, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ένας σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

nanopoulos

Ο Δημήτρης Νανόπουλος,  ο σπουδαίος Έλληνας φυσικός, θα δώσει διάλεξη την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα: «Συμπαντική Συμφωνία».
Ο διεθνούς φήμης επιστήμονας, Δημήτρης Νανόπουλος, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Tέξας A&M των ΗΠΑ, θα αναφερθεί στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην εξέλιξη, τη δομή και τη λειτουργία του Σύμπαντος.
Το θέμα της ομιλίας του σχετίζεται με τον κύριο στόχο των πρωτοποριακών ερευνών του, ο οποίος είναι η δημιουργία ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, της αποκαλούμενης «Θεωρίας του Παντός», βάσει της οποίας θα δίνεται επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε και το πώς μεταμορφώθηκε έως το πώς έχει αποκτήσει τη σημερινή μορφολογία του.
Η ομιλία του Δημήτρη Νανόπουλου θα μεταδοθεί ζωντανά, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν μέσω της σελίδας του Μεγάρου (www.tch.gr), όσοι το επιθυμούν.
Η διάλεξη θα γίνει την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. (κτήριο Μ2, Αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, έλαβε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1971 και διδακτορικό δίπλωμα Θεωρητικής Φυσικής από το Πανεπιστήμιο του Sussex στη Μεγάλη Βρετανία το 1973.
Έχει, μεταξύ άλλων, εργαστεί ως ερευνητής στην École Normale Supérieure στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ.
Διδάσκει ως διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tέξας A&M και διευθύνει το Κέντρο  Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον, ενώ διετέλεσε ερευνητής, αλλά και εκπρόσωπος της χώρας μας στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη.
Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 2015 διετέλεσε πρόεδρος αυτής.
Έχει τιμηθεί με τον Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το βραβείο Ενρίκο Φέρμι της Ιταλικής Εταιρίας Φυσικής (SIF).
Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής και της κοσμολογίας.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του αφορούν, μεταξύ άλλων, στην υπερσυμμετρία, την υπερβαρύτητα, τη θεωρία των υπερχορδών και τη βιοφυσική.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.