, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αρχίζει και επίσημα το καλοκαίρι το πρωί της Τετάρτης

Το πρωί της Τετάρτης 21 Ιουνίου, και συγκεκριμένα στις 07:24 ώρα Ελλάδας, θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι και επίσημα.
Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Η Τρίτη το βράδυ θα είναι η μικρότερη νύχτα του έτους. Από την Τετάρτη και μετά οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.
Εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Την Τρίτη 20 Ιουνίου, λίγο πριν από το θερινό ηλιοστάσιο, Θα πραγματοποιηθούν δύο δωρεάν προβολές της ψηφιακής παράστασης «Rosetta» στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (ώρες προβολών 18:30 και 19:30). Είναι μία πλανηταριακή παράσταση αφιερωμένη στην ομώνυμη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή στην καρδιά του κομήτη «67P Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο».
Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, o οποίος θα μιλήσει σχετικά με τα ηλιοστάσια, τις ισημερίες και τις εποχές του χρόνου. Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προμηθευτεί έως δύο δελτία εισόδου. Θα διατεθούν 240 δελτία εισόδου για κάθε παράσταση, η οποία προτείνεται για παιδιά εννέα ετών και άνω, καθώς και για ενηλίκους.
Μόλις νυχτώσει, τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης -καιρού επιτρέποντος- θα είναι διαθέσιμα προκειμένου μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουν τον Δία και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυχτερινό ουρανό της μικρότερης νύχτας του χρόνου (από 21:00 έως 24:00 δωρεάν).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.