, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ένας βουλευτής του "Ποταμιού" για την… θάλασσα της Θεσσαλονίκης!

Μέχρι τη Βουλή έφτασε το ζήτημα του φυτοπλαγκτού που «σκέπασε» πριν λίγες ημέρες τον Θερμαϊκό Κόλπο και πιο συγκεκριμένα την περιοχή από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Λευκό Πύργο.
Σε ερώτηση που κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Γιώργος Αμυράς αναφέρει: «Πριν από λίγες ημέρες  η παραλία της Θεσσαλονίκης γέμισε με «καφέ λάσπη» που είχε καλύψει μεγάλο μέρος της επιφάνειας στον όρμο του Θερμαϊκού. Οι υψηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και η άσχημη μυρωδιά που αναδυόταν ήταν ένας συνδυασμός που θορύβησε τους επαγγελματίες και τους φορείς της πόλης.
Για περίπου μια εβδομάδα ειδικά εξοπλισμένα σκάφη επιχειρούσαν να περισυλλέξουν τη γλοιώδη μάζα φυτοπλαγκτόν, περιορίζοντας την έκτασή της ως ένα σημείο αλλά η μόνη αποτελεσματική λύση για την απομάκρυνση αυτής ήταν ο  Βαρδάρης.
Σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα  που προκλήθηκε από τον συνδυασμό ενός φυσικού φαινομένου, των υψηλών θερμοκρασιών, των κινήσεων του νερού και των επαναλαμβανόμενων ερυθρών παλιρροιών, που οφείλονται στον ευτροφισμό-ρύπανση από τις εκπλύσεις γεωργικών καλλιεργειών και τα αστικά λύματα.
Όσο η ρύπανση συνεχίζεται στον όρμο του Θερμαϊκού εγκαθίσταται ένας μηχανισμός ανατροφοδότησης του ευτροφισμού και αυτό σημαίνει ότι η γλοιώδης καφέ μάζα θα κάνει εκ νέου την εμφάνισή της. Πρόκειται για ένα πρόβλημα δεκαετιών που οφείλεται σε αμέλεια, ενώ η ρύπανση προέρχεται από πολλές πλευρές και πολλούς παράγοντες για τον έλεγχο των οποίων απαιτείται μέριμνα και συντονισμός.
 
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;
  2. Υπάρχει στα σχέδια σας η δημιουργία ενός φορέα με εξειδικευμένο προσωπικό που να επιβλέπει στοχευμένα τις εστίες ρύπανσης και να επιβάλει πρόστιμα;
  3. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σας έχουν εντοπίσει τις εστίες ρύπανσης και όλα όσα μεταφέρονται μέσω του ρέματος του Ανθεμούντα καθώς και των ποταμών Λουδία και Αξιού;

Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αποκατάσταση της περιοχής των πρώην Βυρσοδεψείων που παραμένει ρυπογόνος εστία».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.