, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έρευνα για τα σημάδια κακοποίησης των τεσσάρων της Κοζάνης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των εμφανών σημαδιών κακοποίησης που φαίνονται στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων».

Το Σάββατο η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων, καθώς και τα στοιχεία της ταυτότητά τους, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κοζάνης. Στις φωτογραφίες, οι τέσσερις συλληφθέντες φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, ενώ κάποιες από τις φωτογραφίες, ίσως τρεις, φαίνεται να έχουν υποστεί επεξεργασία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ., είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ…) αλλοίωση των φωτογραφιών.

»Είναι πια εξαιρετικά δύσκολο ακόμα και για τον πλέον ευνοϊκά διακείμενο στην ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, να πιστέψει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας. Το πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian για τους βασανισμούς των συλληφθέντων της αντιφασιστικής μοτοπορείας, καθώς και η ακόμα πιο πρόσφατη καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για περιστατικό κακοποίησης νεαρών από αστυνομικούς, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με γενικευμένο φαινόμενο.

»Δυστυχώς, θα πρέπει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων. Τα βασανιστήρια είναι ντροπή για μια δημοκρατική πολιτεία. Απαιτείται η άμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση του περιστατικού» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχόλιο για τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν έκαναν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η σύλληψη και η φανερή κακοποίηση των συλληφθέντων στην Κοζάνη βάζει για άλλη μια φορά στα σπίτια των πολιτών μια εικόνα αποκρουστική και τρομακτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουμε την προαγωγή της βίας, απ’ όποιον κι αν προέρχεται και με οποιοδήποτε τρόπο τη χρησιμοποιεί».

 
Πηγη:in.gr

#Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.