Χρ. Τσιχήτας, πρόεδρος ΕΑΣΘ: Συνεταιριστικό ρύζι της Θεσσαλονίκης «κατακτά» τις αραβικές χώρες - Karfitsa.gr
Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκη

Χρ. Τσιχήτας, πρόεδρος ΕΑΣΘ: Συνεταιριστικό ρύζι της Θεσσαλονίκης «κατακτά» τις αραβικές χώρες

Συνεταιριστικό ρύζι που παράγεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προωθείται για πρώτη φορά οργανωμένα σε χώρες της Μέσης Ανατολής μέσα από ένα πρόγραμμα τριετούς προβολής  που εξασφάλισε η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «ΕΑΣΘ» απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa, o πρόεδρος της «ΕΑΣΘ» –από τη μέρα της ίδρυσης της μέχρι σήμερα–, Χρήστος Τσιχήτας, τόνισε ότι το 2019 θα γίνουν δειγματοδιανομές του εκλεκτού προϊόντος σε Λίβανο, Ιορδανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να κλειστούν εμπορικές συμφωνίες.

Της ΒΙΒΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Πότε ιδρύθηκε η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, ποιοι συνεταιρισμοί ανήκουν σ’ αυτήν και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Ιδρύθηκε το 2007 από υγιείς συνεταιρισμούς του νομού Θεσσαλονίκης μετά το κλείσιμο της άλλοτε κραταιάς παλαιάς Ομοσπονδίας και ήρθε ουσιαστικά να καλύψει το συνεταιριστικό κενό που δημιουργήθηκε στο νόμο το 2013. Μετά το νόμο 4015/2011 αναγκαστικά μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη έχοντας ως μετόχους εννιά συνεταιρισμούς του νομού Θεσσαλονίκης. Στόχος της ΕΑΣΘ είναι η ανάπτυξη στα πλαίσια των δυνατοτήτων που της δίνει το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα, η εξυπηρέτηση των αγροτών-μελών της και η διατήρηση της υγιούς οικονομικής της θέσης της, γιατί έχουμε μόνο θετικούς ισολογισμούς και αυτό ευελπιστούμε να συνεχιστεί.

Με ποιον τρόπο προωθούνται τα συμφέροντα των αγροτών-μελών των συνεταιρισμών που εκπροσωπείτε;

Η θέση της ΕΑΣΘ στα κέντρα των αποφάσεων είναι ισχυρή. Η παρέμβαση της είναι υπολογίσιμη και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών, επιδιώκουμε να παρεμβαίνουμε στα θέματα που τους απασχολούν – και δεν είναι λίγα. Έχουμε ως στόχο την ανάπτυξη και η ανάπτυξη έρχεται με την προώθηση των προϊόντων που παράγουν οι αγρότες μας σε άλλες αγορές.

Τελευταία έγιναν σημαντικές κινήσεις για την προώθηση του ρυζιού της Θεσσαλονίκης, με συμμετοχή σε προγράμματα προώθησης σε Αραβικές χώρες. Τι προβλέπουν αυτά τα προγράμματα;

Θα καταγράψω μια πολύ σημαντική επιτυχία. Ως συνεταιριστική οργάνωση πήραμε απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα προώθησης ρυζιού σε τρίτες χώρες για την επόμενη τριετία. Οι χώρες στις οποίες θα προωθούμε ρύζι Θεσσαλονίκης είναι ο Λίβανος, η  Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η επιτυχία για μια συνεταιριστική οργάνωση, γιατί τα προγράμματα προώθησης απαιτούν υψηλή κατάρτιση, πολλή γραφειοκρατία και οξυδέρκεια, έτσι ώστε να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα. Τα προγράμματα αυτά προβλέπουν την παρουσία σε τρεις εκθέσεις ετησίως σε κάθε χώρα αντίστοιχα, το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών και φυσικά δείγματα των προϊόντων μας σε τόπους πωλήσεις, έτσι ώστε να προσελκύσουν το απαιτητικό κοινό των χωρών αυτών.

Υπάρχουν νέες καλλιέργειες που μπορούν να προωθηθούν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης; Τι γίνεται με τα όσπρια;

Στο νομό Θεσσαλονίκης, εκτός από τις παραδοσιακές καλλιέργειες υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει και σε άλλες καλλιέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις, πλέον, κάποια αγροτεμάχια έχουν κουραστεί από την συνεχόμενη καλλιέργεια ορισμένων προϊόντων. Στο νομό Θεσσαλονίκης καλλιεργούνται όσπρια, ενεργειακά φυτά όπως ελαιοκράμβη, ηλίανθος, μπαίνουν πλέον αρκετά δέντρα και αυτό ίσως λειτουργήσει και ευεργετικά στον ανταγωνισμό και για τις παραδοσιακές καλλιέργειες του νόμου, όπως σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι, ρύζι.

H κλιματική αλλαγή, όπως τονίστηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ, επηρέασε αρνητικά και καλλιέργειες της Θεσσαλονίκης. Τι προβλήματα δημιουργήθηκαν και ποια μέτρα προτείνετε ενόψει της νέας ΚΑΠ;

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αρκετά το νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επειδή η νέα Κοινή Αγροτική  Πολιτική θα επηρεαστεί οπωσδήποτε με την κλιματική αλλαγή η πρόταση μου, που την κατέβασα στο συνέδριο του ΣΑΣΟΕΕ, είναι συγκεκριμένη και βασίζεται στην πρόληψη των φαινομένων με τη δημιουργία, για παράδειγμα, αντιχαλαζικών δικτύων, τα οποία θα προλαβαίνουν ουσιαστικά κάποια από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γνωρίζοντας ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία είναι αδύνατον από τον εθνικό προϋπολογισμό να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ζημιές που προκύπτουν στις καλλιέργειες.

Τι μέτρα στήριξης χρειάζεται η ελληνική γεωργία για να ισχυροποιηθεί ο αγρότης και να εξασφαλίσει καλύτερα εισοδήματα;

Ο αγρότης χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβή και σίγουρα πολύ πιο ακριβή από ότι σε άλλες χώρες, όπου έχουν ληφθεί μέτρα υπέρ της αγροτικής παραγωγής. Επιπλέον, αναγκαίο είναι και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να προγραμματίσει την ανάπτυξη της, να ελέγξει τις επενδύσεις της εάν δεν γνωρίζει πώς θα είναι οικονομικά τα πράγματα τα επόμενα χρόνια. Ουσιαστικά η ανάπτυξη απαιτεί σταθερή και δίκαιη φορολογία αφενός, αφετέρου δε απόλυτο σεβασμό στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού που πάντα πλήττουν την εγχώρια παραγωγή και κατ΄ επέκταση το αγροτικό εισόδημα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment. 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ