, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκτακτο δελτίο καιρού…

φωτο Σάββας Αυγητίδης

Κύμα καύσωνα βρίσκεται προ των πυλών με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ. Σύμφωνα δε με προβλέψεις μετεωρολόγων έτσι θα πάμε μέχρι το Δεκαπενταυγουστο! Πιο αναλυτικά, τις επόμενες ώρες η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή μικρή άνοδο με τη μέγιστη τιμή της να φτάσει κατά τόπους:
Σήμερα Παρασκευή
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 39 βαθμούς Κελσίου
Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 37 βαθμούς Κελσίου
Στα Νησιά του Ιονίου τους 36 βαθμούς Κελσίου
Το Σαββατοκύριακο (05-08-2017 και 06-08-2017)
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου
Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου
Στα νησιά του Ιονίου τους 37 βαθμούς Κελσίου (Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θα διατηρηθούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες μέχρι τα μέσα τουλάχιστον της επόμενης εβδομάδας)
Για το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι μέγιστες θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο οι οποίες θα σημειωθούν, θα είναι οι εξής ακόλουθες:
– Ανατολική Μακεδονία & Θράκη : 40-41°C
– Κεντρική Μακεδονία : 41-42°C
– Δυτική Μακεδονία : 37-38°C
– Θεσσαλία : 40-41°C
– Ήπειρος : 40°C
– Δυτική Στερεά : 41-42°C
– Κεντρική & Ανατολική Στερεά & Εύβοια : 38°C
– Αττική : 38°C
– Δυτική Πελοπόννησος : 41-42°C
– Ανατολική Πελοπόννησος : 40°C
– Νησιά Ανατολικού Αιγαίου : 38°C
– Κυκλάδες : 35-36°C
– Κρήτη : 34°C
– Δωδεκάνησα : 36-37°C
Να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα που βρίσκεται προ των πυλών, αλλά σχεδόν η μισή Ευρώπη ψήνεται κάτω από τις υψηλές θερμοκρασίες.  Ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Κροατία και άλλα τμήματα της ηπείρου φτάνοντας σε επικίνδυνα επίπεδα κατά τόπους. Λόγω των μετεωρολογικών αυτών συνθηκών, ορισμένες περιοχές απειλούνται με σοβαρή ξηρασία. Οι Ιταλοί έχουν «βαφτίσει» το κύμα καύσωνα «Lucifer» (Εωσφόρο) με 11 χώρες να βρίσκονται σε κλοιό αφόρητης ζέστης, μεταξύ των οποίων η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Πολωνία, τμήματα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, η Ελβετία, η Σλοβενία και το ΜαυροβούνιοΠροειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί για 26 ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ αναμένεται οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική να σαρώσουν τη Μεσόγειο τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα. «Κόκκινος» συναγερμός για υψηλά επίπεδα κινδύνου από τη ζέστη έχει σημάνει στην Φλωρεντία, τη Ρώμη, τη Βενετία και τη Βερόνα στην Ιταλία (40 βαθμοί Κελσίου), στη Σαρδηνία (42 βαθμοί), ενώ 43 θα δείξει το θερμόμετρο σε Σεβίλη, Γρανάδα και Κόστα δελ Σολ στην Ισπανία.  Στη Ρουμανία οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει θερμοκρασίες της τάξης των 42 βαθμών Κελσίου στα δυτικά τμήματα της χώρας.  Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο αεροδρόμιο Σπλιτ της Κροατίας το θερμόμετρο έδειξε 42,3 βαθμούς Κελσίου, αρκετά κοντά δηλαδή στα ιστορικά υψηλά της χώρας, που ήταν οι 42,8 βαθμοί το 1981.
Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο Βορρά και οι θερμές αέριες μάζες στο Νότο δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ θερμοκρασιών, φαινόμενο ακόμη πιο έντονο στη Μεσόγειο.
Η άνοδος της θερμοκρασίας ήταν η κύρια αιτία πυρκαγιών που ξέσπασαν την τελευταία εβδομάδα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία.
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.