, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Για να μπω στη Μόρια, θα χρειαζόμουν δύο διμοιρίες ΜΑΤ»

Ðåñéïäåßá ôïõ ÐñïÝäñïõ ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç óôçí ËÝóâï, ôçí ðáñáóêåõÞ 3 Öåâñïõáñßïõ 2017. Ï Êõñ. ÌçôóïôÜêçò óõíáíôÞèçêå ìå ôçí ÐåñéöåñåéÜñ÷ç Âïñåßïõ Áéãáßïõ ×ñéóôéÜíá ÊáëïãÞñïõ êáé ìå ôï ÄÞìáñ÷ï ËÝóâïõ Óðýñï Ãáëçíü. Óôç óõíÝ÷åéá, åðéóêÝöèçêå, óôï ëéìÜíé ôçò ÌõôéëÞíçò, ôï ðáñÜêôéï ðåñéðïëéêü ðëïßï ôïõ Ðïëåìéêïý Íáõôéêïý "Ôïîüôçò", ôï ïðïßï óõììåôÝ÷åé êáé óå äéáóþóåéò ðñïóöýãùí – ìåôáíáóôþí. ÁìÝóùò ìåôÜ ìåôÝâç óôï êÝíôñï ðñïóöýãùí êáé ìåôáíáóôþí óôç Ìüñéá. Óôç óõíÝ÷åéá, åðéóêÝöèçêå êáé ôï ÷ùñéü Ìüñéá, üðïõ åß÷å ôçí åõêáéñßá íá óõíïìéëÞóåé ìå êáôïßêïõò ãéá ôá ðñïâëÞìáôá ðïõ áíôéìåôùðßæïõí óôçí ðåñéï÷Þ, ëüãù ôïõ ðñïóöõãéêïý. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÍÄ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

«Τα δάκρυα του κ. Μουζάλα δεν αρκούν, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε από τη Μόρια της Λέσβου, όπου συναντήθηκε με κατοίκους, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Προηγήθηκε επίσκεψή του στον καταυλισμό, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση. Είπε, όμως, πως δεν μπήκε μέσα, αλλά «ξεναγήθηκε» στο χώρο από το περίκλειστο κομμάτι του παλιού στρατοπέδου, όπου δημιουργείται ο νέος χώρος καταγραφής, καθώς αν έμπαινε «θα έπρεπε να συνοδεύεται από δυο διμοιρίες αστυνομικών».
Αμέσως μετά την άφιξη του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία τον ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.
Στη συζήτηση με τους κατοίκους της Μόριας, ο κ. Μητσοτάκης άκουσε για την κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό και τις επιπτώσεις στη ζωή τους. Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Τρακατέλλης, σημείωσε την ανάγκη να αποφορτιστεί η κατάσταση σε έναν καταυλισμό που φτιάχτηκε για να φιλοξενεί για μικρά χρονικά διαστήματα 600 ανθρώπους και έφτασε να φιλοξενεί μόνιμα 4.000 με 5.000. Αναφορές έγιναν και σε φαινόμενα «ζημιών, βανδαλισμών και κλοπών που υφίσταται σχεδόν δυο χρόνια τώρα η περιοχή από τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους που ζουν σε μια ανοικτή φυλακή, κατάσταση στην οποία έχουν μετατρέψει το νησί οι κρατικοί παράγοντες με την πολιτική που ακολουθούν».
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε πως το χωριό θα υπάρχει κι αφού κλείσει το hot spot, σημείωσε «τη διαχειριστική ανεπάρκειας της κυβέρνησης στο προσφυγικό πρόβλημα». Και συνέχισε: «Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σε μια σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. «Λυπάμαι που το λέω» ανέφερε «αλλά βασικές πτυχές αυτής της στρατηγικής δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Βασική πτυχή της στρατηγικής που είχαμε συμφωνήσει είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και ο περιορισμός των οικονομικών μεταναστών σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
» Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έγινε. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής που συμφωνήσαμε ήταν η γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών κοινοτικών πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποδομές που υπάρχουν να λειτουργούν σε καλύτερες συνθήκες. Δυστυχώς, η εικόνα την οποία είδα σήμερα στην Μόρια από πάνω, διότι δεν μπήκα στον χώρο -και δεν μπήκα στον χώρο, διότι για να μπω έπρεπε να συνοδεύομαι με δύο διμοιρίες αστυνομικών και προφανώς και δεν επιβάρυνα την αστυνομία με μια τέτοια  κίνηση- αλλά η εικόνα που είδα, δυστυχώς, είναι μια εικόνα αποκαρδιωτική».
«Είναι αδιανόητο» πρόσθεσε «σήμερα να έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε διαλυμένες σκηνές, μέσα στις λάσπες – και σήμερα είναι και μια μέρα με καλό καιρό. Όλοι είδαμε τι έγινε πριν από κάποιες εβδομάδες με το χιονιά. Και φυσικά όλα αυτά τα γνωρίζαμε και τα γνώριζε η κυβέρνηση. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα πρέπει να  εκπονηθεί ένα περιφερειακό και τοπικό σχέδιο στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει σε αυτήν την κατεύθυνση. Και αντιλαμβάνομαι ότι ο κρατικός μηχανισμός – προφανώς ενημερωμένος για τη δική μου επίσκεψη- κινητοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Ας είναι, έστω και έτσι. Να σας έρχομαι πιο συχνά, μπας και πάρει μπρος η κυβέρνηση».
«Μιλώ ξεκάθαρα για την ανάγκη να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση. Θέλουμε ένα τοπικό σχέδιο στήριξης των οικονομικών, το οποίο θα έχει και τοπικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά. Θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένη την επιτάχυνση της διαδικασίας επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, όποιος οικονομικός μετανάστης έρχεται, να είναι σε κλειστό προαναχωρησιακό χώρο. […] Και βέβαια πιστεύουμε ότι ως χώρα έχουμε μια υποχρέωση να φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας, με έναν τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό, που να προστατεύει την εθνική κυριαρχία. Πολλές από τις δράσεις αυτές είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, εγκαταλείφθηκαν στην πορεία, διότι η σημερινή κυβέρνηση έπεσε θύμα των δικών της ιδεοληψιών, των αγκυλώσεών της και της τεράστιας διαχειριστικής ανικανότητας».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε την έδρα του τοπικού στρατιωτικού σχηματισμού 98 ΑΔΤΕ, από όπου δήλωσε: «Είχα τη δυνατότητα να έχω μια ενημέρωση για τις δυνατότητες της Μεραρχίας, να πιστοποιήσω, για άλλη μια φορά, και το υψηλό σας φρόνημα, αλλά και την επιχειρησιακή σας ετοιμότητα σε μια ταραγμένη εποχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την εθνική ακεραιότητα της χώρας. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να αμελήσω εδώ από την Λέσβο, να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας και φιλίας με την Τουρκία. Πλην, όμως, αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου και βέβαια των άγραφων κανόνων της καλής γειτονίας.
» Κινήσεις, οι οποίες μπορεί να εκλαμβάνονται ως προκλητικές, δεν διευκολύνουν στην οικοδόμηση πνεύματος συνεργασίας, το οποίο είναι απαραίτητο και συνολικά ωφέλιμο σε μια εποχή, που ζούμε μεγάλες γεωπολιτικές αναταράξεις. Οπότε, θα ήθελα να μεταφέρετε και σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γυναίκες και άντρες, που υπηρετούν συνολικά στη Μεραρχία, την αμέριστη εκτίμηση και την υποστήριξή μας στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. Ξέρουμε ότι δεν είναι απλή υπόθεση να φυλάει κανείς τα σύνορα. Και ξέρουμε ότι αυτό συνεπάγεται και σημαντικές προσωπικές θυσίες. Ξέρουμε, όμως, ότι το κάνετε με περίσσευμα καρδιάς. Και, γι’ αυτό, και απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.