, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Βέιν ο τρομερός» και για τα παιδιά… πολύ αγαπητός!

Κριτική της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

«Υπήρχε κάποτε ένα τέρας σκιερό, το εβάπτισε η νονά του σε βαρέλα με νερό, παραμύθια δεν ζητούσε, είχε χρώμα σταχτερό και ζαχαρωτά μισούσε, λούνα παρκ και ρόκ εντ ρολ… τον έλεγαν Βέιν ο Τρομερός»…

Ένα τέρας απόκοσμο, μισός σαύρα-μισός ψάρι, έρχεται για να συνθλίψει τις  ανθρώπινες αξίες, να κλέψει το χαμόγελο από τα χείλη των κατοίκων της μικρής γαλλικής πόλης και να  τη «βουλιάξει» στο σκοτάδι.

«Ο Βέιν ο Τρομερός» ξεπηδάει από το ομώνυμο βιβλίο της Μάρας Χωματίδη και παίρνει σάρκα και οστά από τη θεατρική ομάδα «Σκηνή Κορδόνι» στο θέατρο Παραμυθίας. Πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη μουσική, διαδραστικό παιχνίδι και μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη μοναδικότητα του καθενός, τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και το θαύμα.

Η Μάρα Χωματίδη αποδεικνύει τη συγγραφική της δεξιοτεχνία καθώς καταφέρνει να δέσει πολύ αρμονικά τα στοιχεία του κωμικού, του συγκινητικού και να ενώσει τους δυο ακραίους πόλους γη και ουρανό, μπολιάζοντας το παραμύθι με μικρά, αλλά σημαντικά στοιχεία που μιλούν για τη ζωή και τον άνθρωπο και για παντοτινές αξίες.

Η οξυδερκής και χιουμοριστική ματιά της Έλντας Πανοπούλου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης πορείας της παράστασης. Τα σκηνικά είναι αρκούντως ταιριαστά με το ύφος του έργου, ενώ τα κοστούμια έρχονται να δώσουν μια χρωματική πινελιά στο όλο εγχείρημα.

 Οι δε ηθοποιοί καταφέρνουν να αιχμαλωτίσουν τα παιδιά και τους μεγάλους και να κρατήσουν απτόητο το ενδιαφέρον τους με τις γκριμάτσες τους, το άλλοτε αυστηρό και άλλοτε χαρούμενο ύφος τους και τις συντονισμένες και χορευτικές κινήσεις τους.

Για την ερμηνεία του ξεχωρίζει ο Σπύρος Σαρακηνός, ο οποίος φαίνεται ιδανικός στο ρόλο του Βέιν, του σκληρού και άκαρδου τέρατος. Ιδιαίτερο γέλιο προκαλεί ο γκαφατζής και αφελής υπηρέτης του Βέιν, ο Χάνος Ποντίκιος, τον οποίο υποδύεται με χιουμοριστικό τρόπο ο Ανάργυρος Βαζαίος, ενώ ο Κωνσταντίνος Φερεντούρος γίνεται ιδιαίτερα αγαπητός στα παιδάκια, καθώς στο έργο αναμετράται με το κακό και χρησιμοποιώντας την ευλυγισία του βγάζει νοκ άουτ το σκοτεινό πλάσμα, που όλοι φοβούνται.

Ο  Βέιν  θέλει  να εµποδίσει τον  καλό  και  όµορφο  γαλαξία  Κβάζαρ  να γίνει  ο Οδηγός του  Ουρανού  και επιδιώκει  να  αναλάβει  ο ίδιος τη θέση για να κυβερνήσει µε πονηριά  και αδικία. Ένας μικρός επιστήμονας παρακολουθεί την πορεία του αστεριού, καταλαβαίνει λοιπόν ότι στον βυθό της θάλασσας υπάρχει ένα τρομερό τέρας, ο Βέιν, ο οποίος έχει φτιάξει μια μηχανή, μαζεύει όλα τα αστέρια του Γαλαξία και τα φυλακίζει με σκοπό να οδηγεί εκείνος τον ουρανό και την τροχιά της γης, να λέει εκείνος πότε θα ξημερώνει και πότε θα νυχτώνει. Τα πλάσματα του βυθού αποφασίζουν να διαβάσουν το σοφό βιβλίο των φαλαινών για να τους δώσει τη λύση. Εκείνο τους λέει πως μόνο ο μικρός επιστήμονας θα καταφέρει να επαναφέρει την τάξη. Έτσι, το καλό και το κακό έρχονται αντιμέτωπα και δίνουν μια μάχη μέχρι τελικής πτώσεως.

«Μετά το τέλος της παράστασης μένει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και πληρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά μια θεατής της παράστασης, ενώ λίγο πριν το τέλος ακούστηκε ένα μικρό παιδάκι να ρωτάει τους γονείς του πότε θα τελειώσει το έργο και όταν εκείνοι του είπαν πως έχει ακόμα, εκείνο με χαρά απάντησε… ωραία γιατί μου αρέσει!

Τα παιδιά αυτές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων βιώνουν το θαύμα μέσα από τα παθήματα των ηρώων και τελικά την επαναφορά της τάξης στη μικρή γαλλική πόλη που στήνεται μπροστά μας. Όταν το καλό παίρνει τη θέση που του ανήκει, όταν η ανθρωπιά νικάει, παιδιά και μεγάλοι ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Η Μάρα Χωματίδη, βραβευμένη από την ΄Ενωση Συγγραφέων – Λογοτεχνών Ευρώπης, αποκαλύπτει μερικά από τα απαραίτητα συστατικά της για την επιτυχημένη της συνταγή: 1 ποτήρι (γεμάτο) χιούμορ, 3 κουταλιές (της σούπας ) γνώση, 2 φλιτζάνια (του καφέ ) φιλία, 3 φλιτζάνια (του τσαγιού) σοφία της αγάπης , 4 πιάτα (σούπας) περιπέτεια, 1 κατσαρόλα (καζάνι ) μυστήριο…

Η συγγραφέας, έχοντας πολύτιμους συνεργάτες δίπλα της, την Έλντα Πανοπούλου, την αξιόλογη μουσικό Αφροδίτη Φρυδά και ηθοποιούς γεμάτους φρεσκάδα και όρεξη, περνάει το μήνυμα στα παιδιά πως τα θαύματα γίνονται μόνο όταν καλλιεργούνται μέσα μας, έχοντας ως εργαλεία την αρετή και τη γνώση.

Παίζουν οι ηθοποιοί :  Aνάργυρος Βαζαίος, Γιάννης Βογιατζάκης, Χρύσα Δημοπούλου, Φάνης Κορρές, Χριστίνα Μουσσά, Γιώργος Μπουκουβάλας, Μαρίνα Ρέππα, Σπύρος Σαρακηνός, Κωνσταντίνος Φερεντούρος, Μαριλένα Χατζηνικολαϊδη.

Μουσική: Αφροδίτη Φρυδά

Σκηνοθεσία: Έλντα Πανοπούλου
Σκηνικά Κοστούμια: Σκηνή Κορδόνι

Πληροφορίες – Κρατήσεις – Κάθε Κυριακή στις 15.00 :

Θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθιάς 27 – Μεταξουργείο

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.