, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βαρουφάκης: Ο πρωθυπουργός μου είπε «Χέσ… τον Ευκλείδη!»

φωτο αρχείου eurokinissi.gr

«Φαρμάκι» στάζουν για το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από το νέο του βιβλίο, «Adults in the Room», για τα έργα και τις ημέρες της πρώτης θητείας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο «τιμόνι» της χώρας το 2015.
Σύμφωνα με αποσπάσματα που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Βαρουφάκης εγκαλεί τον Τσίπρα ότι ουσιαστικά παρέδωσε «λευκή πετσέτα» στους δανειστές, υποχωρώντας πλήρως τις απαιτήσεις τους ενώ την ίδια στιγμή κατακεραυνώνει τον Πάνο Καμμένο για τις… φαεινές ιδέες του περί ενός δήθεν ανώδυνου Grexit.

 Εξάλλου, ο Βαρουφάκης προσάπτει στον πρωθυπουργό λεξιλόγιο πεζοδρομίου αναφορικά με τους χαρακτηρισμούς που ο ίδιος έκανε τόσο ως προς το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και εναντίον του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το… ανώδυνο Grexit του Καμμένου
Ο πρώην υπουργός περιποιεί «ιδιαίτερη τιμή» στο βιβλίο του για τον κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Καμμένος, παρουσία του Τσίπρα, του πρότεινε μια εναλλακτική λύση για να σωθεί η χώρα την περίοδο που βρισκόταν στα «μαύρα κατάστιχα» των δανειστών.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης: «Μου είπε ο Καμμένος την εξής ατάκα: “Εγώ μπορώ να σου φέρω δισεκατομμύρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να κλείσω μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής που θα κάνουν ανώδυνη την έξοδο από το ευρώ”».
Τότε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απλώς χαμογέλασε και προσπάθησε να μη δώσει σημασία. Όμως, ο Καμμένος επέμεινε. «Μου συνέστησε ένα φίλο του, έναν Ελληνοαμερικανό της Wall Street, ο οποίος τα είχε όλα έτοιμα. Ο Αλέξης μας άκουγε και είπε ότι πρέπει να το κοιτάξω», γράφει ο Βαρουφάκης.

Και συνεχίζει: «Αν και ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν ψέματα, έκανα το καθήκον μου. Όπως είχα μαντέψει, το σωσίβιο των δολαρίων απλώς δεν υπήρχε».
Ύβρεις εναντίον Τσακαλώτου και Λαφαζάνη
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται, εξάλλου, στο πόνημά του και σε ένα περιστατικό που έγινε το Γενάρη του 2015, όταν ο ίδιος έμαθε πως ο νέος πρωθυπουργός δεν θα συμπεριελάμβανε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην κυβέρνηση του «πρώτη φορά Αριστερά».
Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα στο τηλέφωνο και του ζήτησε εξηγήσεις και τότε ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Γιάνη, ο Ευκλείδης μου μίλησε άσχημα. Χέσ’τον! [σ.σ.: Ελεύθερη και πιο κόσμια μετάφραση της αγγλικής βωμολοχίας «Sod him!»] Άφησέ τον να βολοδέρνει στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως στη θέση του Τσακαλώτου στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα πήγαινε ο τότε επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον Τσίπρα πως αυτή η κίνηση είναι εσφαλμένη, για να λάβει την εξής απάντηση από τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος υποστηρίζει: «Γιάνη, χρειάζομαι τον Λαφαζάνη μέσα στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε παραγωγικό υπουργείο, για να μην τον αφήσω να μας κατουράει απέξω. Εάν του πάρω το υπουργείο τώρα, την παραμονή της ορκωμοσίας θα στραφεί ακόμη περισσότερο εναντίον μου. Η Αριστερή Πλατφόρμα θα είναι στα κάγκελα».

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.