, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αποκρατικοποιήσεις ή λουκέτο στο ΤΑΙΠΕΔ, λέει η τρόικα

Με λουκέτο απειλεί η τρόικα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, αν δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα στις αποκρατικοποιήσεις τους επόμενους 2-3 μήνες. Το μήνυμα εστάλη από την τρόικα προς την κυβέρνηση σε όλους τους τόνους και μάλιστα προκάλεσε εντύπωση ότι τα σχετικά διαβήματα έγιναν σε ωμή γλώσσα, χωρίς να τηρηθούν τα συνήθη διπλωματικά προσχήματα.

Κατά πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της τρόικας μίλησε ευθέως για κλείσιμο του ΤΑΙΠΕΔ αν δεν φέρει σύντομα αποτελέσματα στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων και αντικατάστασή του από ιδιώτες τραπεζίτες που θα επωμιστούν το έργο του. Το μήνυμα λέγεται ότι έφτασε ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα πυρά των δανειστών παρασύρουν το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς τρία χρόνια τώρα η τρόικα  παρακολουθεί παρουσιάσεις και δέχεται χρονοδιαγράμματα με πληθώρα φιλόδοξων κινήσεων για πώληση ή παραχώρηση κρατικής περιουσίας η οποία έχει προγραμματιστεί για το Q1, το Q3 το Q4 κ.ο.κ., καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι στα αγγλικά και το Q είναι το αρχίγραμμα της αγγλικής λέξης για το τρίμηνο.

Χρονοδιαγράμματα που αναθεωρούνται συνεχώς χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι χρονικές προθεσμίες περνούν άπρακτες. Την οργή της τρόικας τελευταία προκάλεσε η τροπολογία που επιτρέπει στους προεπιλεγέντες επενδυτές να έχουν πρόσβαση ακόμη και σε εμπιστευτικά στοιχεία εταιρειών που είναι υπό αποκρατικοποίηση. Η τροπολογία αρχικά αποσύρθηκε έπειτα από αντιδράσεις βουλευτών προκειμένου να μη δίνονται στοιχεία που αφορούν την εθνική ασφάλεια και την εθνική άμυνα. Στη συνέχεια όμως επανακατατέθηκε στη Βουλή βελτιωμένη, με σαφή πρόβλεψη για τη διαφύλαξη εθνικά ευαίσθητων πληροφοριών, όπως επίσης ότι για ορισμένες εταιρείες (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και ΕΛΒΟ) η παροχή στοιχείων θα γίνεται ύστερα από έγκριση του υπουργού Αμυνας.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.