Χρ. Εμμανουηλίδης: Οργανωμένος Εθελοντισμός – Μια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα - Karfitsa.gr
Άρθρα Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019

Χρ. Εμμανουηλίδης: Οργανωμένος Εθελοντισμός – Μια ανεκμετάλλευτη δυνατότητα

Μια κοινωνία προοδεύει όταν ενεργοποιούνται οι δυνατότητές της στον μέγιστο βαθμό.  Δηλαδή όταν οι όσοι έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν, έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ*

Είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια κρίση που περνάμε έχει πολλές διαστάσεις. Παρατηρούμε από την μία την αύξηση των κοινωνικών αναγκών και από την άλλη την υπολειτουργία ατόμων με ικανότητες.  Ενώ τα νοικοκυριά φτωχοποιούνται και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αυξάνονται σε πληθυσμό και σε ανάγκες, κρατικές κοινωνικές και άλλες δομές μένουν υποστελεχωμένες, ευνοούνται πρόωρες συντάξεις ανθρώπων που μπορεί να είναι στην ακμή της παραγωγικότητάς τους, με αποτέλεσμα η συσσωρευμένη τους εμπειρία να μένει αχρησιμοποίητη. Το ανελαστικό μας σύστημα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση τέτοιων κοινωνικών κεφαλαίων.

Υπάρχει επομένως μια ασυμβατότητα μεταξύ αυξημένων αναγκών και ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων. Ποιά είναι η σωστή λύση αυτής της αδυναμίας να επικοινωνήσουν οι δυνάμεις της κοινωνίας με την ζήτηση κοινωνικών υπηρεσιών;  Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα Δημοτικό Γραφείο Εθελοντισμού.  Ένα γραφείο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δομές πάσης φύσεως που θα ζητούν εθελοντές για να στηρίξουν τις δραστηριότητές τους και στο οποίο ταυτόχρονα θα απευθύνονται πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλουν αλτρουιστικά να βοηθήσουν τον πλησίον, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Πρόθυμοι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν και να επιλέγουν να συνεισφέρουν σε οργανισμούς υποστήριξης ευπαθών ομάδων, τυφλών, παιδιών με δυσκολίες, φυλακισμένων, εξαρτημένων, κακοποιημένων, χρονίως πασχόντων, πρόνοιας όλων των ειδών, αλλά και σε δομές καλλιτεχνικές, δημιουργικές κλπ.

Πολλοί συμπολίτες μας με ελεύθερο χρόνο, θα ανταποκρίνονταν σε ένα τέτοιο δομημένο και επομένως αξιόπιστο κάλεσμα.  Τέτοιοι άνθρωποι θα αισθάνονται την πληρότητα που δημιουργεί στον άνθρωπο η προσφορά, ίσως ακόμα περισσότερο από την συνήθη εργασία, γιατί η προσφορά θα είναι τώρα προϊόν εκούσιας επιλογής και όχι εργασιακός καταναγκασμός. Θα απαλλαγούν από το «φάντασμα της ανεπίδοτης αγάπης». Το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο αλληλέγγυα και αποδοτική κοινωνία.

Φυσικά ένα τέτοιο γραφείο θα λειτουργεί σε συνεργασία με υφιστάμενους φορείς εθελοντικής εργασίας, και επίσης θα έχει την υποχρέωση να ελέγχει τη χρηστότητα των διαφόρων μελών, περιλαμβανομένης και κάποιου είδους συνέντευξης και αξιολόγησης.  .

Ο συνδυασμός «Θεσσαλονίκη των Πολιτών», ήδη έχει επικοινωνήσει με πολλούς εθελοντικούς ή κοινωφελείς οργανισμούς, έχει γνωρίσει τα διάφορα προβλήματα και προτίθεται να θεσπίσει ένα Δημοτικό Γραφείο Εθελοντισμού.

* Ο Χρήστος Εμμανουηλίδης είναι Ιατρός Ογκολόγος, απόφοιτο κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ, (π)Καθηγητής Ιατρικής Παν. Καλιφόρνιας UCLA και υποψήφιος δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Θεσσαλονίκη των Πολιτών»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ