, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γλυκερία, Κοτς και Κετιμέ στη Βαλκανική Πλατεία


Μία συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Θεσσαλονικιό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής των Δημοτικών Ωδείων Νεάπολης-Συκεών περιλαμβάνει το πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας 2012» για αύριο, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου.
Τα τραγούδια θα ερμηνεύσει ο Ανδρέας Καρακότας, ενώ την ενορχήστρωση έχει επιμεληθεί ο Πάνος Κοσμίδης και θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Βασίλης Μπουλούσης.
Η συναυλία, που στηρίζει τους σκοπούς της δωρεάς οργάνων, θα πραγματοποιηθεί στις 9 μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης (περιοχή Στρεμπενιώτη) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Νωρίτερα, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο Συναυλία της Σχολής Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Αυλαία με «Σμυρνέικο μινόρε»
 
Οι εκδηλώσεις της φετινής «Βαλκανικής Πλατείας» ολοκληρώνονται την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Στις 8 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη θα συζητηθεί σε Στρογγυλό Τραπέζι το θέμα «Οικονομική κρίση-Πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις στην περιοχή μας-Κίνδυνοι για την ειρήνη» με ομιλητές τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης και το δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη.
 
Μία ώρα αργότερα, στις 9 μ.μ. στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης η Γλυκερία παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας. Μαζί της η διάσημη τουρκάλα τραγουδίστρια Dilek Koc, γνώστης των παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών της κοινής μουσικής παράδοσης Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ τη συντροφιά ολοκληρώνει η Αρετή Κετιμέ, λάτρης του παραδοσιακού τραγουδιού που καθιερώθηκε στο χώρο και για το μεγάλο ταλέντο της στο σαντούρι.
 
Πρόκειται για ένα μουσικό οδοιπορικό με ethnic χαρακτήρα και μοναδικές ερμηνείες που μας ταξιδεύει στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης ως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν ως την Αγιά Σοφιά. Αυθεντικός ήχος από μία πλήρη ορχήστρα παραδοσιακών μουσικών οργάνων, πλαισιώνει τις φωνές των τριών ερμηνευτών. Ούτι, βιολί, λαούτο, σαντούρι, νέι, φλογέρες, κανονάκι και ο μεγάλος σολίστ του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίζης, δίνουν το χαρακτηριστικό μικρασιάτικο άκουσμα στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5€.
 
 
Εκθέσεις εικαστικών
 
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έκθεση χαρακτικής με θέμα «Το κουτί της Πανδώρας» που παρουσιάζει το Κέντρο Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Η έκθεση αποτελεί μέρος της μεγάλης ετήσιας διοργάνωσης TRANSFORM. Στη φετινή διοργάνωση παίρνουν μέρος Ακαδημίες και Σχολές Καλών Τεχνών από το Βελιγράδι, τα Σκόπια, το Ζάγκρεμπ, τη Λουμπλιάνα, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, τα Τίρανα, τη Σόφια, τη Θεσσαλονίκη και τη Φλώρινα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
 
-Ώρες λειτουργίας Δευτέρα με Παρασκευή 17.30-21.00 και μόνο το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 11.00-13.00
 
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας Βαλκάνιων καλλιτεχνών υπό τον τίτλο «Συνευρέσεις» στην Αίθουσα Τέχνης στο πρώην δημαρχείο Νεάπολης (Ελ.Βενιζέλου 125). Μέχρι την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου,οι Luka Klikovac (SΕR), Vladimir Bichev (BG), Sonya Stancova (BG), Sevgi Urum (TR), Emre Dipsas (TR), ), Habib Bolat (TR), Κατερίνα Φανουράκη, Αναστασία Μπόικου, Γιάννης Πομάκης, Δημήτρης Προκοπίου, Καίτη Παπαναούμ και Βασίλης Καρκατσέλης θα εκθέτουν τα έργα τους υπό την επιμέλεια του Σταύρου Δαγτζίδη και τη συνδρομή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (www.fkth.gr).
-Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.