, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκκληση ξενοδόχων σε αγρότες να… μην κλείνουν τους δρόμους

Μετά από έναν «ουδέτερο» Ιανουάριο για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης “ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο που επηρέασε αρνητικά τον οδικό τουρισμό. Κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στεκόμαστε στο πλευρό τους για την επίλυση δίκαιων αιτημάτων τους, είμαστε όμως αντίθετοι στην παρεμπόδιση των μετακινήσεων που μπορεί να βλάψει τον τουρισμό”

Έκκληση στους αγρότες να μην προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δρόμων στήνοντας μπλόκα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στα τελωνεία και στις εθνικές οδούς απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της πίτας της ΕΞΘ που πραγματοποιήθηκε χθες στο “The Met Hotel”.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαφύλαξης της ομαλότητας και της καλής εικόνας του προορισμού ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες (π.χ. ακυρώσεις κρατήσεων) και ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, ο κ. Θωμόπουλος κάλεσε την Πολιτεία να συμβάλλει στο διάλογο για την εξεύρεση άμεσων και ουσιαστικών λύσεων προς αποφυγήν του νέου κύματος αγροτικών κινητοποιήσεων.

«Μετά από έναν «ουδέτερο» Ιανουάριο για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, ελπίζουμε να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο που επηρέασε αρνητικά τον οδικό τουρισμό. Κατανοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στεκόμαστε στο πλευρό τους για την επίλυση δίκαιων αιτημάτων τους, είμαστε όμως αντίθετοι στην παρεμπόδιση των μετακινήσεων που μπορεί να βλάψει τον τουρισμό», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος προς τους ξενοδόχους και τα διευθυντικά στελέχη των μονάδων, ο Πρόεδρος της ΕΞΘ προχώρησε στον απολογισμό της περσινής χρονιάς και αναφέρθηκε στις κορυφαίες επιτυχίες του 2016. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξημένη προβολή του προορισμού στο εξωτερικό και για τη μεγάλη αποδοχή της ΕΞΘ στα social media με χιλιάδες followers. Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη μνεία στη φιλοξενία εκπροσώπων μεγάλων τουριστικών γραφείων του εξωτερικού, καθώς και εκπροσώπων διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ όπως είναι το BBC και το National Geographic Traveller.

«Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά. Υπάρχουν περιθώρια για να βελτιώσουμε την υστέρηση στους ξενοδοχειακούς δείκτες (μέση πληρότητα, μέση τιμή δωματίου, έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) παρά τη μικρή αύξηση που παρουσίασαν οι διανυκτερεύσεις στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΞΘ θέτοντας τους στόχους για το 2017 και ευχήθηκε να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο κ. Θωμόπουλος ευχαρίστησε τους ξενοδόχους για τη διαρκή υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΞΘ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους. Υπογράμμισε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δημιουργεί η λειτουργία παράνομων τουριστικών καταλυμάτων καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση, τη φοροκαταιγίδα που πλήττει τις τουριστικές επιχειρήσεις, τον διπλασιασμό των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) στη διαμονή και τον σχεδόν διπλασιασμό των έμμεσων φόρων στην εστίαση που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του εξήρε το έργο της ΕΞΘ για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. «Πρόκειται για σπουδαία δουλειά και είμαστε τυχεροί που έχουμε έμπειρους φορείς και εξαιρετική συνεργασία και σύμπνοια που οδηγεί σε απτά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και υπογράμμισε ότι κύριος στόχος της Περιφέρειας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας, ο οποίος κατά το σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τη διοίκηση της ΕΞΘ για τη συνεργασία και τους ξενοδόχους της πόλης για τις προσπάθειες που καταβάλλουν μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον. «Θα συμπορευτούμε και τα επόμενα χρόνια. Να προτάξουμε ό,τι μας ενώνει» είπε μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζοντας την ΕΞΘ «πηγή γνώσης, τεχνογνωσίας, στατιστικών και πληροφόρησης».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Αερολιμενάρχης του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» κ. Αχίλλειος Τοπούζας, ευχόμενος το 2017 να είναι μια καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση παρέστησαν η Προϊσταμένη της ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας κα Περσεφόνη Τρίχα, η εκπρόσωπος του Περιφερειακού Γραφείου ΣΕΤΕ – Marketing Greece – ΙΝΣΕΤΕ κα Ελίζα Σαλπιστή, ο εκπρόσωπος της Τουριστικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η εκπρόσωπος της Air Serbia κα Κική Κολάτσκου, καθώς και πλήθος ξενοδόχων της πόλης.

Το φλουρί έπεσε στη ΔΕΘ Helexpo ΑΕ…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.