, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Άνοδος στο κόστος μεσοπρόθεσμου δανεισμού της Ιταλίας

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε ελαφρά σήμερα για την Ιταλία σε ό,τι αφορά τα 5ετή ομόλογα, όπου το πολιτικό αδιέξοδο παρατείνεται και δεν έχει σχηματιστεί ακόμα κυβέρνηση. Πάντως το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα μειώθηκε σε μια παράλληλη δημοπρασία.

Η Ιταλία διέθεσε 5ετή ομόλογα αξίας 3,91 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 3,65% (από 3,58% στην προηγούμενη τέτοια διαδικασία), παρά το ότι η τράπεζα UniCredit ανέμενε ότι το επιτόκιο θα υποχωρούσε 0,1-0,15%. Ακόμη, η Ιταλία διέθεσε 10ετή ομόλογα αξίας 3 δισεκ. ευρώ με μειωμένο επιτόκιο 4,66% (από 4,83% το Φεβρουάριο). Το spread αυξήθηκε στις 344 μονάδες βάσης, από 322 στο χθεσινό κλείσιμο. Οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι η ιταλική οικονομία παραμένει σε κρίση.

Από τον Δεκέμβριο ως τον Ιανουάριο οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν 0,5%, η βιομηχανική παραγωγή 1,3% και οι παραγγελίες 1,4%, σύμφωνα με την ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία Istat. Η Ιταλία βρίσκεται σε ύφεση από τα μέσα του 2011 και το ΑΕΠ της έχει συρρικνωθεί στα επίπεδα του 2000.

Η ανεργία μεταξύ των νέων, στο μεταξύ, έχει φθάσει το 38,7%, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό. Τα κόστη των ασφαλίστρων κινδύνου για το Ιταλικό και το Ισπανικό χρέος έναντι μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας επίσης αυξήθηκαν σήμερα.

Πηγή:protothema.gr

#Tags: Ιταλία

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.