, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αλ. Τσίπρας: Aπολύτως εφικτή η συμφωνία έως το επόμενο Eurogroup

“Η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, είναι απολύτως εφικτή”, είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
“Βρισκόμαστε στην  τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, και τόνισε, ότι “με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα, ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής”.
Απευθυνόμενος στον Γάλλο ομόλογό του, ο πρωθυπουργός εξήρε τις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς “βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς πολιτικούς δεσμούς σε κοινές αξίες και αρχές και σε μια σταθερή ουσιαστική συνεργασία για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών προβλημάτων”, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Οι σχέσεις αυτές”, πρόσθεσε, “είναι ακόμη πιο ισχυρές, γιατί δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα σε δύσκολες στιγμές, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ευρώπης, όσο κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης”.
Είπε επίσης, πως συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.
“Θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων»,
Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε, όπως είπε, τώρα και όχι από το 2019.
“Διαπραγματευόμαστε τις αναγκαίες συνθήκες της ανάπτυξης, την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, τη συμμετοχή και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το συντομότερο δυνατόν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές” σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της συνόδου της Ρώμης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει τεθεί στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων” και υπογράμμισε ότι, η Ελλάδα είναι αντίθετη, στη συντηρητική, όπως τη χαρακτήρισε, αντίληψη της Ευρώπης του σκληρού πυρήνα, μιας διαιρεμένης Ευρώπης σε ηγέτες και ουραγούς.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
φώτο: eurokinissi.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.