, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αλεπόν τρώει κι η ζεπίρα πρέσκεται…» Του Ν. Καραμανλή

Αυτή η πόλη, αυτή η χώρα, η καταπονημένη και προσβεβλημένη από κατηγόριες -πολλές φορές- περί «λαμογιάς» θέλει «Σαββίδηδες». Θέλει αποφασιστικούς και παραγωγικούς ανθρώπους. «Να πιάνουν τον ταύρο από τα κέρατα» και να μη μασάνε από «συστήματα», γιατί οι ίδιοι μπορούν να γίνουν και να κάνουν… σύστημα (δηλαδή να δρoυν με σύστημα και όχι ως αρπακτικά) ώστε να δώσουν την ευκαιρία στον τόπο να απορρίψει μια και για πάντα τους «συστημικούς» που απέδειξαν «το μπόι τους» στα δύσκολα των τελευταίων χρόνων. Να δώσουν την ευκαιρία στην πατρίδα «να πάρει τα πάνω της», χωρίς άλλες μεμψιμοιρίες και δικαιολογίες.
Να πουν νέτα σκέτα «εδώ είμαστε, κι εδώ θα μείνουμε γιατί έτσι μάθαμε, να δουλεύουμε, να επιμένουμε και να παράγουμε…». Να μαζέψουν τα συντρίμμια και να κτίσουν καλύτερα οικοδομήματα, πιο ανθεκτικά στο χρόνο και στην ιδιοτέλεια.
Το «σύστημα-Σαββίδη» μάλλον προσπάθησε να λειτουργεί έτσι. Ενδεικτική είναι η δήλωση του επενδυτή, ότι «δεν συμφέρει στην Ελλάδα να είσαι έντιμος…» κάτι που σημαίνει ότι ξεκίνησε με καλές προθέσεις. Όμως κάποιος από όσους εμπιστεύεται, οφείλει να του πει με στεντόρεια φωνή, ότι δεν φθάνουν μόνο αυτές. Ούτε τα πολλά λεφτά.
Χρειάζεται «να μάθει το… γήπεδο όπου παίζει μπάλα. Όλους τους διαιτητές, τις λακκούβες του ταρτάν, ποιοι μπαινοβγαίνουν στα αποδυτήρια και ποιοι κάνουν τους προπονητές…». Οφείλει πλέον τόσο στον εαυτό του, όσο και σε όλους όσοι πίστεψαν στο σωτήριο ερχομό του (βλ ΠΑΟΚ, ΣΕΚΑΠ, Μακεδονία Παλλάς, Ξενία κλπ) να κερδίζει βαθμούς όχι να τους… χάνει (με δηλώσεις υπέρ του ενός αρχηγού και κατά ενός άλλου).
Η Eλλάδα θα σταθεί στα πόδια της, με επίμονους και ορισμένους φορές συναισθηματικούς επενδυτές ή έστω… Πόντιους που να έχουν στο DNA τους την αγάπη για την πατρίδα, παρά τα όσα αμέλησε να κάνει για αυτούς. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεριμένου ανθρώπου πρέπει να διατηρηθούν στο ακέραιο, μακριά από κομματικές επιρροές και… βεντέτες. Δεν πρέπει να… χαραμιστεί και να αποθαρρυνθεί. Ούτε βέβαια να… χρησιμοποιηθεί. Να γίνει παράδειγμα και για άλλους του εξωτερικού και της ομογένειας.
Οφείλουμε όλοι με φωνή – στα ΜΜΕ και στην κοινωνία – και χωρίς υστεροβουλίες «να βάλουμε πλάτη» ώστε να διατηρήσει την ορμή του Έλληνα του εξωτερικού, του εργατικού ανθρώπου με πίστη στη θρησκεία και στην οικογένεια. Ο ίδιος οφείλει πρώτα στον εαυτό του, να κάνει ταμείο σε δηλώσεις και κινήσεις -όχι μόνο σε ομάδες, επιχειρήσεις, κύπελλα και τίτλους – αλλά στη γενικότερη παρουσία του και να θυμηθεί την αρχή όλων των αποφάσεων του. Φαντάζομαι δεν ήρθε ούτε για να γίνει φίλος κομματαρχών, ούτε να προσπαθήσει να ξεμπλέξει τη… διαπλοκή συμφερόντων πολιτικών οικογενειών. Δεν ήρθε να γίνει «τζάκι», ούτε «να κάνει αέρα» στα ιδρωμένα πρόσωπα λίγων και εκλεκτών της εξουσίας.
Οφείλει να θυμηθεί ότι δεν είναι αργά να γίνει αυτός που… ήθελε να γίνει. Να σταματήσει να βλέπει το δένδρο, γαλάζιο ή ροζ και να δει το δάσος όπου οι πολλοί μπορούν να έχουν μια σκιά, μια ανάσα. Κι ας μη σαμποτάρει ο ίδιος άλλο τον εαυτό του με αφορισμούς και δογματισμούς…
Νίκος Καραμανλής
*«Η αλεπού τρώει και το κουνάβι πρήζεται…» (Ποντιακή παροιμία που λέει ότι η αρκούδα, η αλεπού και το κουνάβι κάνανε συνεταιριλίκι για την ανεύρεση τροφής. Η αλεπού έτρωγε κρυφά και με την πονηριά της έπειθε την αρκούδα ότι τα έτρωγε το κουνάβι. Έτσι το κουνάβι πρηζόταν από το ξύλο που έτρωγε από την αρκούδα)
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.