, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αύξηση των τιμών «βλέπει» η ΕΣΕΕ με το κυριακάτικο άνοιγμα

Ως γενικό κανόνα η ΕΣΕΕ προτείνει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων τρεις Κυριακές -μία πριν τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα και επιπλέον δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των εκπτωτικών περιόδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο με απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιστολή με τις θέσεις και προτάσεις του εμπορικού κόσμου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και σημειώνει ότι το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν εξαντλείται ακόμη και σε προνομιακές αγορές στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.  

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζει η ΕΣΕΕ, δεν υπάρχει ανάλογη χρεία λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. «Όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν ήδη να ανοίξουν την Κυριακή σε περιφερειακό επίπεδο και με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, με την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, οι τιμές των προϊόντων όχι μόνο δεν πρόκειται να μειωθούν, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αυξηθούν καθώς τα καταστήματα στις κλασικές αγορές, εκεί που λειτουργεί ο ανταγωνισμός, έχουν φτάσει στα όριά της τιμολογιακής τους πολιτικής, στην προσπάθεια προσέλκυσης πελατών.

 Περιθώρια για μείωση των τιμών υπάρχουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και μετέρχονται πρακτικές τριγωνικών συναλλαγών για να κρατήσουν τις τιμές επιτηδευμένα ψηλά.  «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει επιπτώσεις ντόμινο, θα οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ενώ επιπλέον σημειώνεται ότι η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον έμπορο καθώς στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι.

 Πηγή : ΑΜΠΕ 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.