Χρ. Γιαταγάνα: Η γυναίκα που έβαλε λουκέτο στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ - Karfitsa.gr
Ματιές

Χρ. Γιαταγάνα: Η γυναίκα που έβαλε λουκέτο στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ

Ο αγώνας με τον θάνατο έμελε να είναι ο τελευταίος που έδωσε η Χρυσούλα Γιαταγάνα, της οποίας η έρευνα ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για να κλείσει το κολαστήριο των φυλακών του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη. Η πρώην εισαγγελέας που έδωσε τη μάχη κατά της διαφθοράς του σωφρονιστικού συστήματος, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 74 χρόνων και κηδεύτηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς στα κοιμητήρια του Ευόσμου.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα μετά το εισαγγελικό σώμα, απ’ όπου ουσιαστικά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω σειράς πειθαρχικών διώξεων σε βάρος της, άσκησε μάχιμη δικηγορία και στη συνέχεια διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης (2002 – 2014). Ακολούθησε πολιτική καριέρα εκλεγόμενη δύο φορές το 2012 με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, απ’ όπου ανεξαρτητοποιήθηκε το 2014. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της πέρασε δύσκολα, καθώς εκτός της κατάστασης της υγείας της κινδύνεψε να χάσει το σπίτι της που βγήκε σε πλειστηριασμό, επειδή όφειλε δόσεις δύο ετών. «Δεν φτάνουν τα 680 ευρώ που παίρνω σύνταξη ως δικηγόρος», έλεγε.

Η 74χρονη ήταν η γυναίκα – σύμβολο που τη δεκαετία του ‘80 στάθηκε στο ύψος της ως αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, αποκαλύπτοντας όσα είδε να συμβαίνουν στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ. Η έρευνά της αποκάλυψε τα κυκλώματα και τα ευρήματά της προκάλεσαν τριγμούς στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μαζί με τον τότε αντεισαγγελέα Πρωτοδικών και σημερινό δικηγόρο Κώστα Λογοθέτη, δεν σταμάτησε στις πρωτοφανείς πιέσεις και συνέχιζε να αποκαλύπτει όσα φρικιαστικά γινόντουσαν στο Επταπύργιο.

«Τα βάλαμε με τη σαπίλα»

Τα όσα συνέβησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 με τις εισαγγελικές έρευνες, έζησε και μετέφερε στην Karfitsa ο Κώστας Λογοθέτης. «Όσα έγιναν, τα πληρώσαμε με το κεφάλι μας. Τα βάλαμε με τη σαπίλα και τη διαφθορά», λέει ο ίδιος.

«Τον Μάρτη του 1984 σε τακτική επιθεώρηση του Γεντί Κουλέ, η Χρυσούλα Γιαταγάνα εντόπισε σοβαρότατα εγκλήματα που είχαν να κάνουν με βασανισμούς κρατουμένων, με διακίνηση ναρκωτικών, με μόνιμες δωροδοκίες του προσωπικού και του διευθυντή των φυλακών και συνέταξε το πόρισμά της. Βάσει του πορίσματος, διατάχθηκαν ανακρίσεις, στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε ότι όλοι σχεδόν οι κρατούμενοι ανακαλούσαν τις καταθέσεις τους», περιγράφει τα γεγονότα της περιόδου εκείνης. «Αυτό προβλημάτισε την κοινή γνώμη και ανάγκασε την εισαγγελία Θεσσαλονίκης να διατάξει νέα έρευνα, τόσο για το λόγο των ανακλήσεων αυτών, όσο και για την ουσία των αποκαλύψεων του πορίσματος. Η έρευνα ανατέθηκε σε μένα ως αρχαιότερο και εμπειρότερο από τη Χρ. Γιαταγάνα. Τότε διαπιστώθηκε ότι όσα έλεγε στο πόρισμά της ήταν ελάχιστα σε σχέση με αυτά που στην πραγματικότητα συνέβαιναν», αποκαλύπτει ο κ. Λογοθέτης.

Όσα συνέβησαν την περίοδο εκείνη με τη «σφραγίδα» των δύο πρώην αντεισαγγελέων, συγκλόνισαν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, την ώρα που στην παντοκρατορία της ήταν η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. «Εγώ παρέδωσα το δικό μου πόρισμα τον Ιούνιο 1986, που όμως θάφτηκε επί τέσσερις μήνες. Όταν εξηγέρθη η κοινή γνώμη και ο Τύπος, αναγκάστηκα να το δώσω στη δημοσιότητα, οπότε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως το πόρισμα είχε… μπερδευτεί στα χαρτιά του. Εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι ο κακός δαίμονας του σωφρονιστικού συστήματος ήταν το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, που μέσω συγκεκριμένου ανωτάτου λειτουργού του προστάτευε τα κυκλώματα αυτά».

Αφόρητες πιέσεις

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, οι πιέσεις σε βάρος τους ήταν αφόρητες και οι πειθαρχικές έρευνες, από τις οποίες απαλλάσσονταν διαρκώς, διαδέχονταν η μία την άλλη. «Η εμπλοκή ανθρώπου μέσα από το υπουργείο αποδείχτηκε επειδή αμέσως μετά άρχισε μία ατελείωτη σειρά πειθαρχικών και ποινικών διώξεων σε βάρος μας. Αποκλειστικό σκοπό και στόχο είχαν να κατατρομοκρατηθεί το σύνολο του δικαστικού σώματος», τονίζει.

Αυτό όμως, όπως σημειώνει, ανάγκασε την κυβέρνηση να κλείσει τις φυλακές του Γεντί Κουλέ. «Το πολιτικό κόστος ήταν δυσβάσταχτο», τονίζει. Όμως και οι δύο αναγκάστηκαν να  παραιτηθούν από τις θέσεις τους. «Ο αγώνας μας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος. Τότε η διαφθορά ήταν τεραστίων διαστάσεων και παντοδύναμη. Γι’ αυτό κατόρθωσε να συντρίψει όσους τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι. Παίξαμε εκείνη την  περίοδο κορώνα γράμμα το κεφάλι μας. Το χάσαμε με την έννοια ότι φύγαμε από το εισαγγελικό σώμα. Έμεινε όμως η ηθική ικανοποίηση ότι επιτελέσαμε στο ακέραιο το καθήκον μας», καταλήγει ο κ. Λογοθέτης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ