, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γαλλία: Κλείσιμο όλων των μονάδων καύσης άνθρακα μέχρι το 2023

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι όλοι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα της χώρας θα κλείσουν ως το 2023, στο πλαίσιο της συνάντησης κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP22) στο Μαρακές του Μαρόκο.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου άνθρακα στη Γαλλία ως το 2050. Ο στόχος αυτός θεωρείται εφικτός, δεδομένου ότι η χώρα παράγει ήδη το 75% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς.
Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2025, και η Γερμανία έχει εθνικό στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 95% έως το 2050.
Η γαλλική πολιτική σκηνή εμφανίζεται ενωμένη υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Σε απάντηση στις αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιδιώξει να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού του περασμένου έτους, ο Ολάντ τόνισε ότι η υπογραφή της συνθήκης είναι «μη αναστρέψιμη». Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, προχώρησε ακόμη περισσότερο, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία και η Ευρώπη θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα «φόρο εισαγωγής άνθρακα» για όλα τα αγαθά που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αν ο Τραμπ αθετήσει τη συνθήκη.
Η Γαλλία έχει θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους και έχει προχωρήσει σε μία σειρά σχετικών μέτρων, όπως την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών σε εθνικό επίπεδο, ανακοινώνοντας επίσης την επικείμενη απαγόρευση πλαστικών σκευών, ποτηριών και πιάτων από το 2020.
Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.