, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γραμματέας… ετών 25 στη Θεσσαλονίκη!

Επίσκεψη Σταύρου Θεοδωράκη στη ΔΕΘ/ φωτό: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Είναι μόλις 25 ετών, δικηγόρος, εκλεγμένος με την παράταξη του Μπουτάρη στο δήμο της Θεσσαλονίκης και πρόσφατα τον πήρε το… «Ποτάμι» ως γραμματέα του κόμματος στην πρώτη περιφέρεια. Ο Πέτρος Τερζής εδώ και λίγες εβδομάδες εξελέγη στην εν λόγω θέση μετά από τις σχετικές εσωκομματικές εκλογές. Αποφάσισε να «πέσει» στα βαθιά την ώρα που το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη καταγράφει (τουλάχιστον δημοσκοπικά) τα χαμηλότερα ποσοστά από την ίδρυσή του και πολλοί το… εγκαταλείπουν. Ξέρει ότι την έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης την «κρατάει» ο αρχηγός του κόμματος και παρόλα αυτά αποφάσισε να έχει πιο ενεργή συμμετοχή στα κομματικά δρώμενα. Μιλώντας στην Karfitsa ο Πέτρος Τερζής ξεκαθαρίζει πως στις ερχόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής, αναφέρεται στους στόχους του για την οργάνωση που πρόσφατα ανέλαβε, μιλά για τον Σταύρο Θεοδωράκη και τα λάθη του και αποκαλύπτει τι θα έκανε εάν γινόταν για μια ημέρα… Αλέξης Τσίπρας!
Συνέντευξη στον Βαγγέλη Στολάκη
Γιατί ένας νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την πολιτική; Δεν έχει… άλλες δουλειές;
Ένας νέος έχει πολλές δουλειές να δοκιμάσει ή να ακολουθήσει. Και προσωπικά έχω κάνει δουλειές και δουλειές. Από σερβιτόρος και ιντερνετάκιας, μέχρι σήμερα, δικηγόρος. Η πολιτική όμως δεν είναι δουλειά. Είναι πάθος. Είναι η σκέψη ότι μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου ή τη δουλειά σου και μαζί με τη δική σου να βελτιώσεις και του διπλανού σου. Αυτή η σκέψη, με σαγηνεύει. Δεν έχω φυσικά τη μαγική συνταγή για να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Έχω τις ιδέες στις οποίες πιστεύω και με τις οποίες θα προσπαθήσω στη ζωή μου να αλλάξω ό,τι μπορώ για μένα, για τον δίπλα μου και για τον κάτοικο ενός μακρινού χωριού της Ελλάδας που δεν έχω ακόμα γνωρίσει.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την οργάνωση της Α’ Θεσσαλονίκης, της οποίας εκλεχθήκατε γραμματέας πριν λίγες εβδομάδας;
Φιλοδοξώ να δώσω στα μέλη της οργάνωσης έναν λόγο να τρέξουν, να μιλήσουν και να παλέψουν για τις ιδέες του Ποταμιού. Να τους κάνω να πιστέψουν πως όταν ιδρώνεις για να διαδώσεις μια ιδέα στο τέλος της ημέρας θα κοιτάζεις το ταβάνι του σπιτιού σου κουρασμένος μα δικαιωμένος. Θα νιώθεις νικητής. Εδώ που φτάσαμε αυτό χρειαζόμαστε. Ανθρώπους που θέλουν να γίνουν νικητές. Τέτοιους ανθρώπους θέλω να διαμορφώσουμε όλα τα μέλη στη Θεσσαλονίκη.
Ποιο είναι το πιο… περίεργο σχόλιο που σας έκαναν για τα νέα σας καθήκοντα;
Άντε κουφάλα τώρα θα έχεις και έξτρα μισθό!
Τελικά, από πού… μπάζει το «Ποτάμι» με αποτέλεσμα την δημοσκοπική «κατρακύλα» του κόμματος;
Το «Ποτάμι» επέλεξε το δύσκολο δρόμο. Ξέρετε, σε μια χώρα που ξοδεύει πολιτικό χρόνο να συζητάει για το αν «μας βάλανε σε Μνημόνιο με φουσκωμένα νούμερα» δεν είναι εύκολο να μιλάς για αξιολόγηση του Δημοσίου, για γεφύρωση του διαγενεακού προβλήματος στο ασφαλιστικό, για διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Η εμμονή μας με αυτά μας έφαγε, τι να πω. Δε βάλαμε κι εμείς λίγο λαϊκισμό στο κρασί μας. Και την πάθαμε.
Εκτός από στέλεχος του Ποταμιού, είστε και εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος της «Πρωτοβουλίας». Πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της διοικούσας παράταξης του δήμου Θεσσαλονίκης;
Ο δήμαρχος έλαβε κάποιες αποφάσεις. Αποφάσεις που είχε νομοθετικά κάθε δικαίωμα να λάβει. Ήταν απρόσμενες; Σε μένα ναι. Δεν περίμενα να αλλάξει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Αβραμόπουλος υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας και πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές. Ο δήμαρχος, εγκαινιάζει την πιο κρίσιμη περίοδο της πενταετίας με εντελώς νέο σχήμα. Όλοι στο τέλος θα κριθούμε. Και ο δήμαρχος και ο κ. Αβραμόπουλος κι εγώ ο ίδιος. Επιτρέψτε μου όμως ένα σχόλιο. Το 2010, 18 χρονών τότε, έζησα τις ιστορικές στιγμές της νίκης μας ως εθελοντής μαζί με τον αδερφό μου. Εκείνη η νίκη ήταν μια νίκη που δεν μας τη χάρισαν στελέχη. Ήταν μια εκλογική νίκη ψυχής. Ψυχής των ανθρώπων που «το πίστεψαν», όπως έλεγε το σύνθημα μετά  την πρώτη Κυριακή. Για την πρωτοβουλία ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος από την απώλεια στελεχών της είναι η απώλεια της «ψυχής» της. Αυτήν πρέπει να «σώσουμε».  Σε παραπέμπω και σε σχετικό άσμα της Πρωτοψάλτη.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του Σταύρου Θεοδωράκη;
Ο επικεφαλής συγκέντρωσε εξαιρετικούς ανθρώπους από κάθε μετερίζι του προοδευτικού πολιτικού και κοινωνικού φάσματος. Αυτούς τους ένωσε με την προσωπικότητά του, περισσότερο κάτω από  προτάσεις και όχι κάτω από ιδέες. Τις ιδέες της Ανοιχτής κοινωνίας, της Δημοκρατίας και της αναδιανομής του πλούτου. Όταν λόγου χάρη την πρόταση για αξιολόγηση του Δημοσίου την ακούσεις και αλλού θα φύγεις. Την ιδέα που σε ενώνει με τον άλλον, όμως, θα δυσκολευτείς πολύ να την πουλήσεις.
Εάν για μια ημέρα γινόσαστε… Αλέξης Τσίπρας, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνατε;
Θα έλεγα στον κόσμο τι πίστευα ότι ήταν Αριστερά και τι τελικά, μετά από 2 χρόνια εξουσίας, πιστεύω σήμερα ότι είναι.
Πολλοί προεξοφλούν ότι το Ποτάμι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή. Τι απαντάτε;
Μια Βουλή χωρίς Το Ποτάμι, θα είναι κακό σημείο των καιρών. Γιατί θα δείχνει ότι η πιο ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση ηττήθηκε πανηγυρικά.
 
Σκοπεύετε να «κατεβείτε» για βουλευτής; Η Α’ Θεσσαλονίκης είναι «πιασμένη» από τον κ. Θεοδωράκη…
Δε θα κατέβω για βουλευτής μέχρι να πατήσω καλά στα πόδια μου ως δικηγόρος. Όχι απαραίτητα γιατί πιστεύω ότι «οι πολιτικοί πρέπει να έχουν ένσημα», αλλά γιατί δε θέλω να είμαι δεμένος επαγγελματικά με το λειτούργημα του βουλευτή. Θέλω να μπορώ να φύγω.
Τελικά, ας το πάρει το… Ποτάμι. Θα «κολλήσετε» με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ;
Αν θέλαμε να κολλήσουμε κάπου δε θα λεγόμασταν Ποτάμι, θα λεγόμασταν «Δέλτα Αξιού».   Το ποτάμι εκ φύσεως και εκ συνειδήσεως πάει πάντα μπροστά μέχρι να πιάσει θάλασσα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.