Όλια Βασιλάκη: «Η μάσκα είναι το πρόχειρο ‘’εμβόλιο’’ μας για τον κορονοϊό» - Karfitsa.gr
Health Θεσσαλονίκη

Όλια Βασιλάκη: «Η μάσκα είναι το πρόχειρο ‘’εμβόλιο’’ μας για τον κορονοϊό»

Της Φιλίππα Βλαστού

«Η μάσκα είναι το πρόχειρο ‘’εμβόλιο’’ μας για τον κορονοϊό», τονίζει στην Karfitsa η Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολογός του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, Όλια Βασιλάκη. Με τον χειμώνα να είναι ακριβώς μπροστά μας η ίδια τονίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για το τι θα επακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Ταυτόχρονα επισημαίνει την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων από όλους ειδικά από τους νέους, καθώς όπως έχει αποδειχθεί ο ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις, λέγοντας πως «στο κέντρο αναφοράς έχουμε δει πολύ σοβαρά περιστατικά με νέους ανθρώπους».

Τα κρούσματα πλέον καθημερινά είναι περισσότερα από το πρώτο κύμα και ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα σε συνδυασμό και με την εποχική γρίπη;

Σίγουρα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, όπου ο καιρός αλλάζει στην χώρα μας, θα έχουμε μια έξαρση. Ήδη έχουμε μια αυξητική τάση στα νούμερα των κρουσμάτων. Εφόσον αρχίζουμε λοιπόν τις περισσότερες δραστηριότητες μας σε εσωτερικούς χώρους πιθανολογούμε ότι θα αυξηθούν και τα κρούσματα. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά του να δραστηριοποιούμαστε σε ανοιχτούς χώρους, από το να βρισκόμαστε σε έναν εσωτερικό.

Όσον αφορά το κομμάτι της πρόβλεψης, θεωρώ ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τους επόμενους μήνες. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες. Είναι αδύνατον και άστοχο να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί μια πανδημία και η δυναμική της σε βάθος χρόνου.

Στην Ελλάδα λόγω καιρού μέχρι τώρα είμαστε με καλοκαιρινά ρούχα, δραστηριοποιούμαστε σε εξωτερικούς χώρους, οπότε από εδώ και στο εξής θα δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο κορονοϊός τους χειμερινούς μήνες.

Λόγω χειμώνα αναπόφευκτα ένα μεγάλο μέρος της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης θα μεταφερθεί σε εσωτερικούς χώρους. Τι μπορεί να γίνει όμως τότε ώστε και να μην προκύψουν περισσότερα κρούσματα, αλλά και να μην κλείσουν τα μαγαζιά;

Για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που ισχύουν και τώρα, όπως η προσωπική υγιεινή, η τήρηση των αποστάσεων. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε όμως και στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων. Τα ευρήματα από μελέτες δείχνουν πως η χρήση υγραντήρων, αλλά και ο καλός αερισμός με ανοιχτά παράθυρα, όσο το επιτρέπει ο καιρός, θα είναι μια πολύ καλή πρακτική ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού.

Υπάρχει περίπτωση σε κλειστούς χώρους π.χ. σε ένα εστιατόριο να φοράμε την μάσκα μας εάν θέλουμε να σηκωθούμε από το τραπέζι;

Εφόσον δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε θεραπεία για τον κορονοϊό θα πρέπει να θεωρούμε ότι η μάσκα που φοράμε είναι το πρόχειρο «εμβόλιο» μας. Η καθολική χρήση της μάσκας είναι απαραίτητη.

Εργάζεστε στο Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ, το πρώτο νοσοκομείο αναφοράς της πόλης. Θεωρείται ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθε ο ιός στην χώρας μας έως τώρα το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί;

Όλα αποκτώνται με την εμπειρία. Ακόμη και για εμάς ο νέος κορονοϊός και όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι κάτι καινούργιο. Παρότι το νοσοκομείο είναι πανεπιστημιακό και πάντα σε alarm καταστάσεις μπαίνουμε μπροστά, το ίδιο είχαμε κάνει και στον Η1Ν1 το 2010, έχουμε πολύ οργανωμένο τμήμα λοιμώξεων, όμως δεν ήμασταν έτοιμοι για αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή μιλάμε οκτώ μήνες αφότου ξεκίνησε η πανδημία και σίγουρα έχουμε μάθει πράγματα. Ο κορονοϊός είναι ένας ύπουλος ιός που μας εκπλήσσει συνέχεια και μεταλλάσσετε. Δεν αφήνει πλήρη ανοσία. Καθημερινά μαθαίνουμε πολλά πράγματα και έχουν γίνει πολλά βήματα.

Η Όλια Βασιλάκη

Όσον αφορά το ΕΣΥ, σίγουρα είναι πιο οργανωμένο, ενισχυμένο, με περισσότερους έμπειρους γιατρούς και νοσηλευτές. Υπάρχει ενδυνάμωση του συστήματος υγείας αναφορικά με τους υγειονομικούς, ως επί το πλείστον νοσηλευτές.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό που πλέον υπάρχει προσφορά σε όλη αυτή τη «μάχη» και από άλλα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι για αυτό το δεύτερο κύμα.

Τελικά ο μύθος ότι ο ιός δεν «αγγίζει» τους νέους έχει καταρριφθεί;

Οι νέοι είναι λογικό να είναι πιο ατίθασοι, γιατί απλά είναι νέοι. Ωστόσο αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι πλέον έχει απομυθοποιηθεί ότι ο ιός δεν αφορά τους νέους ή ότι θα πρέπει οι νέοι να προσέχουν αποκλειστικά και μόνο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Στο κέντρο αναφοράς έχουμε δει πολύ σοβαρά περιστατικά με νέους ανθρώπους. Επειδή όλοι έχουμε κουραστεί θα πρέπει οι νέοι να είναι πιο επιφυλακτικοί. Η εικόνα που έχουμε είναι πολύ εύθραυστη και έτσι οι νέοι πρέπει να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους, γιατί «κρατάνε» την δική τους ζωή αλλά και των γύρω τους. Παρατηρείται ότι ακόμη και σε μια ιχνηλάτηση πολλές φορές νεαρά άτομα αποκρύπτουν πράγματα, επιφυλάσσονται να αποκαλύψουν ονόματα φίλων ή λεπτομέρειες γενικά για τις επαφές τους. Αυτό πρέπει να ξεπεραστεί. Δεν είναι ταμπού ο κορονοϊός, είναι μια πραγματικότητα. Όλοι είμαστε εν δυνάμει κρούσματα κορονοϊόύ, δεν σημαίνει ότι κάποιο κρούσμα είναι ανεύθυνος.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ