, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αιματηρή επίθεση κατά Χριστιανών Κοπτών στην Αίγυπτο – στους 26 οι νεκροί

Photo: AFP

Αγωνιστές σε στολές στρατιωτικού τύπου άνοιξαν πυρ σε λεωφορείο που μετέφερε Χριστιανούς Κόπτες στην κεντρική Αίγυπτο την Παρασκευή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 26 άτομα στην τελευταία αιματοχυσία που στοχεύει στη χριστιανική μειονότητα της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Δεν υπήρχε άμεση ανάληψη ευθύνης, ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις εναντίον των χριστιανών της Αιγύπτου, οι οποίοι είναι περίπου το 10% του πληθυσμού.
Η ενέδρα περίπου 150 μίλια νότια του Κάιρου υπογράμμισε επίσης τις αυξανόμενες πιέσεις στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς οι ισλαμιστές αγωνιστές κερδίζουν μεγαλύτερες θέσεις σε όλη τη χώρα.
Ο Κάλεντ Μογκάχεντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου, δήλωσε ότι υπήρξαν επίσης 16 τραυματίες στην επίθεση της Παρασκευής, η οποία έλαβε χώρα την παραμονή του ιερού μήνα Ισραήλ του Ραμαζανιού – μια εποχή που ορισμένες αγωνιστικές φατρίες επέτειναν επιθέσεις στο παρελθόν.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, το οποίο έθεσε τον αριθμό των νεκρών στους 26, δήλωσε ότι οι ένοπλοι σε τρία οχήματα άνοιξαν φωτιά καθώς το λεωφορείο κατευθυνόταν προς ένα μοναστήρι στην περιοχή Μίνγια. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και άλλες πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχαν παιδιά.
Ένα μέλος του τμήματος ασφαλείας της περιοχής, ο Μοχάμαντ Αμπντέλ Μονέιμ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι περίπου 10 άνδρες που φορούσαν εξοπλισμό στρατιωτικού τύπου πραγματοποίησαν την επίθεση.
Μεγάλο μέρος του χριστιανικού πληθυσμού της Αιγύπτου συγκεντρώνεται γύρω από το κέντρο της χώρας, κοντά στις Μίνγια και Ασιούτ. Και τα δύο μέρη θεωρούνται αρκετές σημαντικές τοποθεσίες προσκυνήματος.
Τον περασμένο μήνα, δίδυμοι βομβαρδισμοί εκτίναξαν εκκλησίες στο μεσογειακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας και στη βόρεια πόλη Τάντα, αφήνοντας 44 νεκρούς με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να δηλώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Μετά την τελευταία επίθεση, ο Σίσι κάλεσε έκτακτη συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.
Στα τέλη Απριλίου, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε την Αίγυπτο ως τμήμα της εκστρατείας του Βατικανού προς τους χριστιανούς της Αιγύπτου, των οποίων η κοινότητα χρονολογείται από τους πρώτους αιώνες της πίστης. Αλλά το παπικό ταξίδι έφερε επίσης καταγγελίες από ισλαμιστές μαχητές.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.