, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έλληνες… της Αμερικής μιλούν στην Karfitsa για τον νέο πλανητάρχη

 
nevada
Την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ που είναι και επίσημα πλέον ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε στην εφημερίδα Karfitsa ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Δημήτρης Καιρίδης. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, πρόκειται για μία μεγάλη ανατροπή που έρχεται να «κλυδωνίσει» ακόμη περισσότερο το παγκόσμιο αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Την ίδια ώρα Έλληνες που ζουν στην Αμερική, εκφράζουν την ανησυχία τους και τις σκέψεις… να φύγουν στον Καναδά.
Της Έλενας Καραβασίλη
«Ήταν μία μεγάλη ανατροπή, που έρχεται σε συνέχεια μεγάλων ανατροπών που είδαμε και στην Ευρώπη όπως με το Brexit. Πρόκειται για το αντίστοιχο America exit, διότι ο Τραμπ αντιπροσωπεύει τον απομονωτισμό, τον προστατευτισμό και η λογική είναι να υψώσουμε τείχη και να περιχαρακώσουμε την Αμερική μακριά από τον “επικίνδυνο” και “ενοχλητικό” κόσμο», σημειώνει ο κ. Καιρίδης. Εξηγεί μάλιστα ότι: «μπορεί το σύστημα να έχει δικλίδες ασφαλείας, αλλά και μόνον που ένας τέτοιος υποψήφιος, με αυτή την ρητορική κέρδισε σημαίνει πολλά για την πολιτική στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα. Είναι ένα πολύ ηχηρό καμπανάκι κινδύνου, καθώς η Ευρώπη μπαίνει σε μία πολύ δύσκολη εκλογική χρονιά που είναι το 2017». Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και επιστημονικός σύμβουλος του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», υπογραμμίζει πως η εκλογή του νέου πλανητάρχη αναμένεται να επιφέρει πολλές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως επισημαίνει: «καταρχάς μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα υποβαθμίζεται διότι ο ίδιος υπέστη τεράστιο πλήγμα. Αυτή τη στιγμή αμφισβητείται η κληρονομιά του, καθώς βγαίνει ο… αντιΟμπάμα. Στη θέση ενός Αφροαμερικανού Προέδρου έρχεται ένας ρατσίζον Πρόεδρος. Είναι απρόβλεπτο το τι θα επακολουθήσει, αλλά οπωσδήποτε η σταθερότητα που προσδοκούσαμε να παράγει η Αμερική σε ένα ασταθές διεθνές σύστημα, δεν είναι εκεί και προστίθεται ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας αστάθειας και ανασφάλειες». Τέλος ο κ. Καιρίδης εκτιμά πως από δω και πέρα, οι διαδικασίες για να καταφέρει κάποιος «ξένος» να γίνει μόνιμος… κάτοικος Αμερικής θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο. «Δε μπορώ να κάνω μία εκτίμηση για το αν ο κόσμος θα αρχίσει να φεύγει από την Αμερική μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς συνεχίζει να παραμένει μία χώρα με πετυχημένη κοινωνία και οικονομία, αλλά οπωσδήποτε θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η ροή από τον έξω κόσμο προς την Αμερική. Αναγκαστικά φαντάζομαι πως θα κάνει μία στροφή στον ρεαλισμό, αλλά και μόνο που ένας τέτοιος υποψήφιος βγαίνει νικητής, στέλνει σήμα σε όλους τους άλλους να ακολουθήσουν την ίδια ρητορεία».
14996521_10155524638192178_1314685974_n
«Η νίκη δεν αποτελεί έκπληξη»
Ο Θοδωρής Περιλής είναι δικηγόρος και πριν από μερικούς μήνες άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να κάνει το master του πάνω στο δίκαιο και την νομοθεσία του gaming σε πανεπιστήμιο της Νεβάδα. Όπως περιγράφει: «τέλη Αυγούστου όταν ήρθα να εγκατασταθώ στο Λας Βέγκας, ήρθα με την λογική ότι ο Τραμπ θα χάσει τις επικείμενες εκλογές ίσως γιατί το κλίμα που καλλιεργούσαν όλα τα media στην Ευρώπη έβγαζε την Χίλαρι σίγουρη νικήτρια και τον Τραμπ απλά ακατάλληλο. Βλέποντας τα debate και συγκεκριμένα τα τελευταία δυο μπορώ να σου πω ότι άλλαξα άποψη. Ο Τραμπ φαινόταν ότι πραγματικά το θέλει, ήταν πιο άμεσος και είχε ενθουσιασμό», λέει. Και συνεχίζει: «μπορεί να μην είναι πολιτικός αλλά σε συζητήσεις που είχα με φίλους Αμερικανούς, έλεγαν ότι ακούγοντας την Χίλαρι στα debate οι απαντήσεις της ήταν αυτές οι ξύλινες απαντήσεις που δίνει ο κάθε πολιτικός που λέει τα πάντα αλλά τελικά τίποτα καινούργιο. Αρκετοί Αμερικανοί επίσης της προσάπτουν το γεγονός ότι είναι διεφθαρμένη και ότι γενικά όλο το σύστημα την στηρίζει. Το οποίο ήταν φανερό… στο ραδιόφωνο άκουσα άπειρες φορές πολιτικές διαφημίσεις κατά το Τραμπ οι οποίες μπορώ να σου πω ήταν κάποιες εξωφρενικά προσβλητικές και οι περισσότερες αναφέρονταν σε αυτά τα σκάνδαλα περί της άποψής του για τις γυναίκες. Δηλαδή αυτό που θέλω να πω είναι ότι το διακύβευμα είναι η προεδρία της Αμερικής και όχι τα θέματα ισότητας και η προσωπική άποψη του καθενός». Μάλιστα ο κ. Περιλής τονίζει πως: «όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία και το ISIS η Χιλαρι και στα δυο debate έδωσε ελλιπέστατες απαντήσεις… Πραγματικά μου κάνει εντύπωση πως στην Ελλάδα έβλεπα σχόλια τελείως αντίθετα από αυτά που έβλεπα στην Αμερική. Επίσης λόγο του επικοινωνιακού πολέμου που είχε κηρύξει η Χιλαρι πολλοί Αμερικανοί με τους οποίους μιλούσα αλλά και αρκετοί Έλληνες από το Λας Βέγκας έλεγαν ότι τα exit polls βγάζουν νικήτρια τη Χιλαρι και την ίδια ώρα γνώριζαν πως υπάρχει κόσμος που θα ψηφίσει τον Τραμπ αλλά δεν το λέει. Έτσι λοιπόν το αποτέλεσμα δεν αποτελεί έκπληξη. Η Χιλαρι έδειχνε κουρασμένη και γενικά ότι δεν το πολύ πιστεύει… άλλωστε μην ξεχνάτε το γεγονός ότι οι δημοκρατικοί πήραν ήδη δυο αναμετρήσεις στο παρελθόν». Ο κ. Περιλής αναφέρει ότι στην Αμερική ο Τραμπ έχει τη φήμη του επιτυχημένου επιχειρηματία. «Έκανε έναν κολοσσό. Υπάρχει στο Λας Βέγκας τεράστιο ξενοδοχείο με το όνομά του. Έτσι λοιπόν άτομα που εργάζονται και έχουν τις επιχειρήσεις τους μου έλεγαν- ίσως με λίγο ακραία επιχειρήματα- πως την Χιλαρι την υποστηρίζουν οι τεμπέληδες … Αφροαμερικανοί και Λατίνοι που θέλουν να ζουν από την πρόνοια… είναι και αυτή μια άποψη», καταλήγει.
ΣΟΚ και… απογοήτευση
Από την άλλη πλευρά, διαφορετική άποψη φαίνεται να έχει ο πολιτικός μηχανικός Πολυδεύκης Μπουράτσης, που ζει στο Τέξας από το 2009. Μάλιστα εκφράζει τους φόβους αρκετών Ελλήνων που ζουν στην Αμερική και πλέον ανησυχούν για την επόμενη μέρα.  Όπως αναφέρει: «έχουμε ελάχιστους γνωστούς που να υποστηρίζουν τον Τραμπ. Οπότε είτε ζούμε όλοι μας σε μια φούσκα, ή οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Τραμπ δεν αποκάλυπταν την πρόθεση ψήφου τους πριν τις εκλογές. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων της γενιάς μας και των μεταναστών πρώτης γενιάς είναι Δημοκρατικοί, αντίθετα πολλοί Ελληνοαμερικάνοι  δεύτερης η παλαιότερης γενιάς ,είναι συντηρητικοί και στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους. Το κλίμα πριν τις εκλογές, σε συζητήσεις με τους συναδέλφους μας και τους Αμερικάνους φίλους μας, ήταν αρνητικό και για τους δυο υποψήφιους. Η δημοτικότητα τους εδώ στο Τέξας είναι πάρα πολύ χαμηλή. Κανείς δεν διατυμπάνιζε ότι θα ψηφίσει Τραμπ, ξέραμε όμως ότι οι περισσότεροι είναι τόσο συντηρητικοί που αποκλείεται να ψηφίσουν Δημοκρατικούς». Ο ίδιος περιγράφει πως: «περιμέναμε μια άνετη νίκη της Χίλαρι και ενώ βλέπαμε τα αποτελέσματα ήμασταν σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι. Η Χίλαρι έχασε πολλές πολιτείες που είναι παραδοσιακά μπλε και θα ήταν υποθετικά σίγουρες νίκες για αυτήν (Μισιγκαν, Γουισκόνσιν, Πενσυλβάνια). Οι Έλληνες φίλοι μας είναι απογοητευμένοι και φοβισμένοι. Πολλοί πιστεύουν ότι η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική του Τραμπ θα τους επηρεάσει, ενώ όλοι φοβούνται για την αποσταθεροποιήση της οικονομίας». Τέλος ο κ. Μπουράτσης λέει χαρακτηριστικά ότι: «εκτός από τις ρατσιστικές και σεξιστικές απόψεις του Τραμπ, που τον έκανα αντιπαθή στους περισσότερους Αμερικάνους του κύκλου μας, υπάρχει έντονη ανησυχία για τις υπερβολικά καλές σχέσεις που διατηρεί με τον Πούτιν. Μάλιστα, ένα από τα συνηθέστερα αστεία των ημερών είναι η αναζήτηση πληροφοριών για μετανάστευση στον Καναδά».
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.