«Όλα ήταν τόσο ψεύτικα» - Karfitsa.gr
Άρθρα

«Όλα ήταν τόσο ψεύτικα»

Του Ζαχαρία Ζούπη*

Η εκδήλωση της Κυβέρνησης στο Ζάππειο τα είχε όλα. Διέθετε χαμόγελα, γραβατωμένο Τσίπρα, συγκινημένη Περιστέρα , αγκαλιές Τσίπρα, Καμένου στην στιγμή που υποτίθεται ότι οι σχέσεις τους περνούν κρίση. Η αλήθεια είναι ότι αισθάνθηκα περισσότερο φόβο από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβαινε υποσχόμενος σκίσιμο των Μνημονίων και διάφορα γραφικά. Ανησύχησα περισσότερο από τον Ιούλιο του 2015. Όλα ήταν τόσο ψεύτικα, συνέθεταν μια τόσο εικονική πραγματικότητα!

Η κοινωνία είναι στα όριά της. Κι όμως από την 1η Ιανουαρίου οι συντάξεις θα μειωθούν μέχρι και 18%. Η μέση μηνιαία  σύνταξη θα μειωθεί από 722 ευρώ στα 480 ευρώ ! Κι όμως μέχρι το 2022 θα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ ! Κι όμως, 138 εκατομ. ευρώ θα είναι το νέο χαράτσι από τη αύξηση των εισφορών το 2019. Κι όμως από το 2020 πέφτει το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ για να αδειάσουν οι τσέπες και των πλέον φτωχοποιημένων τμημάτων του πληθυσμού. Μαζί με αυτά τα πλεονάσματα μέχρι το 2022, ύψους 32 δις. ευρώ ισοδυναμούν με το 18% του Α.Ε.Π και βέβαια υπάρχει και η δέσμευση για τον ανέφικτο στόχο συνεχών πλεονασμάτων μέχρι το … 2060! Επιπλέον η περίφημη επιμήνυνση αφορά στο ένα τρίτο του χρέους και μιλάμε για ένα χρέος μη βιώσιμο.

Βρισκόμαστε σε μια μέγγενη ενός μη βιώσιμου χρέους και μιας λιτότητας διαρκείας που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια θυελλώδη αναπτυξιακή πορεία. Συγγνώμη ,αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει αυτή με όλο αυτό το πλέγμα μέτρων στα οποία θα πρέπει να προστεθούν: η Δημόσια Διοίκηση που δεν την άγγιξε κανείς – η φοβερή σε ρυθμούς Ελληνική Δικαιοσύνη – η υψηλή φορολογία η ουσιαστική ανυπαρξία Τραπεζών.

Η σημερινή Κυβέρνηση αδυνατεί να κάνει τις αναγκαίες Μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο και η επόμενη δεν βλέπω με τις προτάσεις που καταθέτει να μπορεί να υπερβεί το ναρκοπέδιο που στρώθηκε πριν απ΄αυτήν για αυτήν. Οι συνθήκες δε μιας πανεθνικής προσπάθειας, απλά δεν υπάρχουν .

Συμπέρασμα; Μας περιμένουν σύντομα νέα αδιέξοδα που θα τροφοδοτήσουν νέες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, μάλλον όχι σε θετική κατεύθυνση. Οι εταίροι και δανειστές ασφαλώς πανηγυρίζουν αφού επιτέλους απαλλάχτηκαν από εμάς διασφαλίζοντας τα λεφτά τους. Εμείς όμως δεν έχουμε άλλα περιθώρια να χαζογελάμε.

*Ο κ. Ζούπης είναι πολιτικός αναλυτής

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ