, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απελπιστική η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

prosfuges
Ως εξαίρεση, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει τον Ελαιώνα, που είναι μεν πλήρης, αλλά η κατάσταση είναι θετική. «Εάν όλα λειτουργήσουν σύμφωνα με το σχεδιασμό κάποτε όλοι οι καταυλισμοί στην Ελλάδα θα είναι όπως ο καταυλισμός στην πρωτεύουσα. Μέχρι σήμερα όμως πολύ λίγα πράγματα γίνονται στην Ελλάδα σύμφωνα με τον σχεδιασμό», σημειώνει το δημοσίευμα.
Το Spiegel χαρακτηρίζει ως απελπιστική την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου οι καταυλισμοί είναι υπερπλήρεις, κάτι που γίνεται σαφές από τους αριθμούς των ατόμων που φιλοξενούν. Ακόμη, σημειώνει τις ανησυχίες των προσφύγων για τους πολύ αργούς ρυθμούς στη διαδικασία χορήγησης ασύλου. «Η Μόρια στη Λέσβο είναι ένα παράδειγμα, όπου οι ταραχές είναι καθημερινότητα, υπάρχουν εντάσεις με τους κατοίκους, διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό και τώρα οργή για τους αιτούντες άσυλο», αναφέρει το δημοσίευμα.
Τόσο όμως οι ελληνικές αρχές όσο και οι ευρωπαϊκές είναι σύμφωνες στο εξής: «Οι άνθρωποι στους καταυλισμούς χρειάζονται μια προοπτική. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και κυρίως να επισπευσθούν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Κι ενώ κατά κύριο λόγο καλείται να ενεργήσει η Ελλάδα, σε δεύτερο επίπεδο πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό καθήκον. Είναι όμως μια ακριβή διαδικασία και απαιτεί πολύ προσωπικό. Προσωπικό το οποίο δεν διαθέτει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). To γραφείο εξαρτάται από την αποστολή υπαλλήλων από τα κράτη μέλη της ΕΕ… Λίγοι όμως συνεργάτες αποστέλλονται και για περιορισμένο χρονικό διάστημα».
Έστειλαν… τροχονόμους
Ο Χοσέ Καρέιρα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) αναφέρει πως «όταν εγώ ζητήσω 100 υπαλλήλους μου προτείνονται ενδεχομένως 37. Πολλοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις». Κάποιες χώρες του έστειλαν για παράδειγμα τροχονόμους. «Σίγουρα κάνουν καλά τη δουλειά τους στον τομέα τους αλλά εγώ χρειάζομαι υπαλλήλους, οι οποίοι γνωρίζουν τη διαδικασία αίτησης ασύλου».
Ακόμη, το Spiegel επισημαίνει ότι υπάρχουν καθημερινές αλλαγές στους 140 υπαλλήλους που στελεχώνουν την EASO, οι μισοί από τους οποίους είναι μεταφραστές, γεγονός που δυσκολεύει την λειτουργία της ομάδας.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τις εκκλήσεις τόσο του Χοσέ Καρέιρα όσο και της ελληνικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη πίεση στα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να αποστείλουν καταρτισμένους υπαλλήλους για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και οι άνθρωποι στους καταυλισμούς να αποκτήσουν μία προοπτική.
 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.