Όλη η αλήθεια για τη λίμνη Κορώνεια - Karfitsa.gr
Άρθρα

Όλη η αλήθεια για τη λίμνη Κορώνεια

Το πρόβλημα με τη στάθμη της λίμνης Κορώνειας και της ξήρανσής της είναι γνωστό εδώ και μερικές δεκαετίες.  Τα αίτια για την πτώση της στάθμης είναι πολλά. Τα κυριότερα είναι,  οι αγροτικές δραστηριότητες, οι οποίες με την υπεράντληση για άρδευση αφαιρούν νερά της λίμνης ενώ παράλληλα  τροφοδοτούν τη λίμνη με οργανική ρύπανση, καθώς και  η ρύπανση της λίμνης, τόσο από  βιοτεχνικές δραστηριότητες, όσο και με τα λύματα της πόλης του Λαγκαδά.

Του ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ ΚΟΥΪΜΤΖΗ*

Αποτέλεσμα αυτών, είναι να έχουμε έντονο το φαινόμενο της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων φυτοπλαγκτού, το οποίο κατά την αποσύνθεσή του ελαττώνει τόσο τη στάθμη του νερού όσο και ορισμένες φορές παράγει τοξικούς μικροοργανισμούς.

Τέτοιο φαινόμενο έγινε το 2004 και το 2007, όταν είχαμε πολλά νεκρά ψάρια και επίσης πολλά ψαροφάγα πουλιά. Η Πολιτεία, για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, κυρίως η Νομαρχία Θεσσαλονίκης και κατόπιν η Περιφέρεια, ανέλαβαν μέσω διαφόρων προγραμμάτων να επιλύσουν το πρόβλημα. Έγιναν μελέτες επί μελετών, οι οποίες έγιναν στις περισσότερες περιπτώσεις με μη ολοκληρωμένες διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες.

Τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν ήταν εν μέρει σωστά, αλλά μακροπρόθεσμα δε έλυσαν το πρόβλημα για δύο κυρίως λόγους, πρώτον γιατί δεν αντιμετωπίστηκε η αλλαγή των αγροτικών δραστηριοτήτων, ώστε να μη γίνεται υπεράντληση υπόγειων νερών και δεύτερον,  κατασκευάστηκαν διάφορα υδρονομικά έργα, δηλαδή διαμορφώθηκε μια λεκάνη αναρρύθμισης, η οποία δέχεται τα νερά δύο ρεμάτων (Σχολαρίου και Λαγκαδικίων) και τα οποία διοχετεύει στην Κορώνεια. Το πρόβλημα που δεν προβλέφθηκε από τους μελετητές ήταν ότι τα ρέματα αυτά, με την πάροδο του χρόνου, μπαζώθηκαν από τα φερτά υλικά των ρεμάτων. Έτσι, η λύση αυτή, αν και ήταν δαπανηρή, δεν λειτουργεί πλέον.

Πριν από δύο-τρία χρόνια, η Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ανέθεσε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον καθαρισμό αυτών των ρεμάτων, χωρίς όμως να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια. Παράλληλα, η Περιφέρεια ανάθεσε το θέμα στο Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κορώνειας, χωρίς ωστόσο  να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Έτσι λοιπόν, με την πρώτη αυξημένη περίοδο ξηρασίας, η στάθμη του νερού στη λίμνη μηδενίστηκε. Με τις πρόσφατες βροχές άρχισε η λίμνη να γεμίζει πάλι με νερό.

Τελικά, δηλαδή, η λίμνη εξαρτάται καθαρά από τις βροχοπτώσεις; Για την οριστική επίλυση του προβλήματος, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη  διεπιστημονική ομάδα, η οποία να προτείνει λύσεις για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

* Ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής είναι Ομότιμος καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Επίτιμος πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ