, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αυτοί είναι οι τέσσερις μαθητές από τη Θεσσαλονίκη που θα σπουδάσουν στην Αμερική με υποτροφία!

Τέσσερις μαθητές της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής έγιναν δεκτοί με υποτροφία σε ισάριθμα καταξιωμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Είναι έτοιμοι να «ανοίξουν τα φτερά τους» συνεχίζοντας τις ακαδημαϊκές –πλέον- σπουδές τους σε κλάδους που θα επιλέξουν, ενώ ακόμη πέντε περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής τους. Οι γνώσεις που τους παρείχε το Γενικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής τους έδωσε τη δυνατότητα να διευρύνουν ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές τους και να ατενίζουν με αισιοδοξία το ακαδημαϊκό μέλλον τους.
Ο Δημήτρης Χαβούζης, η Αθηνά Κατσούλα, η Ελένη Γκίνη και η Λούτη Γκιούρα, θα περάσουν στα τέλη Αυγούστου την πύλη των πανεπιστημίων στα οποία έγιναν δεκτοί. Οι μαθητές εκμεταλλεύτηκαν τη δυνατότητα που τους παρέχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή για σπουδές στις ΗΠΑ και έχοντας σωστό προγραμματισμό και όρεξη για μάθηση, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους, πραγματικότητα. Μάλιστα, η Ελένη Γκίνη σπούδασε στο Γενικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με πλήρη υποτροφία, και τώρα θα συνεχίσει τις σπουδές της στις ΗΠΑ έχοντας εξασφαλίσει και πάλι πλήρη υποτροφία! Οι μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Study USA” που υλοποιεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και τα τελευταία πέντε χρόνια 36 μαθητές τόσο του Γενικού Λυκείου όσο και του Επαγγελματικού Λυκείου, συνέχισαν με υποτροφία τις σπουδές τους στις ΗΠΑ.
Ο Δημήτρης Χαβούζης επιλέχθηκε από το Davidson College της Βόρειας Καρολίνας. «Επιθυμία μου είναι να σπουδάσω οικονομικά με πληροφορική», λέει ο 18χρονος μαθητής. Βρέθηκε εντελώς… τυχαία στο Γενικό Λύκειο της ΑΓΣ όταν ο πατέρας του αγόρασε ένα κτήμα και δέχθηκε μία φιλική συμβουλή να στείλει τον γιο του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή. «Ήρθα στην Α’ τάξη του λυκείου. Από την αρχή μου άρεσε. Τόσο τα μαθήματα, όσο και η πρακτική άσκηση. Έμαθα πολλά και η ζωή στο οικοτροφείο ήταν μία μοναδική εμπειρία», πρόσθεσε. Τώρα, αναμένει με αγωνία την ώρα που θα επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το υπερατλαντικό ταξίδι.
Η Αθηνά Κατσούλα έγινε δεκτή από το WPI (Worcester Polytechnic Institute) της Μασαχουσέτης. Το επέλεξε γιατί είναι ένα Πολυτεχνικό πανεπιστήμιο και σχεδιάζει –αφού ολοκληρώσει τις σπουδές της εκεί- να συνεχίσει και στον κλάδο των οικονομικών. «Έχω επισκεφτεί το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο όταν ήμουν στην Α’ τάξη του λυκείου. Είχα εντυπωσιαστεί από τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία του. Η επιλογή ήταν αναπόφευκτη. Περιμένω με αγωνία την ώρα που θα ξεκινήσω τα μαθήματα», λέει. Ξεκαθαρίζει ότι διάλεξε να φοιτήσει στο Γενικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής γιατί ήθελε να συνεχίσει τις σπουδές της στις ΗΠΑ. «Ήταν μία επιλογή που με δικαίωσε. Άξιζε πολύ περισσότερο. Διεύρυνε τους ορίζοντές μου», πρόσθεσε.
Η Ελένη Γκίνη είναι μία μαθήτρια για την οποία η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αισθάνεται πολύ περήφανη. Με οικογένεια που αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια οικονομικές δυσκολίες, χτύπησε την πόρτα της Σχολής. Συμμετείχε στις εξετάσεις υποτροφιών του Προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, στις οποίες έλαβε την πρώτη θέση και  κατάφερε να καθίσει στα θρανία του Γενικού Λυκείου έχοντας εξασφαλίσει πλήρη υποτροφία. Η επιλογή δικαίωσε τόσο την ίδια, όσο και τα στελέχη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η 18χρονη μαθήτρια όχι μόνο κατάφερε να σπουδάσει αλλά εξασφάλισε και πλήρη υποτροφία για το Brown University του Ρόουντ Άιλαντ. «Ευχαριστώ θερμά τη Σχολή για τη δυνατότητα που μου έδωσε να σπουδάσω στο Γενικό Λύκειο και να συνεχίσω σε Αμερικανικό πανεπιστήμιο», είπε. Αποκάλυψε ότι θέλει να ακολουθήσει τον κλάδο της νευροεπιστήμης, που συνδυάζει βιολογία, χημεία και ψυχολογία. «Με ελκύει η έρευνα και ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Το Brown το επισκέφτηκα το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο και νομίζω ότι θα καταφέρω να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες του», πρόσθεσε.
Η Λούτη Γκιούρα έγινε δεκτή –επίσης με πλήρη υποτροφία- από το Rhodes College του Τεννεσί. Θέλει να ασχοληθεί με την ψυχολογία και τη σκηνοθεσία. «Έχω ως μότο μία δήλωση του Γκάντι: ‘γίνε η αλλαγή που θες να γίνει στον κόσμο’. Με εκφράζει απόλυτα. Μου αρέσει ο εθελοντισμός και επιθυμώ να αναπτύξω στοιχεία ηγέτη ώστε να μοιραστώ τις απόψεις μου με όλο τον κόσμο», είπε. Την ενδιαφέρει η έρευνα, η νευροεπιστήμη και ως άνθρωπος με ευαισθησίες γράφει εξαιρετικά και έχει ως όνειρο τη σκηνοθεσία. «Στην αρχή ήμουν επιφυλακτική για το Γενικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και κυρίως για το οικοτροφείο. Άλλαξα γνώμη όταν ήρθαμε και το είδαμε από κοντά. Πόσο λάθος έκανα! Η οικότροφη ζωή στη Σχολή είναι μία μοναδική εμπειρία. Και η δυνατότητα να συνεχίσεις τις σπουδές σου στις ΗΠΑ ήταν το μεγαλύτερο δέλεαρ για εμένα», κατέληξε.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Από την Α’ τάξη του Γενικού Λυκείου όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να συνεχίσουν σε κάποιο Αμερικανικό πανεπιστήμιο δηλώνουν συμμετοχή στο πρόγραμμα Study USA της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη βάση στους βαθμούς, την αγγλική γλώσσα και το ιδιαίτερο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Επίσης, οφείλουν να συμμετέχουν σε λέσχες και να αναπτύσσουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα στην οικοτροφειακή ζωή και τον εθελοντισμό. Στη Β’ τάξη πρέπει να συνεχίσουν να έχουν καλούς βαθμούς και να ενισχύσουν σημαντικά το επίπεδο της αγγλικής γλώσσας. Έχοντας εξασφαλίσει την επιτυχία στο πρόγραμμα Study USA, στις αρχές της Γ’ τάξης του λυκείου κάνουν αιτήσεις στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Τα πανεπιστήμια κάνουν την επιλογή τους αλλά παράλληλα παρακολουθούν και ενημερώνονται για τους βαθμούς των μαθητών μέχρι και το τέλος της σχολικής χρονιάς.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.