, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έγκριση απαλλοτρίωσης χαρακτηρισμένου χώρου για την ανέγερση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου

Την έναρξη των διαδικασιών απαλλοτρίωσης χαρακτηρισμένου χώρου στην περιοχή του οικοδομικού τετραγώνου, μεταξύ των οδών Βουτυρά – Σαπφούς – Καβακίων – Νέας Δυτικής Εισόδου, με στόχο την ανέγερση δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, στη διάρκεια της 17ης τακτικής συνεδρίασης.
Η εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, με την κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, κρίνεται ιδιαιτέρως επείγουσα, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 λήγει η προθεσμία των έξι μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος, με σκοπό να μην χαθεί ένας τόσο σημαντικός και απαραίτητος κοινωφελής χώρος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και συγχρόνως να καταβληθεί η αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, τα οικόπεδα των οποίων δεσμεύονται από το Διάταγμα Ρυμοτομίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκκίνηση της διαδικασίας της απευθείας εξαγοράς των ιδιοκτησιών των ιδιωτών, στην περίπτωση που τελικά η εταιρία Κτιριακές Υποδομές (Κτ.Υπ.Α.Ε.), η οποία οφείλει να καλύψει τη σχετική δαπάνη, δεν υλοποιήσει τη συμβατική της υποχρέωση.
Λόγω του κατεπείγοντος του ζητήματος ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, στις 12/9/2017, είχε ζητήσει από τον ίδιο να παρέμβει άμεσα, ώστε να δεσμευτούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης. Ο Υπουργός σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκονται στη διαδικασία έγκρισης ένταξης του έργου με κωδικό 2015ΣΕ24700002 και προϋπολογισμό 15.321.801,60€, στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες της απαλλοτρίωσης, βάσει της 40/2004 προγραμματικής σύμβασης.
Όπως αναμένεται, μετά και τις παραπάνω εξελίξεις, ο συγκεκριμένος χώρος των σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη θα απαλλοτριωθεί, ώστε να λήξει μια εκκρεμότητα 30 ετών, η οποία ταλαιπωρεί δημόσιους φορείς και ιδιώτες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.