, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

«Άλλο οι γερμανικές εκλογές και άλλο οι μεταρρυθμίσεις»

Του Νίκου Καραμανλή
Εδώ και σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, μεγάλα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ιδιότυπη αναμονή που επιβλήθηκε από τις γερμανικές εκλογές, που θα διεξαχθούν αυτή την Κυριακή. Ανάμεσά τους και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα οίκου μας, την Ελλάδα. Την ίδια ώρα, το κλίμα στο εσωτερικό της Γερμανίας είναι έως και αδιάφορο, καθώς η χώρα βιώνει κλίμα σταθερότητας, ανάπτυξης και οικονομικής ευμάρειας, με τη νίκη της Άνγκελα Μέρκελ να θεωρείται δεδομένη. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η συνέχεια της παρουσίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, όποιος κι αν είναι τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει μετεκλογικά.
Βέβαια, όσο κι αν η «σιδηρά κυρία» Μέρκελ βοήθησε στο να παραμείνει στην Ευρωζώνη η Ελλάδα, δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει ότι επί των ημερών της αναδείχθηκαν τάσεις ευρωσκεπτικισμού σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο. Κορυφαίο παράδειγμα το Brexit, έστω κι αν αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον σοβινισμό που διακατέχει τους Βρετανούς. Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτές τις τάσεις –πολύ μεγαλύτερο από την καγκελάριο– έχει ο 75χρονος υπουργός Οικονομικών της, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην ασπάζεται και ιδιαίτερα το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Σε αυτόν ανήκει η ιδέα του Grexit, ως ένα «πείραμα» για την αποχώρηση, σε δεύτερο χρόνο, κι άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης από το «σκληρό» κοινό νόμισμα.
Μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία αναλώνεται στο ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα, με το οποίο θα κληθεί να συγκυβερνήσει η Άνγκελα Μέρκελ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το FDP (Κόμμα Ελεύθερων Δημοκρατών) μπορεί να είναι αυτό με το οποίο θα διαβουλευτεί η καγκελάριος. Ένα κόμμα που δεν διάκειται ιδιαίτερα φιλικά προς την Ελλάδα, παρά την τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβάλει η χώρα μας. «Κανείς δεν θέλει ένα Grexit. Το καλύτερο για όλους θα ήταν εάν η Ελλάδα ήταν οικονομικά και δημοσιονομικά υγιής. Εάν όμως δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα δεν ξανασταθεί στα πόδια της, τότε είναι καλύτερα η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της εκτός Ευρωζώνης», είχε δηλώσει ο ευρωβουλευτής του FDP και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Alexander Lambsdorff.
Στην εξίσωση πρέπει να μπει και ο παράγοντας AfD, με το ακροδεξιό κόμμα να εκτιμάται ότι «από τη θέση της αντιπολίτευσης η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα ασκήσει ισχυρές πιέσεις στο θέμα της Ελλάδας».
Αυτό, πάντως, που έχει μεγαλύτερη σημασία από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών είναι το τι θα γίνει εδώ. Η Άνγκελα Μέρκελ θέλει το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί επιτυχώς, το Grexit να ξεχαστεί άπαξ διά παντός και η χώρα να επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Ωστόσο, αυτό έχει περισσότερο να κάνει με τις προσπάθειες που θα γίνουν στην Ελλάδα, με την επιτάχυνση της αξιολόγησης και των μεταρρυθμίσεων, με τη μείωση της φορολογίας, την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και λιγότερο με τη στάση του κ. Σόιμπλε και των γερμανικών κομμάτων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.