, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απεργούν οι υπάλληλοι και… στις Βρυξέλλες


Εργαζόμενοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς απέργησαν στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις δαπάνες της Ένωσης και για τις μειώσεις στους μισθούς τους.
«Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ κοστίζει 0,67 ευρώ καθημερινά ανά πολίτη. Ζητούμε από τα κράτη μέλη να αποκτήσουν το θάρρος να πούνε στους πολίτες τους πως η μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα επισύρει ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον καθένα τους: το κόστος της μη Ευρώπης, ή το κόστος της λιγότερης Ευρώπης», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους τα εργατικά συνδικάτα των υπαλλήλων.
Στις αυριανές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν να βρουν πως μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2012 και να συνταχθεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2013, καθώς οι κυβερνήσεις των πιο εύπορων κρατών θέλουν μεγάλες περικοπές κυρίως όσον αφορά στη διοίκηση.
Πόσα ξοδεύει η ΕΕ
Το 2011 σε έναν προϋπολογισμό ύψους 126,4 δισεκ. ευρώ, οι διοικητικές δαπάνες αντιστοιχούσαν σε 7,9 δισεκ. ευρώ, ήτοι στο 6%, εκ των οποίων οι μισές αφορούσαν τη μισθοδοσία, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 1,2 δισεκ, ευρώ για συντάξεις.
Πέρα από τις συντάξεις, η Επιτροπή δαπάνησε 3,3 δισεκ. ευρώ, το Ευρωκοινοβούλιο 1,5 δισεκ., το Συμβούλιο της Ευρώπης 505 εκατ. και η Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων 457 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τους άλλους τομείς, τα έξοδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ και τα ευρωπαϊκά σχολεία 169 εκατ. ευρώ.
Στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχολούνται πάνω από 40.000 υπάλληλοι ανά τον κόσμο, αν και δεν είναι όλοι τους μόνιμοι.
Ένας υπάλληλος στην ΕΕ ξεκινά μισθολογικά από τα 2.650 ευρώ μικτά τον μήνα, ο γενικός διευθυντής αμείβεται με 13.800 ευρώ μικτά, ενώ ένας επίτροπος κερδίζει περίπου 23.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα παράστασης και τα πολύ γενναιόδωρα οικογενειακά επιδόματα.
Οι διαφοροποιήσεις στους μισθούς των μονίμων υπαλλήλων της ΕΕ υπολογίζονται σε σχέση την εξέλιξη των αποδοχών στον δημόσιο τομέα οκτώ κρατών (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βρετανία) και βάσει του κόστους ζωής στις Βρυξέλλες.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.