, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

“Δεν θα ακούσουμε τη μειοψηφία που επιθυμεί ακύρωση του έργου…ήρθαμε για να μείνουμε” είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω του karfitsa.gr ο εκπρόσωπος της “Ελληνικός Χρυσός” Κώστας Γεωργαντζής μετά την επίθεση στις Σκουριές. Μιλώντας στους  Βαγγέλη Στολάκη και  Λευτέρη Ζαβλιάρη  υπογραμμίζει ότι ¨η πολιτεία πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο για να μην εκδιωχθεί ο επενδυτής”. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα πως πίσω από την επίθεση κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γεωργαντζής δηλώνει ότι “δεν παίρνουμε θέση πάνω σε πολιτικά ζητήματα. Εάν οι βουλευτές έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας σίγουρα θα αναθεωρήσουν αρκετές απόψεις” τονίζει αναφορικά με την παρουσία εν ενεργεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις διαμαρτυρίες των κατοίκων. 

 “Από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τις δηλώσεις των φυλάκων σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτών που έκαναν την επίθεση ήταν ντόπιοι. Αντιδρούν στη μεταλλευτική δραστηριότητα που έχει στηθεί για τους δικούς τους λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον πολιτικό φορέα αλλά και με επιπλέον ζητήματα” αναφέρει μεταξύ άλλων. 

 Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι “υπάρχουν φόβοι για μελλοντικές επιθέσεις” και συμπληρώνει πως  “την επόμενη Κυριακή διοργανώνεται νέα εκδήλωση στο βουνό. Οι διαδηλώσεις των κατοίκων τους τελευταίους δέκα μήνες δεν ήταν πάντα ειρηνικές. Υπήρχαν άνθρωποι με σακίδια, μολότοφ και άλλου είδους πολεμικά υλικά”.  “Το σημαντικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, χωρίς να διακοπούν οι εργασίες. Η αυριανή ημέρα θα είναι ακριβώς όπως και η χτεσινή. Σαφώς θα πάρουμε παραπάνω περισσότερες προφυλάξεις. Αλλά πιστεύουμε πως η πολιτεία εφόσον έχει εγκρίνει μια τέτοια επένδυση και θεωρεί ότι η επένδυση κάνει καλό και στη χώρα θα κάνει ό,τι καλύτερο για να μην εκδιωχθεί και αυτός ο επενδυτής από τη χώρα”. 

“Δεν υπάρχουν σκέψεις να απομακρυνθεί ο επενδυτής από τη χώρα. Πιστεύουμε στην πολιτεία και την τοπική κοινωνία. Δεν ακούμε τη θορυβώδη μειοψηφία που θέλει να ακυρώσει το έργο” καταλήγει ο εκπρόσωπος της “Ελληνικός Χρυσός”. 

 

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία εργολάβου του εργοταξίου των Σκουριών, όπου μιλώντας μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων τόνισε  ” τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και ο υπεύθυνος της εταιρείας security μου είπε, Βασίλη τρέχα καίγονται οι Σκουριές!».

Οι καταστροφές όπως έχουν δείξει τηλεοπτικές και φωτογραφικές εικόνες είναι μεγάλες.

Δείτε το βίντεο από το ρεπορτάζ του Alpha, όπου φαίνονται οι εικόνες του εμπρησμού:

16:49 Οικολόγοι: Υπονομεύεται ο αγώνας των κατοίκων

Το γεγονός ότι βίαιες ενέργειες σαν τις προχθεσινές  «υπονομεύουν τον αξιέπαινο αγώνα των κατοίκων και προσφέρουν σημαντικά άλλοθι στους κυβερνώντες, που ευλαβικά υπηρετώντας τις επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων, προωθούν τις καταστροφικές εξορύξεις και επί της ουσίας αντιστρατεύονται κομβικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός και η οικονομία της υπαίθρου», επισημαίνουν με ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Ενώ όμως ακόμη και τώρα η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, με γεγονότα όπως το «λούσιμο» με βενζίνη των ακινητοποιημένων φυλάκων να αποδεικνύονται αμφισβητήσιμα και καταγγελίες περί προβοκάτσιας να έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχουμε υποχρέωση να εξετάσουμε τα αίτια και τους πρωταίτιους για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή», επισημαίνουν παράλληλα οι ΟΠ, αφήνοντας αιχμές τόσο για την εταιρεία, όσό και για το δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα που στηρίζει την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

16:11 Καράογλου: «Όχι επιβολή με τα όπλα»

Για την επίθεση στις Σκουριές Χαλικιδικής ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου μιλώντας στο Real fm, ανέφερε ότι η αστυνομία έχει στα χέρια της γενετικό υλικό και προσπαθεί να ταυτοποιήσει τους δράστες. «Είναι λογικό να υπάρχουν αντίθετες απόψεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας να επιβάλλει με τα όπλα την άποψή του», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

15:37 Αφέθηκε ελεύθερος ο 54χρονος

Ελεύθερος αφέθηκε πριν από λίγα λεπτά ο 54χρονος μηχανικός Λάζαρος Τσόκας ο οποίος είχε συλληφθεί για ηθική αυτουργία στην εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Όπως αναφέρει το seleo, ο 54χρονος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στο δικαστικό μέγαρο Πολυγύρου να του συμπαρασταθούν. Η εισαγγελία αποφάσισε να επιστρέψει τη δικογραφία στις αστυνομικές αρχές οι οποίες καλούνται να συγκεντρώσουν στοιχεία συνεχίζοντας την προανάκριση.

15:35 «Χρήστο την αστυνομία γρήγορα»

Ένα απίστευτο ηχητικό ντοκουμέντο λίγο πριν την επίθεση στο εργοτάξιο χρυσού στις Σκουριές,αποτυπώνει τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν οι υπεύθυνοι  φύλαξης του χώρου.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές στις Σκουριές:

emprismos-skouries1emprismos-skouries2emprismos-skouries3emprismos-skouries4emprismos-skouries5

15:01 Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Διαβάστε τι κατέθεσε μάρτυρας του συμβάν του εμπρησμού στις Σκουριές:

 

14:23 Βενιζέλος: “Η ανυπακοή δεν οδηγεί πουθενά”

«Τα όσα έγιναν στις Σκουριές συκοφαντούν τη χώρα, σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε τις επενδύσεις»,  σχολίασε για το γεγονός του εμπρησμού στις Σκουριές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση με τους βασικούς παραγωγικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της παράταξης, στην Ιπποκράτους.

Δείτε το βίντεο:

14:12 Αποδοκιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα του εμπρησμού  στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταδικάζει τα εν λόγω γεγονότα χαρακτηρίζοντας τα απαράδεκτα που «δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή».

Μάλιστα γίνεται λόγος για προσπάθεια στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων με τη σύλληψη τριών κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των οποίων και ενός  μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού.

«Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να  υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις», τονίζει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί ευθέως το δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα χαρακτηρίζοντας τον «γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας»,.

«Έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγικής της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Ματαιοπονούν. Ο λαός μας τους έχει πάρει χαμπάρι και θα τους διώξει», αναφέρει η ανακοίνωση.

13:45 Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου»

«Πρώτον, η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Δεύτερον, έχουμε όλοι την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα. Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, το δραματικό πρόβλημα της ανεργίας. Ευχαριστώ πολύ».

Αυτή ήταν η λιτή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Δένδιας συνοδεύεται από τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο.

12:15 Καταδίκη από Τεχνικό Επιμελητήριο

Στην απόλυτη καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα σε βάρος των εγκαταστάσεων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στις Σκουριές Χαλκιδικής, προχωρά το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Θεωρεί απαράδεκτη τη συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία έθεσε σε κίνδυνο ζωές εργαζόμενων και κατέστρεψε τμήμα του εξοπλισμού της εταιρίας. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ότι σε μία δημοκρατική χώρα υπάρχουν άλλοι τρόποι διεκδίκησης και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται βιοπραγίες.

Κύριο μέλημα του Επιμελητηρίου είναι τόσο η προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων όσο και η ορθή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ, ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας, έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Συγκρότησε Ομάδα Εργασίας, τα μέλη της οποίας ασχολήθηκαν με το θέμα της σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ –βασιζόμενο στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας- πρότεινε να μην γίνει δεκτή η ΜΠΕ καθώς δεν πληρούσε βασικούς όρους. Ωστόσο, η Πολιτεία προχώρησε στην έγκρισή της και δρομολόγησε όλες τις νόμιμες διεργασίες για την υλοποίηση της εξόρυξης χρυσού.

«Βλέπει» …συκοφαντία ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής επί δύο ημέρες πραγματοποιεί εκδήλωση για την εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας στον αντίποδα των καταστροφικών επιλογών της νεοφιλελεύθερης και μνημονιακής πολιτικής, που εκφράζεται και με την λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, στην Β.Α. Χαλκιδική.

Ακριβώς σε αυτή τη χρονική στιγμή (;), εκδηλώθηκε η καταστροφή των εγκατάστασων της “Ελληνικός Χρυσός” από αγνώστους. Ένα γεγονός που αφ’ενός είναι αποτέλεσμα των συνεχών προκλήσεων της εταιρίας και της κρατικής βίας ενάντια στους πολίτες που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους, αφ’ εταίρου δε, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα τους ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού. Ενέργειες όπως η παραπάνω, δίνει – δυστυχώς – την ευκαιρία τόσο στην εταιρία, όσο και στις δυνάμεις καταστολής να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν ακόμα πιό βίαια, τον αγώνα.

Η ανάπτυξη του τόπου μας και η ευημερία των κατοίκων, εκτός των άλλων  προϋποθέτει κοινωνική ειρήνη. Η θέση μας ήταν και θα είναι,  ότι ο αγώνας ενάντια στην μεταλλευτικές δραστηριότητες είναι ανυποχώρητος, αλλά είναι, πρωτίστως πολιτικός και σαν τέτοιος γίνεται μόνο με πολιτικά μέσα, συλλογική δράση και με συμπαραστάτες την ευρύτερη κοινωνία».

Καταδίκη από το ΚΚΕ:

Ως προβοκατόρικη χαρακτηρίζει την επίθεση στις Σκουριές το ΚΚΕ, λέγοντας σε ανακοίνωση τη Ν.Ε. Χαλκιδικής ότι αντικειμενικά στρέφεται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

«Τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του  κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του. Οι εργαζόμενοι της Χαλκιδικής πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα.           

Αυτοί που ανοιχτά υποστηρίζουν ότι οι τυχοδιωκτικές μορφές με μολότοφ και σπασίματα εμποδίζουν την επένδυση, το λιγότερο που κάνουν είναι ν’  αφήνουν έκθετο το λαϊκό κίνημα στην προβοκάτσια, να το απομονώνουν από τον υπόλοιπο λαό. 

Μόνο ένα καλά οργανωμένο και περιφρουρημένο κίνημα, με αιτήματα και στόχους που φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος. Που δεν παγιδεύεται στις πολιτικές διαχείρισης του συστήματος, ούτε στον τυχοδιωκτισμό, μπορεί να παρεμποδίσει τα σχέδια των μονοπωλίων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, «το ΚΚΕ δεν έπεσε ποτέ στην παγίδα να θεωρήσει εχθρούς του  τους εργαζόμενους στις σκουριές, ανεξάρτητα τη θέση που παίρνουν απέναντι στην επένδυση. Είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης που  ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας.  Σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας».

Ανακοίνωση εξέδωσε και από την πλευρά του, το σωματείο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων επιφανείας «Αγία Βαρβάρα», για την επίθεση στις Σκουριές.

«Σήμερα τα ξημερώματα στον εργοταξιακό χώρο των Σκουριών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, ομάδα 40-50 ένοπλων ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αφού πρώτα αιχμαλώτισαν και βιοπράγησαν εναντίον της ομάδας φύλαξης, κατόπιν κατέστρεψαν ολοσχερώς βάζοντας φωτιά στις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα της εταιρείας.

Οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο γεγονός του εκφοβισμού της αιχμαλωσίας και τον τραυματισμό των εργαζομένων που βρισκόταν τι στιγμή εκείνη στο χώρο.

Εμείς σαν Σωματείο καταδικάζουμε τη βία και γενικά τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στο χώρο των Σκουριών και απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Επίσης ζητούμε την παρέμβαση των αρχών και γενικά του κράτους για να μπει ένας φραγμός σ’ αυτές τις εξωφρενικές καταστάσεις και να μη θρηνήσουμε θύματα».

Διαβάστε όλο το χρονικό του εμπρησμού όπως καταγράφηκε από την Karfitsa

«Προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές χωρίς – ευτυχώς- να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Το επεισόδιο αυτό αποτελεί κορύφωση της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των επενδύσεων μας και δεν αποτελεί έκπληξη για τούς ιθύνοντες και όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση αυτή.» σημειώνει με ανακοίνωση της η εταιρεία και συμπληρώνει

«Περιττό να τονίσουμε πως η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέχει όλες τις απαιτούμενες άδειες και όλες οι ενέργειες της στην περιοχή του έργου γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπό την εποπτεία των αρμοδίων Αρχών. Τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η εταιρεία θεωρεί δεδομένο πως έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και από τότε που ανέλαβε τα μεταλλεία τον Φεβρουαρίου του 2012, και μόλις σε ένα χρόνο, τριπλασίασε την εργατική της δύναμη από 400 σε 1200 μόνιμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες.

Η εταιρεία μας εχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τα όργανα της Ελληνικής Πολιτείας. Δεν κατανοούμε τις επιθέσεις αυτές. Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται και κάνουμε έκκληση στις Αρχές και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υπερασπίσουν την νομιμότητα και να στηρίξουν κάθε επενδυτική προσπάθεια στην χώρα μας, τόσο ζωτικής σημασίας για την οικονομική της ανάκαμψη»

 

—–

 

Επίθεση κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ σημειώθηκε τη νύχτα στο εργοτάξιο  της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 40 άτομα με  καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, εισέβαλαν στο χώρο παραβιάζοντας την πύλη του εργοταξίου και αφού προπηλάκισαν τους φύλακες, περιέλουσαν με βενζίνη σημεία των εγκαταστάσεων (κοντέινερ, μηχανήματα) και έβαλαν φωτιά.

Εκτεταμένες ζημιές

Οι δράστες είχαν τοποθετήσει κορμούς δένδρων στο δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο για να εμποδίσουν την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές στα μηχανήματα, τα οχήματα και τις άλλες εγκαταστάσεις του εργοταξίου. 

Τέσσερις τραυματίες

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. Εκπρόσωπος του Κέντρου Υγείας ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι τρεις εκ των τραματιών έφυγαν μετά την παροχή πρώτων βοηθειών ενώ ο άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

«Πράγματι μας έφεραν έναν 27χρονο άντρα με εκδορές και επιφανειακά, πλην όμως όχι επικίνδυνα, τραύματα. Παραμένει για νοσηλεία στο νοσοκομείο, όμως η υγεία του είναι σε καλή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

27 προσαγωγές

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών προσήχθησαν 27 άτομα τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Για περίπου 150 άτομα που φορούσαν κουκούλες έκαναν λόγο πηγές της εταιρείας.  Όπως είπαν, οι δράστες της επίθεσης εισέβαλαν στο χώρο του εργοταξίου από την πίσω πύλη και αφού ξυλοκόπησαν, έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες της εισόδου, έβαλαν φωτιά στις εγκαταστάσεις καίγοντας τρία φορτηγά, ένα γκρέιντερ, εκσκαφείς, δύο τζιπ, δύο γεννήτριες και τα κοντέινερς όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας.

Ακολούθως αποχώρησαν από την κεντρική πύλη, ενώ φεύγοντας έφραξαν με κορμούς δέντρων την πρόσβαση προς τις εγκαταστάσεις, στη διασταύρωση Παλαιοχωρίου και Μεγάλης Παναγίας, ώστε να εμποδίσουν την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, ερωτηθείς από το ΑΜΠΕ, δήλωσε ότι πληροφορήθηκε το περιστατικό από τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία καθώς, όπως υποστήριξε, πρόκειται για ιστορία που έχει προαναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό. Την κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει επιδεινώσει η επιχείρηση υλοτόμησης δασικής έκτασης σε τρία μεγάλα ρέματα, από τα οποία υδροδοτούνται μεγάλα τμήματα της κεντρικής και ανατολικής Χαλκιδικής.

«Στόχος της υλοτόμησης είναι να μεταβληθούν τα ρέματα αυτά σε λίμνες αποβλήτων για τα απόβλητα του εργοστασίου χαλκού – χρυσού των Σκουριών» είπε και σχολίασε ότι πριν μια εβδομάδα η εταιρεία υπέβαλε σχετικό αίτημα στο δασαρχείο. «Αυτό είναι κήρυξη πολέμου κατά της περιοχής και έχουμε προειδοποιήσει την εταιρεία» τόνισε και γνωστοποίησε ότι στις 24 του μήνα κάτοικοι που αντιδρούν στην επένδυση οργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων«Μαύρη Πέτρα» στα μεταλλεία, Άγγελος Δεληγιόβας, χαρακτήρισε απαράδεκτα τα γεγονότα. «Οι εργαζόμενοι θα πάρουμε το νόμο στα χέρια μας. Έως εδώ. Αφού δεν μπορεί το κράτος να περιφρουρήσει την επένδυση, θα το κάνουμε εμείς. Θα ξεκινήσει εμφύλιος. Θα γίνει μεγάλο κακό αν μας κόψουν το μεροκάματο» τόνισε και προανήγγειλε συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία τις επόμενες μέρες στο χώρο της επένδυσης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο ΑΜΠΕ: «Στη Χαλκιδική εδώ και δύο χρόνια γίνεται ένας μαζικός κοινωνικός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων που επιφέρουν την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή του τόπου. Οι αποικιοκρατικές πρακτικές της καναδικής εταιρείας και των ντόπιων συνεταίρων της όπως και η βίαιη κρατική καταστολή που έχουν βιώσει οι κάτοικοι προκαλούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις όπως το χθεσινοβραδινό γεγονός, το οποίο έγινε στο όνομα της τοπικής κοινωνίας χωρίς την αποδοχή και έγκρισή της, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που υπάρχουν. Ως ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ καλούμε τους κατοίκους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, σε όλες τις προκλήσεις της εταιρείας και της τροϊκανής κυβέρνησης, που ψάχνουν αφορμές για τη συκοφάντηση των λαϊκών κινημάτων. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αναδείξαμε τις πολιτικές διαστάσεις και προεκτάσεις του προβλήματος σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο και στην ίδια κατεύθυνση θα συνεχίσουμε, για να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος, το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας».

Ερωτηθείς για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, απάντησε ότι  η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη στάση της για την επένδυση, ενδεχομένως και με τοπικό δημοψήφισμα, δεδομένων των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών και αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μελέτης περιβαλλοντικών περιπτώσεων για τις Σκουριές.

Σημείωσε, ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα εξελίσσεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Χαλκιδική.

 

 

 Ναυτεμπορική

——

Νωρίτερα είχαμε αναρτήσει 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ… «ΟΛΑ ΤΗΣ»  ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ;

Με καραμπίνες και μολότοφ, ομηρίες και απειλές, στο εργοτάξιο των Σκουριών από μια ομάδα 50 με 70 ατόμων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες τοπικών sites, τα μέλη της «ομάδας» που εισέβαλαν  φορούσαν φόρμες παραλλαγής και full face στα κεφάλια κρατούσαν στα χερια… καραμπίνες και βόμβες μολότοφ!!!

Oι «Πολίτες Αριστοτέλη» σημειώνουν οτι ακινητοποίησαν τους 2 φύλακες που υπήρχαν στην  είσοδο του εργοταξίου, τους περιέλουσαν με βενζίνη (!!!) και τους κρατούσαν ομήρους!

Έκαψαν όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν μέσα στο χώρο, 3 εκ των οποίων ανήκαν σε εργολάβο από τη Μεγάλη Παναγία. Επίσης έβαλαν φωτιά σε όλα τα κοντέινερ και στις 2 γεννήτριες πετρελαίου.

Τρία οχήματα της πυροσβεστικής κατάφεραν τελικά να προσεγγίσουν το χώρο του εργοταξίου, ο δρόμος για τον οποίο είχε αποκλειστεί σύμφωνα με καταγγελίες από κομμένους κορμούς δέντρων.

Ένας από τους φύλακες νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα και σε κατάσταση σο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 27 προσαγωγές για το συμβάν.

Το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΜΠΕ μετέδωσε οτι

«Επίθεση με βόμβες μολότωφ επιχείρησαν τη νύχτα άγνωστοι κουκουλοφόροι στα εργοτάξια Σκουριών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με την αστυνομία οι άγνωστοι εισέβαλαν στο χώρο παραβιάζοντας την πύλη του εργοταξίου περιέλουσαν με βενζίνη σημεία των εγκαταστάσεων και έβαλαν φωτιά ενώ προπηλάκισαν τους φύλακες τραυματίζοντας έναν εξ αυτών. Από την Αστυνομία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προσαγωγών υπόπτων ατόμων για εμπλοκή στο συμβάν.

Οπως μας ενημερώνει το seleo.gr

«Καμία «ομηρία» ή «αιχμαλωσία» σεκιουριτάδων δε σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εμπρηστικής επίθεσης στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική όπου επιβεβαιώνουν και οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. οι υπάλληλοι «σεκιούριτι» όταν είδαν την ομάδα περίπου 40 ατόμων που έφτασε στο σημείο οπισθοχώρησαν. (!)

Μόνο ένας από τους υπαλλήλους έχει υποστεί εντελώς ελαφρά τραύματα ενώ 27 άτομα που προσήχθησαν από την αστυνομία μετά την επίθεση αφέθηκαν ελεύθερα καθώς δεν προέκυψε το παραμικρό σε βάρος τους.»

Σε ανακοίνωση της η αστυνομία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«ΣHMEPA (17-02-2013) ΠEPI ΩPA 00.40 ΣHMEIΩΘHKE EΠIΘEΣH AΠO OMAΔA ΠEPIΠOY 40 ATOMΩN, ΠOY EIXAN KAΛYMMENA TA XAPAKTHPIΣTIKA TOY ΠPOΣΩΠOY TOYΣ,

ME XPHΣH EYΦΛEKTOY YΛIKOY & BOMBΩN MOΛOTOΦ ΣE EPΓOTAΞIO ΠPOETOIMAΣIAΣ EΞOPYΞHΣ METAΛΛEYMATΩN-XPYΣOY ΣTIΣ ΣKOYPIEΣ XAΛKIΔIKHΣ. ΠPOKΛHΘHKAN EKTETAMENEΣ YΛIKEΣ ZHMIEΣ ΣE MHXANHMATA, KONTEINEP & OXHMATA. ΣTO ΠΛAIΣIO TΩN AΣTYNOMIKΩN EPEYNΩN ΠPOΣHXΘHΣAN 27 ATOMA.

H ΠPOANAKPIΣH ENEPΓEITAI AΠO TO TMHMA AΣΦAΛEIAΣ ΠOΛYΓYPOY XAΛKIΔIKHΣ, ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME TH ΔIEYΘYNΣH AΣΦAΛEIAΣ ΘEΣΣAΛONIKHΣ».

Δείτε φωτογραφίες από την εμπρηστική επίθεση:

epithesi-skouries1epithesi-skouries2epithesi-skouries3

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.