, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αναβλήθηκε η αποστολή στη Λίμνη Έλσγουορθ

Αναβλήθηκε για ακόμα μια φορά η προσπάθεια Βρετανών επιστημόνων να προσεγγίσουν την υπόγεια Λίμνη Έλσγουορθ στην Ανταρκτική.

Η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να αναβάλει την αποστολή διάνοιξης ενός περάσματος τριών χιλιομέτρων ανήμερα των Χριστουγέννων, διότι απέτυχαν να συνδέσουν τον κύριο διάδρομο με τη σήραγγα εξόδου των υδάτων της γεώτρησης. Πρόκειται για μια αποστολή προϋπολογισμού 13 εκατ. Ευρώ που πραγματοποιεί η Βρετανική Αποστολή της Ανταρκτικής (British Antarctic Survey-Bas).

Για τη γεώτρηση, χρησιμοποιήθηκε μια αντλία υψηλής πίεσης η οποία ρίχνει αποστειρωμένο νερό θερμοκρασίας λίγο κάτω από 100 βαθμούς Κελσίου, ώστε να ανοίξει δίοδο σε ένα στρώμα πάγου πάχους τριών και πλέον χιλιομέτρων. Στόχος ήταν η ανάλυση των υδάτων της λίμνης τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα για 500.000 χρόνια.

Η λίμνη Έλσγουορθ είναι μία από τις 400 και πλέον λίμνες της Ανταρκτικής που βρίσκονται κάτω από τον πάγο και επελέγη επειδή θεωρείται σχετικά προσβάσιμη, ενώ η περιοχή φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα επαναληφθεί η αποστολή ενώ η ερευνητική ομάδα δεν κρύβει την απογοήτευσή της για την έκβαση της αποστολής.

Πηγή : econews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.