, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βιβλία που θα σας… καθηλώσουν


TO ΠΑΡΤΑΛΙ
Η 5η έκδοση τυπώθηκε του μυθιστορήματος του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Το παρτάλι». Σύνοψη: «Θεσσαλονίκη, στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Ένα αινιγματικό γοητευτικό πλάσμα, με παλιομοδίτικα φορέματα, περιφέρεται στα στενά του Βαρδαρίου. «Παρτάλι», τον φωνάζουν. Ποιος είναι; Ποιο είναι το παρελθόν του; Κανείς δεν ξέρει κι όλοι θέλουν να μάθουν. Ο Μανουήλ και ο Μάικ, φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής, σαγηνευμένοι, εισβάλλουν ριψοκίνδυνα στη ζωή του. Ερμηνεύουν με τον τρόπο τους την περιπέτειά του, μάλιστα κάποιοι τον υποδύονται. Στην πραγματικότητα όμως, το Παρτάλι είναι εκείνο που εισβάλλει στη ζωή των άλλων και τους κατακτάει. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Το Παρτάλι δεν είναι το «κοριτσάκι» της Κατοχής ούτε καν η drag queen της Νέας Υόρκης. Κρύβονται πολλά ακόμη μυστικά στους ξεφλουδισμένους τοίχους του ξενοδοχείου «Λιμάνι». Το «Παρτάλι» είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και ανθρώπινο, μυστηριώδες και τολμηρό, με ζωντανούς και σαν παραμυθένιους χαρακτήρες και με απρόβλεπτες καταστάσεις». Τιμή: 17,70 ευρώ. Σελίδες: 520.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΕΞΩΓHIΝΟΥ
Το νέο βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου έχει τον τίτλο «Το ημερολόγιο ενός εξωγήινου». Σύνοψη: «είναι δώδεκα χρονών. Κοιτάζει τον κόσμο γύρω του και δεν καταλαβαίνει…Δεν καταλαβαίνει, για παράδειγμα, γιατί δεν πρέπει να τρέχει και να λαχανιάζει, ή γιατί δεν τον αφήνουν να κάνει ποδήλατο. Δεν καταλαβαίνει επίσης γιατί τρελαίνονται οι άνθρωποι για ποδόσφαιρο, ή πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν στον κεραυνοβόλο έρωτα. Δεν καταλαβαίνει καθόλου τη συμπεριφορά των συμμαθητών του και τις περίεργες ερωτήσεις που του κάνουν οι γονείς τους», αναφέρεται στην περιγραφή του βιβλίου και προσθέτει «δεν καταλαβαίνει επίσης τα κινέζικα που λένε οι γιατροί κι οι νοσοκόμες πάνω απ’ το κεφάλι του· όσο γι’ αυτά που λένε οι καθηγητές του στο σχολείο… αυτά δεν θέλει να τα καταλάβει. Γιατί δεν θέλει να ξεχάσει! Ούτε και να γίνει άνθρωπος μια μέρα θέλει, όπως τον απειλούν πως θα συμβεί ο Θορν κι η Ρέινα, που παριστάνουν τους γονείς του. Θέλει να μείνει εξωγήινος και να γυρίσει μια μέρα στον πλανήτη του, τον πλανήτη Μάρφαν, πριν του συμβεί τίποτε απ’ αυτά τα παράλογα που σου τυχαίνουν όλη την ώρα στη Γη… Πριν έρθει, ας πούμε, ο διαιτητής και -φταις δεν φταις- σου βγάλει την κόκκινη κάρτα και σε πετάξει έξω απ’ το παιχνίδι». Τιμή: 14,40 ευρώ. Σελίδες: 368.

BIΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Το βιβλίο «Βιωμένος χρόνος» από την Διώνη Δημητριάδου. Σύνοψη: «η έννοια του χρόνου, ασύλληπτη στην ουσία της, με τα μετρήσιμα χρονικά διαστήματα μόνο προσωπικά να εννοούνται. Γι’ αυτό και ο μέσα χρόνος είναι και ο μόνος προσιτός. Μέσα του ζούμε και πάνω στις διαδρομές του πατάνε τα αβέβαια βήματά μας. Στο μεταξύ, ο χρόνος ο αληθινός τρέχει αδιάφορος για τη δική μας αντίληψη και εμείς μόνο στιγμές αποτυπώνουμε θεωρώντας πως έστω για λίγο πιάσαμε το νόημα. Μπορεί βέβαια όλο αυτό να είναι μια ψεύτικη αίσθηση του υπαρκτού, και ο χρόνος μόνο ως προσωπικός να βιώνεται. Σ’ αυτής της μαγικής συμπαντικής απάτης την αίσθηση ακουμπούν αυτές οι μικρές ιστορίες. Κάποιες ελάχιστες σε έκταση, ίσως για να υπαινιχθούν την αξία της στιγμής που χάνεται ανεπαίσθητα, αν δεν προλάβεις να την κρατήσεις υγρή στο χέρι σου», αναφέρει η περιγραφή. Τιμή: 12,20 ευρώ. Σελίδες: 120.

ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΗΣ ΑΔΕΡΦΗΣ ΜΟΥ
Το ψυχολογικό θρίλερ της Nuala Ellwood, με τίτλο «Τα κόκαλα της αδερφής μου». Σύνοψη: «η Κέιτ Ράφτερ είναι μια πετυχημένη πολεμική ανταποκρίτρια και έχει περάσει όλη της τη ζωή παλεύοντας να ξεφύγει από το παρελθόν της. Όταν όμως πεθαίνει η μητέρα της, είναι αναγκασμένη να επιστρέψει στο Χερν Μπέι –το μέρος απ’ όπου η αδερφή της, η Σάλι, δεν έφυγε ποτέ. Κάτι δεν πάει καλά, ωστόσο, στο παλιό σπίτι της παιδικής της ηλικίας. Το πρώτο της βράδυ εκεί, η Κέιτ ξυπνάει από τρομαχτικά ουρλιαχτά. Και μετά βλέπει μια σκιά στον κήπο». Τιμή: 15,50 ευρώ. Σελίδες: 400.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Peter Swanson έχει τον τίτλο «Σε κάποιους αξίζει ο θάνατος». Το βιβλίο διακρίνεται από αιχμηρούς διαλόγους και έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικό θρίλερ, με πολύ σασπένς και ανατρεπτική πλοκή». O συγγραφέας έχει γράψει μεταξύ άλλων τα μυθιστορήματα The Girl with a Clock for a Heart, Her Every Fear. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα χώρες. Τιμή: 16,60 ευρώ. Σελίδες: 432.

O ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΒΣΚΗ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ
Το βιβλίο «Ο Ντοστογιέβσκη στο Μανχάταν» του Andre Glucksmann. Σύνοψη: «μια ώρα αρκούσε για να κλονίσει συθέμελα τον κόσμο. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, η πτώση των «Δίδυμων Πύργων» στην καρδιά της Νέας Υόρκης δε σηματοδοτεί την έναρξη του τέλους της Ιστορίας ούτε της σύγκρουσης των πολιτισμών: εγκαινιάζει την εποχή του παγκοσμιοποιημένου μηδενισμού. Κρυμμένος πίσω από θρησκευτικά ή ιδεολογικά άλλοθι, ο μηδενιστής τρομοκράτης χτυπά. «Σκοτώνω, άρα υπάρχω». Ένα φοβερό φάντασμα στοιχειώνει ξανά τις δημοκρατίες και τις κινητοποιεί. Κανείς, μαθαίνουμε, ούτε ειδήμων, ούτε αναλυτής δεν ήταν σε θέση να φανταστεί ένα τέτοιο γεγονός. Αντιμέτωπος με το απρόβλεπτο, ο άνθρωπος μένει απολιθωμένος από κατάπληξη». Τιμή: 15 ευρώ. Σελίδες: 344.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.