, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Βουλγαρία:Tο πρώτο δημοψήφισμα για την πυρηνική ενέργεια

Μετά από μια παρατεταμένη και έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβερνώντων και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σημερινό δημοψήφισμα με θέμα την πυρηνική ενέργεια, στην οποία ήταν προφανής η επίδραση των βουλευτικών εκλογών το ερχόμενου καλοκαιριού, η πρώτη εκδήλωση της άμεσης δημοκρατίας στη Βουλγαρία στα περασμένα 23 χρόνια διεξήχθη σε κλίμα ηρεμίας και τάξης. Για την περιφρούρηση της δημόσιας τάξης και το ομαλό κλίμα της ψηφοφορίας φρόντισαν περισσότεροι από δεκατέσσερις χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας, όπως ανακοινώθηκε.

«Μεγάλη επιτυχία της δημοκρατίας, που πλησιάζει τη Βουλγαρία στις χώρες με ανεπτυγμένη Δημοκρατία, με εμπεδωμένη και σταθερή δημοκρατική παράδοση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ αυτή είναι η κύρια σημασία του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Βούλγαροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση αν είναι «υπέρ» ή «κατά» της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας δια της οικοδόμησης καινούργιου πυρηνικού σταθμού.

Μέχρι το μεσημέρι στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή(ΚΕΕ) δεν έχει κατατεθεί κανένα παράπονο ή προσφυγή για παραβίαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας, για παράνομη δημόσια προβολή θετικών ή αρνητικών θέσεων ή για άλλες παραβάσεις, δήλωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ η εκπρόσωπος της ΚΕΕ Ράλιτσα Νεγεντσόβα. Σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή, κατά μέσον όρο, των εκλογέων στο δημοψήφισμα κυμαινόταν σε επίπεδα της τάξης του τρία τοις εκατό του εκλογικού σώματος μέχρι τις δέκα το πρωί, όπως δήλωσε η κα Νεγεντσόβα στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ.

Δέκα φορές ξεπέρασε τον πανεθνικό «πήχη» η συμμετοχή των εκλογέων στη μικρή παραδουνάβια πόλη Μπέλενε, οι κάτοικοι της οποίας εναποθέτουν στο σχέδιο κατασκευής καινούργιου πυρηνικού σταθμού τις ελπίδες τους για ανάπτυξη και επίλυση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων στην περιοχή (και πρωτ’απ’όλα, της μεγάλης ανεργίας).

«Βαρέθηκα να τριγυρνώ στην ξενιτιά για δουλειά εδώ και είκοσι χρόνια. Θέλω να έχω δουλειά στην πατρίδα και στον τόπο μου».

Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο απάντησε ηλικιωμένη κάτοικος της Μπέλενε σε ερώτηση της δημόσιας τηλεόρασης ΒΝΤ για τις προσδοκίες της για το δημοψήφισμα.

Όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, από το δημοψήφισμα δύναται να προκύψει αποτέλεσμα, το οποίο να υποχρεώνει την κυβέρνηση της Βουλγαρίας να δραστηριοποιηθεί στη μια ή στην άλλη κατεύθυνση μόνο στην περίπτωση συμμετοχής ισάριθμων ψηφοφόρων με εκείνους, που πήραν μέρος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Δηλαδή, για να είναι υποχρεωμένη νομικά η κυβέρνηση της Βουλγαρίας να κατασκευάσει ή όχι καινούργιο πυρηνικό σταθμό στη χώρα, στις κάλπες πρέπει να πάνε σήμερα περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια εκλογείς’ ενδεχόμενο, το οποίο κρίνεται από ανέφικτο έως ουτοπικό από όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αναλυτές, το πολιτικό «βάρος» της ψηφοφορίας θα κριθεί από το ερώτημα αν το ποσοστό της συμμετοχής θα ξεπεράσει ή όχι το όριο του 20 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Επειδή στην περίπτωση που το ένα πέμπτο του εκλογικού σώματος λάβει μέρος στο δημοψήφισμα, η ΚΚΕ θα είναι υποχρεωμένη να καταθέσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βουλή «η οποία πρέπει να αναλάβει σχετικές ενέργειες», όπως αναφέρεται στο νόμο. Που δεν διευκρινίζει, ωστόσο, των χαρακτήρα των δυνητικών αυτών ενεργειών της λαϊκής αντιπροσωπείας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσον είναι αληθής ο τίτλος «Το δημοψήφισμα είναι καθρέφτης των εκλογών», υπό τον οποίο αναφερόταν στο θέμα ο γνωστός πολιτικός αναλυτής της Βουλγαρίας Ζίφκο Γεωργίεφ, η πολιτική αξία του δημοψηφίσματος ως ιδιόμορφη «γενική πρόβα» της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται το 60 % των εκλογέων να ταχθούν υπέρ της κατασκευής καινούργιου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία (όπως τους καλεί το αντιπολιτευτικό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα(ΒΣΚ) ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν την έκκληση «να πουν όχι, όχι και πάλι όχι», την οποία απεύθυνε πρόσφατα προς τους οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος ΓΕΡΜΠ ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η κυβέρνηση του οποίου, ως γνωστόν, αποφάσισε τελικά πέρσι να διακόψει τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε».

Με συνέπεια περισσότεροι από εφτακόσιοι χιλιάδες Βούλγαροι να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία του αντιπολιτευτικού ΒΣΚ να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα. Ενώ η κατασκευάστρια εταιρία της Ρωσίας Rosatom κατέθεσε στο αρμόδιο διεθνές δικαστήριο αγωγή για αποζημίωση με ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τις απώλειες της σαν συνέπεια της αθέτησης της σχετικής συμφωνίας εκ μέρους της Βουλγαρίας. Η προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες θα συνεχιστεί μέχρι τις εφτά το απόγευμα, και τότε αναμένεται να γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Πηγή:protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.