, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ξενώνας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο… Πανόραμα (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Αντιδράσεις στους κατοίκους του Πανοράματος έχει προκαλέσει η απόφαση συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης να δημιουργήσει κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στην περιοχή Πουρνάρι, σε πολυτελή κατοικία μάλιστα, που βρίσκεται κοντά σε γνωστό ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Βόρειας Ελλάδας. Οι εργασίες για την διαμόρφωση του χώρου έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, ωστόσο διακόπηκαν εξαιτίας της απουσίας άδειας από την Πολεοδομία του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.
Διαθέτει και αμπέλι…
Το συγκεκριμένο ακίνητο, ιδιοκτησίας γνωστού Βορειοελλαδίτη εργολάβου, όπως αποκαλύπτει κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα KARFITSA, βρίσκεται στην ακριβότερη ίσως περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, το Πουρνάρι. Περιοχή στην οποία ζουν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, μεγαλοεπιχειρηματίες, γιατροί, ο Αμερικανός Πρόξενος και άλλοι πολλοί. Το σπίτι, που σύμφωνα με πολλούς είναι μια πολυτελής μεζονέτα, διαθέτει εσωτερική πισίνα, μεγάλη αυλή, γήπεδο μπάσκετ μέχρι και αμπέλι. Σημειώνεται πως σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι εγκαταστάσεις γνωστού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου της Βόρειας Ελλάδας. Όπως φαίνεται μάλιστα και στις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύει η εφημερίδα μας οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.
Το σπίτι που μισθώθηκε (και πληρώνεται από Γερμανική ΜΚΟ, σύμφωνα με πληροφορίες) προορίζεται για να μετατραπεί σε ξενώνα φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Οι άδειες που προσκομίστηκαν στις υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη ήταν άδειες για εργασίες μικρής κλίμακας παρουσιάζοντας το όλο εγχείρημα ως εγκατάσταση κατοικίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το μισθωτήριο συμβόλαιο, που προσκομίστηκε και στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, ο χώρος προορίζεται για να γίνει «ξενώνας ασυνόδευτων παιδιών». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Πολεοδομία Πυλαίας Χορτιάτη έχοντας γραπτές καταγγελίες κατοίκων ερεύνησε τα έγγραφα που προσκόμισε η ΜΚΟ και διαπίστωσε ότι προορίζεται για ξενώνα και κατοικία. Στη συνέχεια, ζήτησε όλα τα απαιτούμενα από την νομοθεσία έγγραφα κα εξέδωσε σήμα αναστολής των εργασιών που παραμένει σε ισχύ. Κύκλοι της διοίκησης του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη σχολιάζοντας το ζήτημα στην KARFITSA αναφέρουν ότι: «δεν τίθεται κάποιο ζήτημα, καθώς δεν υπάρχουν νόμιμες αδειοδοτήσεις των χρήσεων αυτών».
Το σπίτι ανήκε σε γνωστό Θεσσαλονικιό, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγους μήνες, ενώ το τελευταίο διάστημα κατοικούσαν σε αυτό τα παιδιά του. Οι κληρονόμοι του το πουλούσαν στο παρελθόν έναντι 1,5 εκ. ευρώ, ωστόσο επειδή δεν βρέθηκε κάποιος αγοραστής αποφάσισαν να το νοικιάσουν.  Σύμφωνα με πληροφορίες το περασμένο διάστημα οι κληρονόμοι του σπιτιού επιχείρησαν μέσω μεσιτικού γραφείου να το μισθώσουν σε ιδιώτη, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. «Έμαθα ότι το ενοίκιο είχε πέσει κάτω από χίλια ευρώ το μήνα. Το σπίτι ωστόσο παρέμενε ανοίκιαστο για πολλούς μήνες» υποστηρίζει στην KARFITSA κάτοικος της περιοχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το οίκημα μισθώθηκε από την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», έναντι 3.500 ευρώ το μήνα, κάτι που ωστόσο διαψεύδει στην KARFITSA ο Νίκος Γαβαλάς, εκ των ιδρυτικών στελεχών της γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Τι λέει η ΜΚΟ
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η KARFITSA οι εργασίες για την μετατροπή του χώρου σε τέτοιο ώστε να μπορούν να διαμείνουν σε αυτό 25-30 προσφυγόπουλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι ωστόσο, διακόπηκαν καθώς οι άνθρωποι της ΜΚΟ είχαν στην κατοχή τους σχετική άδεια για τις κατασκευές και την αναδιαμόρφωση του χώρου από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης και όχι από την Πολεοδομία του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Μιλώντας στην KARFITSA ο κ. Γαβαλάς αναφέρει: «Υπάρχουν ζητήματα πολεοδομικά τα οποία εξετάζουμε για το πώς θα διευθετηθούν». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Έχουμε ενημερώσει επίσημα το δήμο ότι πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας για παιδιά που για κάποιο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας. Είναι παιδιά προσφύγων. Μετά την κρίση βέβαια θα μπορούσε το κτίριο να φιλοξενήσει και άλλα παιδιά. Εφόσον επιλυθούν τα όποια προβλήματα θα μπορέσουμε να ξέρουμε και τον ακριβή αριθμό των παιδιών» λέει αναφέροντας ότι αυτά υπολογίζονται σε 25-30. «Δεν γνωρίζω πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες ξανά» συμπληρώνει. Αναφορικά με τη διαδικασία μίσθωσης του συγκεκριμένου χώρου που ακολουθήθηκε ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι έγινε μέσω μεσιτικού γραφείου ενώ διέψευσε ότι το ενοίκιο ανέρχεται σε 3.500 ευρώ/ μηνιαίως. Σύμφωνα με το ιδρυτικό στέλεχος της «ΑΡΣΙΣ» στο μέλλον ενδεχομένως να υπάρξει και ενημέρωση των κατοίκων για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, ότι είναι μια μικρή μονάδα φιλοξενίας προσφυγόπουλων που θα πλαισιώνεται από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων όλο το εικοσιτετράωρο και πως δεν πρόκειται για κάποιο hot spot ή κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. «Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια δομή, όπως έχουμε και αλλού αντίστοιχες» καταλήγει ο κ. Γαβαλάς.
Αντιδράσεις
Οι εργασίες πάντως, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής και γονέων του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου οι οποίοι προχώρησαν σε έγγραφες καταγγελίες προς την δημοτική αρχή.
img_1646 img_1650 img_1652 %ce%9a%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.