, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκρυθμη η κατάσταση στη Συρία

Πυκνώνουν οι καταγγελίες για κέντρα βασανισμού σε ολόκληρη τη χώρα με την οργάνωση Human Rights Watch να υποστηρίζει ότι οι μυστικές υπηρεσίες λειτουργούν 27 τέτοια κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στην έκθεση της οργάνωσης περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 συνεντεύξεις με ανθρώπους που κατήγγειλαν ότι κρατήθηκαν και βασανίσθηκαν στα κέντρα αυτά.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τη Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το Διευθυντήριο Πολιτικής Ασφαλείας, το Διευθυντήριο Γενικών Πληροφοριών, και το Διευθυντήριο Πληροφοριών της Αεροπορίας.

Η οργάνωση έχει εντοπίσει και καταγράψει περισσότερες από 20 μεθόδους βασανισμού, που παραπέμπουν «σαφώς σε άσκηση κρατικής πολιτικής βασανιστηρίων και κακοποιήσεων και κατά συνέπεια συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η Human Rights Watch καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προσφύγει για το θέμα της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να προσαρμόσει το καθεστώς των κυρώσεων στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις κακοποιήσεις.

«Οι διαστάσεις και η απανθρωπιά αυτού του δικτύου των κέντρων βασανιστηρίων είναι πραγματικά φρικιαστικές», δήλωσε ο Ολε Σόλβανγκ, ερευνητής της οργάνωσης και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να κρατήσει χέρι προστασίας πάνω από τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι γι΄αυτό».

Η Ρωσία και η Κίνα, σύμμαχοι της Συρίας, έχουν προβάλει δύο φορές βέτο κατά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε χθες ότι η επίτευξη συναίνεσης στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα είναι δύσκολη.

Η επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι επανέλαβε τη Δευτέρα ότι το θέμα της Συρίας πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικατήριο διότι είναι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα εγκλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Εν τω μεταξύ, προσπάθειες για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ της χώρας του και της Τουρκίας καταβάλει ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μετά την κατάρριψη του τούρκικου μαχητικού πριν από μερικές εβδομάδες.

Σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα παραδέχθηκε ότι θα ευχόταν οι συριακές στρατιωτικές δυνάμεις να μην είχαν καταρρίψει το αεροσκάφος.

«Μάθαμε ότι το αεροσκάφος ανήκε στην Τουρκία μετά την κατάρριψή του. Εκατό τοις εκατό λέω ”μακάρι να μην το είχαμε καταρρίψει”», φέρεται να αναφέρει ο Ασαντ μιλώντας στην Cumhuriyet.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Reuters

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.