, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα: Το μυστικό για την καταπολέμηση του καρκίνου βρίσκεται στο μπρόκολο

Raw broccoli in a bowl on rustic background

Μπορεί να το μισούσατε όταν ήσασταν παιδιά, όμως οι γονείς σας είχαν δίκιο όταν σας πίεζαν να τρώτε μπρόκολο, καθώς είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι κάνει καλό στην υγεία σας.
Και όχι, δεν έχει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη.
Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να βγάζετε λίγη πρασινάδα στο πιάτο σας, όμως μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον έδειξε ότι το μπρόκολο είναι ο «βασιλιάς» των λαχανικών όσον αφορά την προστασία της υγείας μας στο πέρασμα του χρόνου.
Αυτό συμβαίνει γιατί το είδος αυτό λάχανου περιέχει μια αντικαρκινική χημική ουσία, την σουλφοραφάνη. Το ανθρώπινο DNA διαθέτει χιλιάδες από τα λεγόμενα IncRNA, τα οποία πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι διαδραματίζουν καθοριστικό λόγο στην δημιουργία και εξάπλωση κακοήθη όγκους.
Όταν αυτά τα IncRNA απορρυθμίζονται, συμβάλλουν στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, ανάμεσά τους και ο καρκίνος. Όμως η σουλφοραφάνη, που μπορεί να βρει κανείς στο μπρόκολο, φαίνεται να ρυθμίζει ένα συγκεκριμένο IncRNA, το LINC01116, που συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτη.
Η Λάουρα Μπίβερ, επικεφαλής της έρευνας, είπε: «Είναι προφανώς ενδιαφέρον το γεγονός ότι αυτό το συστατικό, που βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο μπρόκολο, μπορεί να επηρεάσει τα IncRNA. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε νέες διατροφικές στρατηγικές, χρησιμοποιώντας τρόφιμα ή φάρμακα που ίσως διαδραματίσουν (σημαντικό) ρόλο στην καταστολή του καρκίνου και στον έλεγχο της θεραπείας».
Αυτό στο οποίο ελπίζουν οι ερευνητές είναι να βρουν πως να ρυθμίσουν αυτού του τύπου τα RNA (ριβονουκλεϊκά οξέα) ώστε να καταπολεμούνται τα κακοήθη κύτταρα και όχι και τα καλοήθη, όπως συμβαίνει με τις χημιοθεραπείες.huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.