, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

"Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει Μπουτάρη"

Minas-Samantzidis_photo

Στη Χρύσα Κυριακού

Μετρώντας τρεις μήνες στο τιμόνι της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ο Μηνάς Σαμαντζίδης μιλά στην «Κ» για τα όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα, σχολιάζει τα σενάρια που θέλουν το κόμμα να στηρίζει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Γιάννη Μπουτάρη, απαντά στις δηλώσεις του έκπτωτου περιερειάρχη ότι προέρχεται και ο ίδιος από τη σχολή Ψωμιάδη ενώ αναφέρεται και σε όσα λέγονται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κάποιοι τον θέλουν γενικό κουμανταδόρο της πόλης.

Ζητώντας του να κάνει έναν μικρό απολογισμό στα τοπικά θέματα του κόμματος αυτό το χρονικό διάστημα ο κ. Σαμαντζίδης υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια περίοδο δημιουργική και αυτό «γιατί έχουν ενεργοποιηθεί τα τοπικά όργανα του κόμματος, η δραστηριότητα των οποίων ίσως είχε ατονήσει τον τελευταίο χρόνο, ενώ εντείνεται η λειτουργία της Διοικούσας Επιτροπής με πιο ευέλικτη σύνθεση». «Το σημαντικότερο είναι πως άρχισε ήδη να αναπτύσσεται μια δυναμική επαναδραστηριοποίησης όλου του στελεχιακού δυναμικού της παράταξης. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν, για την αναγκαία οργανωτική αναδιάρθρωση του κόμματος στο νομό, ενώ προωθούμε τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας της Διοικούσας Επιτροπής. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη συσπείρωση της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς παράταξης, με την επιστροφή στελεχών που για διάφορους λόγους είχαν απομακρυνθεί από τη Νέα Δημοκρατία τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω πως προχωράμε καλά και φαίνεται…» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση κατά πόσο τον προβληματίζει το γεγονός ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του σε μια περίοδο έντασης, που εκδηλώνεται ακόμα και με ακραίες ενέργειες, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στα γραφεία βουλευτών της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής απαντά ότι αυτά τα φαινόμενα ξεφεύγουν από το πλαίσιο μιας θεμιτής –στις δημοκρατίες- έκφρασης διαφωνίας επί εφαρμοζόμενων πολιτικών. «Εδώ μιλάμε για εγκληματικές ενέργειες επίδοξων δολοφόνων. Με προβληματίζει όπως κάθε Έλληνα, το γεγονός ότι οι πολιτικοί εκφραστές του λαϊκισμού, φτάνουν όλο και συχνότερα στο όριο της ανοχής έναντι κρουσμάτων βίας. Όσο συνεχίζεται αυτή η ανοχή, είτε από τη Χρυσή Αυγή, είτε από ακραίες συνιστώσες της Αριστεράς, θα τροφοδοτεί την ωμή βία. Η δημοκρατία δεν απειλείται από εγκληματίες και τρομοκράτες», τονίζει.

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για μια ενδεχόμενη στήριξη της ΝΔ στο σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σαμαντζίδης είναι κατηγορηματικός υποστηρίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο άμεσης ή έμμεσης στήριξης του σημερινού δημάρχου. Η φημολογία τροφοδοτείται πιθανότατα από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, που επιχειρούν με μεθόδους αποπροσανατολισμού, να καλύψουν την ανυπαρξία δημοτικού έργου». Ενώ σε ερώτηση για το ποια ονόματα «γαλάζιων» έχουν πέσει στο τραπέζι για επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντά ότι αν και υπάρχει πληθώρα επιλογών, προς το παρόν… δεν υπάρχει καν τραπέζι, «υπό την έννοια ότι οποιαδήποτε ονοματολογία είναι εντελώς άκαιρη».

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ απαντά και σε όσους υποστηρίζουν ότι γενικός… κουμανταδόρος στη Θεσσαλονίκη είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι υπάρχει μόνο ένας γενικός κουμανταδόρος σε όλη την Ελλάδα και αυτός είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Στα χαρακτηριστικά ενός καλού ηγέτη, είναι η ικανότητα να εμπνέει την διατήρηση ενός καλού κλίματος ισορροπημένης συνύπαρξης με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Η αλήθεια αυτή, μπορεί να είναι πιο εμφανής στη Θεσσαλονίκη λόγω της εντοπιότητας του κ. Βενιζέλου, αλλά το σημαντικό είναι πως η κυβερνητική συνεργασία, που υπέδειξε ο λαός με την ψήφο του, λειτουργεί και φέρνει αποτελέσματα σε μια χώρα δίχως εμπειρία συνεργασιών» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Αυτό είναι το στοίχημα που κερδίζει ο Αντώνης Σαμαράς, όχι για τον εαυτό του ή για τη Ν.Δ., αλλά για την Ελλάδα. Οι καιροί έχουν αλλάξει, και πρέπει να ξεπεράσουμε νοοτροπίες του παρελθόντος». 

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης

είναι απολύτως σεβαστές

Η καταδίκη του πρώην δημάρχου δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από τον σημερινό πρόεδρο. Σε ερώτηση αν οι καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του πρώην δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου και του πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη αποτελούν πλήγμα για τη ΝΔ που τους στήριξε στο παρελθόν, ο κ. Σαμαντζίδης απάντησε ότι τον λυπεί η προσωπική εξέλιξη δύο ανθρώπων που κυριάρχησαν για τόσα χρόνια στην πολιτική ζωή της Θεσσαλονίκης. «Όμως, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστές, πέρα από επιφυλάξεις και κρίσεις που μπορεί να διατυπώνονται. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη προχωρήσει μπροστά. Το παρελθόν μας αφορά, μόνο στον βαθμό που διδάσκει για το μέλλον…», υποστηρίζει ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του έκπτωτου περιφερειάρχη ότι προέρχεται και ο ίδιος από τη σχολή Ψωμιάδη τονίζει ότι η μόνη σχολή, από την οποία προέρχομαι, είναι η Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ έχω εξειδικευθεί στην ψυχιατρική. «Προφανώς ο κ. Ψωμιάδης, θυμάται τη συνεργασία που είχα μαζί του, ως υπεύθυνος του γραφείου τύπου της Νομαρχίας, μαζί με διακεκριμένους συναδέλφους σας, πριν από μια δεκαετία. Από αυτή την άποψη, ναι, η συνεργασία με μια πληθωρική προσωπικότητα, έστω και για ένα μικρό διάστημα- είναι διδακτική. Μαθαίνεις από τα σωστά κι από τα λάθη που παρατηρείς, και πας παρακάτω…», συμπληρώνει.

Ανύπαρκτο σενάριο

Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται έντονα ότι «γαλάζια» στελέχη αντί να στηρίξουν τον προσκείμενο στη ΝΔ Μιχάλη Γεράνη για πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας εκδηλώνουν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη. Ο κ. Σαμαντζίδης ωστόσο κάνει λόγο για ένα ακόμη ανύπαρκτο σενάριο, η πηγή του οποίου, όπως λέει, θα πρέπει να αναζητηθεί επίσης σε κύκλους του νυν δημάρχου. «Δεν υπάρχει στέλεχος προσκείμενο στη Νέα Δημοκρατία, που θα έριχνε συνειδητά νερό στο μύλο των ευφάνταστων σεναρίων που διακινούνται από το περιβάλλον του ιδίου του νυν δημάρχου, για μια –ανύπαρκτη στην πραγματικότητα- δήθεν προσέγγιση με τη Ν.Δ.», αναφέρει. «Ο κ. Μπουτάρης είναι πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Πόλεων Ιαματικών Πηγών και φυσικά, δήμαρχος του κεντρικού δήμου της Θεσσαλονίκης με όχι ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Η εμπλοκή που επιθυμεί σε μια ακόμα θέση με πολύωρη απασχόληση, σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών. Άλλωστε, ούτε τεχνοκράτης του είδους είναι και το έχει αποδείξει. Κοιτάξτε γύρω σας! Ποιος θα διανοηθεί να εμπιστευθεί τη διαχείριση των απορριμμάτων ολόκληρης της κεντρικής Μακεδονίας, σ’ αυτόν που έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης;», συμπληρώνει.

Η μόδα των 30αρηδων

Ο κ. Σαμαντζίδης τον τελευταίο καιρό εργάζεται πυρετωδώς για το συνέδριο της ΝΔ και όπως αναφέρει την περίοδο αυτή, συλλέγονται απόψεις των στελεχών, γίνεται σύνθεση προτάσεων και διαμορφώνονται οι προοπτικές μιας ουσιαστικής οργανωτικής και προγραμματικής ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας. Όσο για το αν αυτή η ανανέωση, υπακούει και στη μόδα των 30άρηδων που μοιάζει να επικρατεί, καθώς μετά την ανάδειξη του Ν. Ανδρουλάκη ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ακούγεται έντονα ο Ανδρέας Παπαμιμίκος για αντίστοιχο ρόλο στη Νέα Δημοκρατία, ο ίδιος απαντά: «Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, ασφαλώς είναι ένα νέο και άξιο στέλεχος, συμβατό με τα χαρακτηριστικά που απαιτούν η ανάγκη ανανέωσης και ίασης του πολιτικού συστήματος από τις παθογένειες του παρελθόντος. Ομολογουμένως, έδωσε ώθηση και φρέσκο αέρα στην ΟΝΝΕΔ. Όμως ο όποιος μελλοντικός του ρόλος, πόσο μάλλον ο ρόλος που σαφώς υπαινίσσεστε, αν προκύψει, θα προκύψει μέσα από τις δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.