, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένωση Ελλήνων Χημικών για πετρελαιοκηλίδα: Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός

Ευθύνες και ανεπάρκεια καταλογίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ελλήνων Χημικών στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή στον Σαρωνικό.
Συγκεκριμένα, «η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι παρατηρήθηκε ανετοιμότητα στην
κινητοποίηση των μηχανισμών του κράτους για την αντιμετώπιση ενός δυστυχήματος στην “μπροστινή αυλή” της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα την διεύρυνση της περιοχής εξάπλωσης και της δυσμενούς επίδρασης σε εκτεταμένη περιοχή της Αττικής και την καλλιέργεια ανησυχίας ότι δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα πρόνοιας και πρόβλεψης».
Επίσης, η Ένωση εκφράζει την ανησυχία της για το τι θα γινόταν στην περίπτωση σοβαρότερου ατυχήματος: «Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή όπου με τέτοια θαλάσσια κυκλοφορία και τέτοια διακίνηση πετρελαιοειδών ένα ατύχημα μικρής όπως φαίνεται κλίμακας να δημιουργεί τέτοιες επιπτώσεις, στις ακτές της Σαλαμίνας και στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Σαρωνικού. Δημιουργείται τεράστια ανησυχία για το τι θα συνέβαινε σε ένα σοβαρότερο περιστατικό».
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών ζητά την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας με την πλέον κατάλληλη για την περίπτωση μέθοδο, ενώ όσον αφορά το μέγεθος της ρύπανσης, θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της όταν υπάρξουν τα αποτελέσματα από τις σχετικές δειγματοληψίες.
Και καταλήγει στην ανακοίνωσή της πως «αδιαφιλονίκητη είναι η αναγκαιότητα της απόδοσης ευθυνών στον υπαίτιο της ρύπανσης και της άμεσης εφαρμογής της αρχής: «Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.