, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Έχει δίκιο ο δήμαρχος Λαγκαδά για τα αντισταθμιστικά"

mixalis_geranis

Της Χρύσας Κυριακού

Απάντηση στην πρόθεση του δήμου Λαγκαδά να προχωρήσει σε αγωγή κατά του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης δίνει μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Μιχάλης Γεράνης. Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαγκαδά ο δήμαρχος, Γ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι ο δήμος δεν έχει εισπράξει ακόμη τα αντισταθμιστικά για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με αποτέλεσμα ο δήμος να αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το ποσό των αντισταθμιστικών ανέρχεται στα 2,8 εκ. ευρώ ετησίως και καταβάλλεται ανά τρίμηνο με το ποσό των 700.000 ευρώ. «Παρά την καλή θέληση του συνδέσμου ΟΤΑ να πληρώσει, τα χρήματα αυτά δεν μπήκαν στα ταμεία του δήμου διότι τα σχετικά εντάλματα δεν εγκρίνονται από την επίτροπο του ΦΟΔΣΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης. Το θέμα οδηγήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία για τη δαπάνη αυτή, κρίνοντας τη δαπάνη μη νόμιμη, ενώ ο δήμος κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος δεσμεύθηκε επίσης να καταθέσει αγωγή στον ΦΟΔΣΑ για τη μη καταβολή των χρημάτων αλλά και ασφαλιστικά μέτρα στον σύνδεσμο για την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. «Τα αντισταθμιστικά πρέπει να δίνονται στο δήμο Λαγκαδά. Άλλωστε υπάρχει και σχετική υπουργική απόφαση ενώ και οι δήμοι (τα δημοτικά τους συμβούλια) έχουν συμφωνήσει με την απόφαση αυτή. Το Ελεγκτικό Συνέδριο βέβαια υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει σχετικός νόμος και για το λόγο αυτό  έκρινε τη δαπάνη μη νόμιμη» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Γεράνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προορίζονται για περιβαλλοντικά έργα και όχι για άλλου είδους δαπάνες. 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.