«Χτυπούσε» οκτάωρα ψάχνοντας για χρυσό - Karfitsa.gr
Κοινωνία

«Χτυπούσε» οκτάωρα ψάχνοντας για χρυσό

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

 

Δεκάδες εργατοώρες, σχεδόν σε καθημερινή βάση από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου, εμφανίζεται να έχει σπαταλήσει ο κατηγορούμενος αστυνομικός διευθυντής στο κύκλωμα των χρυσοθήρων που εξαρθρώθηκε από τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. στη Βόρεια Ελλάδα. Πρωινά που έπρεπε να δίνει αναφορές στο αρχηγείο, μεσημέρια που ήταν ταγμένος να μάχεται κατά της εγκληματικότητας και απογεύματα, επί ώρες ολόκληρες ασχολούνταν με την αναζήτηση και την ανασκαφή χρυσού και αρχαίων. Ανενόχλητος, ειδικά στην περιοχή ευθύνης του και χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Με προφυλάξεις και προσεκτικά βήματα στους άλλους νομούς (Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών) καθώς εκεί υπήρξε κίνδυνος να εντοπιστεί.

Από την καταγραφή των 73 περιπτώσεων παράνομης ανασκαφής για εντοπισμό χρυσού, στα διωκτικά έγγραφα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων των σωμάτων ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας, προκύπτει ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ασχολούνταν κυρίως με την αναζήτηση θησαυρών, παρά με την υπηρεσία του και τα καθήκοντα που είχε εκεί. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς ότι από τις 12.12 το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου, μαζί με φερόμενους συνεργούς του ήταν σε χώρο λαθρανασκαφής μέχρι τις 19.48 το απόγευμα. Σχεδόν ένα ολόκληρο οκτάωρο. Όπως και στις 4 Απριλίου, όταν σύμφωνα με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν αποτυπωθεί στη δικογραφία, εντοπίζεται να αναζητεί χρυσό από τις 12.25 το μεσημέρι μέχρι τις 19.50 το απόγευμα στον Ευρωπό Κιλκίς.

Ειδικά τον Απρίλιο, όπως φαίνεται από τη δικογραφία ο αστυνομικός διευθυντής που έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, εμφανίζεται να συμμετέχει σε έντεκα περιπτώσεις λαθρανασκαφών. Στο επίκεντρο των… «ερευνών» βρίσκεται χώρος στην Ποντοηράκλεια Κιλκίς, όπου καταγράφονται τέσσερις «επισκέψεις» των σύγχρονων χρυσοθήρων, παρουσία του ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Σε μία περίπτωση μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα ξεκινάει τη δράση ανασκαφών στις 11.34 το πρωί από τον Ευρωπό, απ’ όπου όμως φεύγει στις 12.30 το μεσημέρι. Εμφανίζονται στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις καταγραφές συνομιλιών, στην Ποντοηράκλεια από τις 15.23 νωρίς το απόγευμα μέχρι τις 18.31 το απόγευμα.  Σε μία άλλη περίπτωση «αλωνίζουν» τρία χωριά του Κιλκίς, την Πλαγιά, τον Φανό και τον Ευρωπό, αναζητώντας θησαυρούς από τις 12.59 το μεσημέρι μέχρι τις 17.15 το απόγευμα.

Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι πως οι παράνομες ανασκαφές οργανώνονταν όλες τις ώρες κυρίως της ημέρας, όταν συνήθως οι λαθρανασκαφείς «χτυπούν» τη νύχτα για να μην γίνονται αντιληπτοί. Οι συγκεκριμένοι όμως είχαν… προστασία. Και μάλιστα στην περίπτωση των σύγχρονων Ιντιάνα Τζόουνς ο υψηλόβαθμος αξιωματικός δεν δίσταζε να αφήνει τα υπηρεσιακά του καθήκοντα για να αφιερωθεί στο πάθος του.

Και εκτός νομού 

Στα 85 DVD στα οποία έχουν περιληφθεί 1.363 συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνεται όλος ο χάρτης των σημείων που έχουν επισκεφτεί τα μέλη του κυκλώματος των χρυσοθήρων. Επειδή εκτός του νομού Κιλκίς, όπου ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έλεγε ότι μπορούσε να ελέγξει, έχουν καταγραφεί πολλά άλλα σημεία γειτονικών νομών.

Συγκεκριμένα οι χρυσοθήρες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για περιοχές όπως το Δυτικό Πέλλας, τα Κρούσια από την πλευρά των συνόρων με τις Σέρρες, την Ημαθία σε ένα σημείο που δεν έχει προσδιοριστεί όμως περιλαμβάνει και σπίτι, τα Πορόια και η Βυρώνεια Σερρών, αλλά και συγκεκριμένα σημεία που πράγματι έχουν ενδιαφέρον, ειδικά αρχαιολογικό στη Θεσσαλονίκη. Στα Διαβατά και στον Πεντάλοφο. Ειδικά ο Πεντάλοφος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον στη δικογραφία και ο ανώτερος αξιωματικός φαίνεται πως έχει έρθει σε σύγκρουση με άλλα μέλη, καθώς εκφράζει φόβους μήπως εντοπιστεί από αστυνομικούς που δεν έχει δυνατότητα να ελέγξει, καθώς βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης. φαίνεται πως οι φόβοι του επαληθεύτηκαν καθώς από τις παράνομες ανασκαφές του Πενταλόφου στη δικογραφία περιλαμβάνονται περισσότερα στοιχεία όπως και φωτογραφίες να μεταφέρονται μεγάλες σακούλες, χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενό τους. Στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο του Πενταλόφου έχουν βρεθεί τρύπες, δύο μέτρων, «αποτυπώματα» της παράνομης δράσης των λαθρανασκαφέων.

Στις συνομιλίες που αφορούν τον Πεντάλοφο ο ανώτερος αξιωματικός εμφανίζεται να εκφράζει φόβους που προέρχονται από της «θεία», όπως ονομάζουν μία γυναίκα που είναι μάντισσα και έχει προβλέψει… δεινά. Φαίνεται πως δεν έπεσε έξω. «Δέκα τόνους να έχει εκεί δεν θα πας. Άσε που δεν έχει. Θα τους πιάσουν, θα έχουν πρόβλημα. Αυτοί νομίζουν ότι δεν τους βλέπουν», ήταν η πρόβλεψη της μάντισσας που μετέφερε ο ίδιος ο αστυνομικός στους φερόμενους συνεργούς του. «Ούτως ή άλλως εκεί πάμε χωρίς καμία ευθύνη δικιά μου», έχει καταγραφεί να λέει παίρνοντας αποστάσεις.

Και στις άλλες περιοχές ο ανώτερος αξιωματικός ξοδεύει πολλές ώρες για έρευνες και ανασκαφές, όπως αναφέρεται στη δικογραφία. Ενδεικτικό είναι ότι η επίσκεψη και το… έργο στην Ημαθία κράτησε πέντε ώρες, από τις 15.55 το απόγευμα μέχρι τις 20.55 το βράδυ της 20ης Απριλίου. Στα Κρούσια άλλες πέντε ώρες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 14.54 το μεσημέρι στις 3 Μαΐου. Και στο Μπέλλες (Πορόια μέχρι Βυρώνεια Σερρών) στις 14 Μαΐου από τις 9.54 το πρωί μέχρι τις 12.20 το μεσημέρι. Και σε άλλες περιπτώσεις καταγράφοντα ανασκαφές σε διαφορετικά σημεία χωρίς τη συμμετοχή του ανώτερου αξιωματικού.

Εντύπωση προκαλεί πως το ενδιαφέρον τους, όπως κατηγορούνται, είναι έντονο και για αρχαία και όχι μόνον για χρυσά. Δεν είναι τυχαίο πως φέρονται να «πλασάρουν» προς πώληση ένα βραχιόλι το οποίο χαρακτηρίζουν στον υποψήφιο αγοραστή «μυκηναϊκό» με διαμάντια και ζητώντας 20.000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα είναι χρυσό των τελευταίων 50 χρόνων, σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί στη δικογραφία.

 

Τα διαβατήρια, οι σφραγίδες και τα μέτρα του κορωνοϊού

Η αποκάλυψη του κυκλώματος που φέρεται να είχε επικεφαλής τον υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε από μία καταγγελία στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα μ’ αυτή στο τμήμα ελέγχου διαβατηρίων του τελωνείου Ευζώνων Αλβανοί εξασφάλιζαν με το αζημίωτο, δίνοντας 150 και 200 ευρώ κάθε φορά, να αλλάξουν τα στοιχεία θεωρήσεων εισόδου εξόδου από την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό επιμήκυναν το διάστημα των 90 ημερών που τους δίνει ο νόμος να παραμένουν στην Ελλάδα ως τουρίστες. Για την υπόθεση αυτή κατηγορούμενοι είναι δύο αρχιφύλακες που υπηρετούσαν στο συγκεκριμένο τμήμα και αρκετοί Αλβανοί που δρούσαν ως μεσάζοντες.

Η δράση των αστυνομικών σταμάτησε λόγω των μέτρων για την πρόληψη της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς τα σύνορα ήταν κλειστά. Από εκεί όμως οι αδιάφθοροι «έπιασαν» το λαυράκι των χρυσοθήρων και τη δραστηριότητα που κατηγορείται ότι είχε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός με συνεργούς του. Μάλιστα οι ανασκαφές έχουν καταγραφεί οι περισσότερες σε μία περίοδο όπου τα μέτρα για τον κορωνοϊό είναι στο αποκορύφωμά τους και στους δρόμους δεν κυκλοφορεί κανείς. Όμως ο αστυνομικός διευθυντής εμφανίζεται να δίνει το ραντεβού του σε καφέ του Πολυκάστρου, το οποίο βέβαια είναι κλειστό λόγω lockdown.

Επίσης στον κατάλογο των 147 κατηγορουμένων περιλαμβάνονται αστυνομικοί και ιδιώτες για αγορές μεγαλύτερων ποσοτήτων τσιγάρων από το κατάστημα αφορολογήτων ειδών, γι’ αυτό κατηγορούνται για λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται συνολικά εννέα αστυνομικοί, εκ των οποίων ο αξιωματικός και οι δύο του τμήματος διαβατηρίων συνελήφθησαν, δύο στρατιωτικοί και ένας συνταξιούχος αστυνομικός.

Ήδη με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. οι τρεις συλληφθέντες και άλλοι δύο κατηγορούμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ για όλους διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ