, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένα μουσείο αφιερωμένο στα… πιο αποτυχημένα προϊόντα που βγήκαν ποτέ στην αγορά

Θυμάστε εκείνο το στυλό που είχε βγάλει η Bic με την ονομασία «Bic for Her», και ήταν απλά ένα στυλό σε ροζ χρώμα«για γυναίκες»; Επειδή προφανώς οι γυναίκες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα οποιοδήποτε στυλό αν δεν είναι ροζ. Μήπως θυμάστε το μοντέλο Edsel της Ford, το οποίο ζημίωσε τόσο πολύ την αυτοκινητοβιομηχανία που έκτοτε η λέξη «Edsel» είναι συνυφασμένη με την αποτυχία;
Αυτά τα δύο αριστουργήματα του μάρκετινγκ είναι μερικά μόνο από τα εκθέματα του νέου μουσείου της Σουηδίας, με το εύλογο όνομα «Museum of Failures». Κοινώς, το «Μουσείο των Αποτυχιών», το οποίο είναι αφιερωμένο στα πιο αποτυχημένο προϊόντα που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.
Το μουσείο βρίσκεται στον πόλη Helsingborg της Σουηδίας και η μόνιμη έκθεσή του αποτελείται από 51 προϊόντα, τα οποία στόχευαν να ανοίξουν νέους, καινοτόμους δρόμους στην αγορά, αλλά απέτυχαν παταγωδώς, για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο 43χρονος Samuel West, κλινικός ψυχολόγος στο επάγγελμα.
museum of failure
Η πρόθεση του West είναι αρκετά αλτρουιστική. «Γνωρίζουμε πως το 80% με 90% των καινοτόμων προϊόντων αποτυγχάνουν, και ποτέ δεν μαθαίνουμε για αυτά. Αν υπάρχει, όμως, κάτι που μπορούμε να κάνουμε με τις αποτυχίες, είναι μάθουμε από αυτές», λέει ο ίδιος.
Κάποια από τα εκθέματα του μουσείου είναι τα αποτελέσματα εταιρειών που προσπάθησαν να ξεχωρίσουν, όπως η Crystal Pepsi των ’90s. Κάποια άλλα προσπάθησαν να λύσουν καθημερινά προβλήματα αλλά με αρκετά πολύπλοκους τρόπους, όπως τα αναλώσιμα DVD «DivX», τα οποία μπορούσες να παρακολουθήσεις μόνο για 48 ώρες μετά την πρώτη προβολή τους. Παρά τη μεγαλειώδη αποτυχία τους, ωστόσο, όλα τα προϊόντα που εκτίθενται στο «Museum of Failure» προσπάθησαν να καινοτομήσουν, καθένα στον τομέα του. «Πιστεύω ειλικρινά πως ως κοινωνία υποτιμούμε την αποτυχία», είπε ο West στο NBC News. «Είμαστε υπερβολικά κολλημένοι με την επιτυχία», σχολιάζει.
Στο παρακάτω βίντεο, ο West παρουσιάζει στους θεατές τα αγαπημένα του εκθέματα του μουσείου. Απολαύστε:

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.