, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκθεση Europol: 142 επιθέσεις Τζιχαντιστών για το 2016 σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ

Sweden's police officers guard in the central Stockholm, Sweden, April 7, 2017. REUTERS/Daniel Dikson

Το 2016, συνολικά 142 αποτυχημένες, ανεπιθύμητες και ολοκληρωμένες επιθέσεις αναφέρθηκαν από οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ.
Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις αναφέρθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλία ανέφερε 23 επιθέσεις, η Ιταλία 17, η Ισπανία 10, η Ελλάδα 6, η Γερμανία 5, το Βέλγιο 4 και η Ολλανδία 1 επίθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση της Europol 142 θύματα απεβίωσαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις και 379 τραυματίστηκαν στην ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός τρομοκρατικών επιθέσεων που δεν συνδέονταν με τους ισλαμιστές, οι τελευταίες αναφορές αντιπροσωπεύουν τις πιο σοβαρές μορφές τρομοκρατικής δραστηριότητας, καθώς σχεδόν όλοι οι αναφερόμενοι θάνατοι και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές.
Εκρηκτικές ουσίες χρησιμοποιήθηκαν στο 40% των επιθέσεων και οι γυναίκες και οι νέοι ενήλικες, ακόμα και τα παιδιά, διαδραματίζουν όλο και πιο επιχειρησιακό ρόλο στη διεξαγωγή ανεξάρτητων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ.
Οι περισσότερες συλλήψεις σχετίζονταν με την ισλαμική τρομοκρατία, για την οποία ο αριθμός αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας στην Europol υποστήριξε 127 έρευνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2016, γεγονός που δείχνει σαφή ένδειξη του αυξανόμενου εύρους δραστηριότητας της τζιχάντ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.