, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άνθρωπος του Μπουτάρη ομολογεί ότι… δεν είναι ευχαριστημένος από την ανακύκλωση του δήμου!

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Της Φιλίας Νομικού / φωτο Σ. Αυγητίδης
“Ας κάνουν τους νόμους πιο απλούς για να κάνουμε δουλειά. Ξεκινάω να πάρω χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας και δεν ξέρω πότε θα τα έχω στις αποθήκες μου, με ενστάσεις, με εγκρίσεις από την επικεντρωμένη με την επίτροπο στη συνέχεια. Έτσι θα πάει το δημόσιο μπροστά;”
«Εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος από τις επιδόσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στην ανακύκλωση»… αιφνιδιάζει μιλώντας στην Karfitsa ο καθ` ύλην αρμόδιος γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Θωμάς Ψαρράς, που κατέχει και το “χαρτοφυλάκιο” της καθαριότητας. Μιλά για τα άμεσα σχέδια που αφορούν την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, αλλά και για το ποια είναι η επίπτωση στο θέμα της ανακύκλωσης από τη νομική εμπλοκή σε διαγωνισμούς του δήμου Θεσσαλονίκης στον τομέα της καθαριότητας.

«Σαφέστατα και υπάρχουν επιπτώσεις διότι καταλαβαίνετε, τόσο περίπλοκες που είναι οι διαδικασίες του δημοσίου για την προμήθεια οποιουδήποτε πράγματος, είναι φύσει και θέσει αδύνατον σε κάποια πράγματα να μην γίνουν κάποιες παραλλείψεις… αθέλητα», λέει ο κ. Ψαρράς. «Αυτές είναι επιτροπές από υπαλλήλους του δήμου και όταν αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε στον εισαγγελέα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως δεν πρόκειται να βγει απολύτως τίποτα. Μιλάμε για δύο υποθέσεις όπου η μία ήταν προϋπολογισμού 250.000 ευρώ και κατακυρώθηκε μετά από διαγωνισμό με 197.000 ευρώ και ο δεύτερος ήταν προϋπολογισμού 240.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με 164.000-165.000 ευρώ. Κάποια μικροπροβλήματα στη διαδικασία υπάρχουν και είμαι πεπεισμένος ότι τους συναδέλφους θα τους απαλλάξει πανηγυρικά το δικαστήριο. Το πρόβλημα είναι ότι από εδώ και πέρα κάθε φορά που βγαίνει μία επιτροπή όλος ο κόσμος ζητά να εξαιρεθεί προβάλλοντας χίλιες δικαιολογίες, και κάπου τους καταλαβαίνω. Ας κάνουν τους νόμους πιο απλούς για να κάνουμε δουλειά. Ξεκινάω να πάρω χαρτοπετσέτες και χαρτί υγείας και δεν ξέρω πότε θα τα έχω στις αποθήκες μου, με ενστάσεις, με εγκρίσεις από την επικεντρωμένη με την επίτροπο στη συνέχεια. Έτσι θα πάει το δημόσιο μπροστά;»
Αυτοκριτική στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας
Ειδικά για τις επιδόσεις του Δήμου στην ανακύκλωση επισημαίνει: «Βεβαίως και δεν είμαι ευχαριστημένος. Βεβαίως και μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα. Είμαστε στη φάση με την αρμόδια διεύθυνση της καθαριότητας και συγκεκριμένα το τμήμα της ανακύκλωσης για να εντάξουμε στο σύστημα την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, αλλά και τα κλαδιά, το γρασίδι, το αφρολέξ και διάφορα άλλα τα οποία προγραμματίζουμε αυτό τον καιρό. Ελπίζω ότι για όλα αυτά τα “ρεύματα”, από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μπορούν να τα παίρνουν, θα υπογράψουμε συμβάσεις, θα γίνει η διαδικασία που απαιτείται και θα ξεκινήσουμε την ανακύκλωση. Θα εντείνουμε, παράλληλα, τις προσπάθειες όσον αφορά την ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ μέσα από τη σύμβαση που έχουμε με την ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) ζητήσαμε και κάποια βοήθεια όσον αφορά κάδους και επιπλέον απορριμματοφόρα.»

Ειδικότερα για τη διαδικασία αλλά και την αξιοποίηση των ανακυκλούμενων παπουτσιών και ρούχων ο κ. Ψαρράς εξηγεί «η εταιρεία που θα βγει από τη δήλωση ενδιαφέροντος, θα βάλει τους κάδους στα σημεία που θα υποδείξουμε. Θα μαζεύει τα ρούχα και τα παπούτσια από αυτά όσα είναι σε καλή κατάσταση θα τα δίνει στο δήμο όπου στη συνέχεια θα δίνονται σε άπορες οικογένειες τα δε άλλα που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα οδεύουν προς ανακύκλωση. Να είναι ήσυχοι οι δημότες πως θα γίνεται αυτό που πρέπει.»
Σ` αυτό άλλωστε βοηθούν και οι ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν πάρει …ζεστά το θέμα της ανακύκλωσης, ακόμα και επίπεδο μικρής οικογενειακής επιχείρησης! Και μάλιστα, φροντίζουν να κινούν τον ιδιωτικό τομέα στην ανακύκλωση όταν ο ίδιος είναι… βραδυκίνητος. Με λίγα λόγια, όταν “δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ” Κατ` αυτόν τον τρόπο, λειτουργούν κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανακύκλωσης, σύμφωνα με την Σοφία Δεληίτσιου, εκ των ιδιοκτητών της «paper and plastic», μιας οικογενειακής επιχείρησης που αποδεικνύει πως και οι «μικροί» μπορούν να πετύχουν… μεγάλα θαύματα σε έναν τομέα που χωράει, όποιον έχει όρεξη για δουλειά. «Εκτός από το χώρο που αφορά στην επεξεργασία των υλικών, υπάρχουν και άλλα μέρη αυτής της αλυσίδας τα οποία μπορούν να δώσουν δουλειά σε πολλά χέρια», λέει στην Karfitsa.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων απο το 1995 και οι δραστηριότητες της καλύπτουν τη συλλογή, μεταφορά, μεταφόρτωση μέχρι και την τελική διαλογή, επεξεργασία και προώθηση στην ανακύκλωση χαρτιού και νάιλον. «Αρκετός κόσμος γνωρίζει και ανακυκλώνει πλέον σήμερα. Κανείς δεν πετάει το χαρτί και αυτό είναι ευχάριστο» αναφέρει η κ. Δεληίτσιου, τονίζοντας μάλιστα πως «στον τομέα της ανακύκλωσης δεν υπάρχει μείωση, εδώ δεν έχει αγγίξει η κρίση. Ίσως επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι γίνεται ανακύκλωση και εξαγωγή.» Η ίδια, στην ερώτηση εάν είναι ένα πρόσφορο έδαφος, αυτό της ανακύκλωσης, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, απαντά με σιγουριά ΝΑΙ… «είναι οι μοναδικές εταιρείες που επιβιώνουν. Δεν νομίζω να κλείσει ποτέ μία εταιρεία που ανακυκλώνει, πάντα θα υπάρχει υλικό.»
Η εταιρεία της, όπως εξηγεί συνεργάζεται με εταιρείες και επιχειρήσεις τοποθετώντας, είτε κάδου, είτε press container και μέσα σε αυτούς συγκεντρώνεται το απόκομμα. «Από εκεί και πέρα εμείς το μεταφέρουμε στο χώρο μας το δεματοποιούμε και το πάμε προς ανακύκλωση στο εργοστάσιο, είτε το εμπορευόμαστε.» Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη που παρέχεται στην ανακύκλωση δηλώνει πως « την ανακύκλωση την βοηθούν πάρα πολύ… Είχαν εγκρίνει και τη δική μας ένταξη, ωστόσο αυτό έγινε όταν ήμασταν σχεδόν έτοιμοι από πλευράς εξοπλισμού και τελικά δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα και τα καταφέραμα μόνοι μας, με τη δουλειά μας»
Η κ. Δεληίτσιου προσθέτει ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο δήμος Θεσσαλονίκης κάνει δουλειά στον τομέα της ανακύκλωσης… «ο δήμος μαζεύει όλα τα υλικά του και γίνεται διαγωνισμός, όπως πρέπει. Από εκεί και πέρα όποιος δώσει την καλύτερη τιμή παίρνει και τα υλικά…» / φωτορεπορτάζ στις εγκαταστάσεις της μονάδας Δεληίτσιου / Σάββας Αυγητίδης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:
http://www.karfitsa.gr/%CE%88%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%A4%CE%B9/
http://www.karfitsa.gr/%CE%9F-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B5%CF%84%CF%8C%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/
http://www.karfitsa.gr/%CE%92%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%AE-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CE%BB%CF%8C%CE%B3/

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.