, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Βομβαρδίζονται» από ανέργους οι επιχειρήσεις της Ρόδου!

Κάθε προηγούμενο ξεπερνά φέτος η αναζήτηση εργασίας στη Ρόδο από άλλα μέρη της χώρας, ενόψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.
Οι αιτήσεις και τα τηλεφωνήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως από την Αθήνα, πέφτουν «βροχή» από ανθρώπους που αναζητούν εναγωνίως εργασία. Πολλοί, άνδρες και γυναίκες, είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους και να έρθουν να δουλέψουν στη Ρόδο για την τουριστική περίοδο.
Πέρα από εκείνους που στέλνουν σωρηδόν βιογραφικά και τηλεφωνούν καθημερινά σε επιχειρήσεις του νησιού μας, υπάρχουν κι εκείνοι που ρίσκαραν και ήρθαν ήδη στη Ρόδο γυρνώντας πόρτα-πόρτα τις επιχειρήσεις ζητώντας δουλειά, έστω και για τετράωρη απασχόληση.
Όπως δήλωσε στην «δ» επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ιαλυσό, από τη στιγμή που η αγγελία για αναζήτηση προσωπικού δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, το τηλέφωνό της δεν σταμάτησε να χτυπά και σχεδόν τα μισά τηλεφωνήματα που δέχθηκε ήταν από την Αθήνα. Πολλοί δε που τηλεφώνησαν από τη Ρόδο για την αγγελία ήταν αλλοδαποί.
«Κάθε χρόνο δέχομαι τηλεφωνήματα από πολλά μέρη της Ελλάδας, εξάλλου πάντα υπήρχε αυτή η “παράδοση” να έρχονται δηλαδή στο νησί μας για εποχιακή απασχόληση εργαζόμενοι και να επιστρέφουν στα μέρη τους τον χειμώνα. Αυτό όμως που συνέβη φέτος, δεν το έχω ξαναζήσει.
Το τηλέφωνό μου “βομβαρδίστηκε” κυριολεκτικά από ανθρώπους που αναζητούσαν εναγωνίως εργασία. Δεν με ρωτούσαν ούτε για πόσα χρήματα ούτε για πόσες ώρες. Οι περισσότεροι, είχαν στο μυαλό τους ότι θα παίρνουν τον βασικό μισθό. Δέχθηκα τηλεφωνήματα από χρόνια άνεργους οικογενειάρχες, από διαζευγμένες μητέρες, από νεαρούς, από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που τους λείπουν ένσημα για να πάρουν σύνταξη.
Τι να σας πω… Κάθε άνθρωπος και μια ιστορία.
Πέρα από το ντόπιο προσωπικό που απασχολώ κάθε χρόνο, φέτος προσέλαβα και δύο εργαζόμενους από την Αθήνα, έναν άνδρα που θα αφήσει πίσω του μια σύζυγο και τρία παιδιά και μια κοπέλα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της. Θα έρθουν για δουλειά και θα γυρίσουν πίσω τον Οκτώβριο. Όπως μου είπαν, στην Αθήνα δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για αναζήτηση εργασίας, ούτε καν για δουλειές του ποδαριού. Να ευχηθούμε να έχουμε μια καλή σεζόν, να έρθουν τουρίστες για να δουλέψουμε κι εμείς και όλος ο κόσμος», λέει η επιχειρηματίας.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο Φαληράκι, όπου οι επιχειρηματίες ξεκίνησαν σιγά σιγά τις ετοιμασίες των καταστημάτων τους και καθημερινά περνούν άνθρωποι αναζητώντας εργασία. Ιδιοκτήτης café bar μιλώντας στην «δ», δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν περάσει τουλάχιστον 10 άτομα που ψάχνουν για δουλειά:
«Εχουν περάσει καμιά δεκαριά άνθρωποι ήδη από το μαγαζί. Με ρωτούν αν χρειάζομαι υπάλληλο, μου αφήνουν τον αριθμό τους αν αδειάσει θέση ή αν προκύψει κάτι να τους πάρω τηλέφωνο. Μάλιστα οι δύο ήρθαν στη Ρόδο από την Αθήνα, χωρίς να έχουν καν δουλειά στα χέρια τους, με την ελπίδα ότι θα βρουν εδώ.
Εστω και μια δουλειά του “ποδαριού” μου είπαν. Ρώτησα τον έναν, πώς αποφάσισε να έρθει στη Ρόδο χωρίς να έχει δουλειά και ξέρετε τι μου είπε; Ότι το νησί μας ήταν η τελευταία του ελπίδα να δουλέψει, είναι άνεργος οικονομολόγος εδώ και τρία χρόνια. Από τότε που έκλεισε η εταιρεία που δούλευε ως λογιστής, δεν έχει ξαναβρεί μεροκάματο. Πιστεύω ότι μέχρι να ανοίξει η σεζόν θα περάσουν κι άλλοι, μακάρι να είχαμε δουλειές να προσλαμβάναμε κόσμο αλλά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τη φορολογία και τις εισφορές, προσπαθούμε να δουλέψουμε το μαγαζί με την γυναίκα μου και έναν μόνο υπάλληλο, από πέντε άτομα που απασχολούσα κάποτε. Δεν βγαίνουμε, προσπαθούμε να βγάλουμε μεροκάματο και να κρατήσουμε το μαγαζί μας ανοικτό. Η κρίση μας έχει τσακίσει όλους.»
 dimokratiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.