, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από το απορριμματοφόρο… στο γραφείο

της Χρύσας Κυριακού

Ούτε μια ώρα δεν εργάστηκαν ως συνοδοί απορριμματοφόρων, όπως δηλαδή προσλήφθηκαν, ορισμένοι διμηνίτες συμβασιούχοι του δήμου Ωραιοκάστρου, οι οποίοι έπιασαν δουλειά στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Όπως μάλιστα καταγγέλλουν μιλώντας στην «Κ» εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του δήμου οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ στο χώρο εργασίας. «Δεν τους έχουμε δει καθόλου. Λογικά τα ονόματά τους θα έπρεπε να ήταν γραμμένα στο πρόγραμμα με τις βάρδιες μας αλλά δεν είναι. Και εμείς αναρωτιόμαστε τι απέγιναν» υποστήριξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις οι 30 από τους 44 συνολικά συμβασιούχους διμηνίτες εργάζονται στον τομέα Καθαριότητας ενώ οι υπόλοιποι έχουν πιάσει… θέσεις εντός του δημαρχείου, είτε ως υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, είτε ως γραμματείς αντιδημάρχων ή ακόμη και ως εργαζόμενοι στο κολυμβητήριο του δήμου, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Μιλώντας στην «Κ» γενικός γραμματέας όμορου δήμου τόνισε ότι η ετεροαπασχόληση αποτελεί ποινικό αδίκημα, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δ. Σαραμάντος, ο οποίος δεν… μπήκε στον κόπο να ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις μας και να δώσει κάποια απάντηση. «Ο δήμαρχος θα πρέπει να γνωρίζει ότι απαγορεύεται να απασχολείς εργαζόμενο σε άλλη θέση από αυτήν στην οποία τον έχεις προσλάβει» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το θέμα αναμένεται να καταγγείλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Αστέριος Γαβότσης ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Κ» με το γραφείο του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θ. Σώκο μας ενημέρωσαν ότι το θέμα θα ελεγχθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Νόμιμο ναι, ηθικό όμως;

Και μπορεί ο δήμος Ωραιοκάστρου να προχώρησε στην πρόσληψη 44 διμηνιτών στον τομέα της Καθαριότητας χωρίς να προηγηθεί η δημοσιοποίηση της προκήρυξης, ωστόσο οι δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη και Παύλου Μελά φρόντισαν να ενημερώσουν τους δημότες τους για τις θέσεις εργασίας που έχουν προκύψει. «Δεν προβλέπεται από τον νόμο 21/90 του 94 η δημοσιοποίηση της προκήρυξης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να γίνεται» υποστήριξε γενικός γραμματέας δήμου της ανατολικής Θεσσαλονίκης. «Με βάση τις αρχές της χρηστής διαχείρισης- διαφάνειας επιβάλλεται η διοίκηση του κάθε δήμου να προχωρά σε ανάρτηση της προκήρυξης» τόνισε και συμπλήρωσε: «μπορεί να μην είναι παράνομη η πράξη του δημάρχου Ωραιοκάστρου, ωστόσο δεν είναι και ηθική να μην αναρτήσει την προκήρυξη και να ενημερώσει τους δημότες του». Από την πλευρά της, η διοίκηση του δήμου, διά στόματος του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Θ. Ματσουκατίδη, υποστήριξε ότι οι προσλήψεις έγιναν καθόλα νόμιμα ακολουθώντας τις τυπικές διαδικασίες. Βέβαια, οι διοικούντες του δήμου ανάρτησαν στη «Διαύγεια» τα ονόματα των 54 διμηνιτών προκειμένου να είναι καλυμμένοι εν μέρει σε οποιαδήποτε καταγγελία προκύψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των 54 διμηνιτών (44 στον τομέα της καθαριότητας και 10 εκπαιδευτικών) συγκαταλέγονται, όπως καταγγέλουν μέλη της αντιπολίτευσης του δήμου, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του δημάρχου, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, συγγενικά πρόσωπα μελών του δημοτικού συμβουλίου, φίλοι και ψηφοφόροι του Δημήτρη Σαραμάντου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.