, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ …ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ!

14120231_TURK_HAVA_YOLLARI_NEW.limghandler
Θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία aπο φωτογραφίες που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο και αναρτήθηκαν στο facebook και στο twitter με τις νέες στολές των αεροσυνοδών και των φροντιστών των Τουρκικών Αερογραμμών (Turkish Airlines). Οπως έγραψε κάποιος, «σε λίγο καιρό θα μας υποχρεώσουν όλους να φοράμε μπούρκα».
 
Οι τούρκοι κοσμικοί διαμαρτύρονται ότι οι νέες αυτές στολές όχι μόνο είναι υπερβολικά συντηρητικές, αφού οι φούστες είναι πολύ μακριές – αρκετά κάτω από το γόνατο -, αλλά και ακατάλληλες για τη δουλειά της αεροσυνοδού.
 
Και αυτό επειδή είναι σχεδιασμένες περισσότερο σαν παραδοσιακές ενδυμασίες, που δεν τους παρέχουν αρκετή ελευθερία κινήσεων για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυστηρή είναι επίσης και η κριτική για τη στολή των φροντιστών που, σύμφωνα πάντα με τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι άνδρες σήμερα στην Τουρκία.
 
Η υπόθεση έλαβε πολιτικές διαστάσεις, αφού το θέμα έφτασε στο τουρκικό Κοινοβούλιο με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι προωθεί μια «ισλαμική» εικόνα της χώρας που παραπέμπει στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό που απειλείται στην πραγματικότητα, λέει, είναι η ίδια η ταυτότητα της Τουρκίας.
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσάντρογλου, που εδώ και καιρό κατηγορεί τον Ερντογάν ότι θέλει να επιβάλει αυστηρότερους θρησκευτικούς περιορισμούς, έκανε επερώτηση στη Βουλή ζητώντας να μάθει εάν οι Τουρκικές Αερογραμμές αποφάσισαν να σχεδιαστούν οι στολές αυτές ύστερα από προσωπική εντολή του Ερντογάν.
 
Ο Κιλιτσάντρογλου κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι νέες στολές «βλάπτουν την εικόνα της Τουρκίας» σε μια χρονική περίοδο που η χώρα, έπειτα από 10ετή συνεχή ανάπτυξη, προσπαθεί να αποτελέσει οικονομική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας. Το τουρκικό κράτος ελέγχει το 49% του εθνικού αερομεταφορέα.
 
Η ΣΧΕΔΙΑΣΤΡΙΑ.Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής Ντιλέκ Χανίφ στην οποία ανατέθηκε ο σχεδιασμός των νέων στολών, χωρίς όμως κανείς να ξέρει εάν αυτό έγινε με διαγωνισμό ή με άλλον τρόπο. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που κριτική στη Χανίφ κάνουν και άλλοι τούρκοι σχεδιαστές. Οι στολές μοιάζουν να προορίζονται για τις αεροπορικές εταιρείες του Κουβέιτ ή της Σαουδικής Αραβίας, σχολίασε ο σχεδιαστής Βουράλ Γκοκτσαϊλί. Οι στολές, πρόσθεσε, «πρέπει να αντικατοπτρίζουν το πώς είναι η Τουρκία – και αυτό δεν είναι η Τουρκία».
Η ίδια η Χανίφ πάντως λέει ότι ο σχεδιασμός των στολών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι δεν έχει ιδέα το πώς οι φωτογραφίες αυτές βρέθηκαν στο Διαδίκτυο. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια στολών τα οποία εξετάζονται.
 

ΠΟΤΟΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Οι αντιδράσεις κατά των Τουρκικών Αερογραμμών εντείνονται επίσης επειδή πρόσφατα η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει να σερβίρει σκευάσματα με αλκοόλ στις περισσότερες εσωτερικές πτήσεις. Οι Τουρκικές Αερογραμμές δικαιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι ελήφθη όχι για θρησκευτικούς λόγους αλλά επειδή υπήρχε χαμηλή ζήτηση για αλκοόλ στις πτήσεις αυτές.

Οι φωτογραφίες των στολών που διέρρευσαν αποτέλεσαν στην Τουρκία ακόμη και θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

tanea.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.