, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γυμναστική το καλοκαίρι: Πώς να προστατευτείτε από τη ζέστη

Οι θερμοκρασίες στη χώρα μας το καλοκαίρι παραδοσιακά «χτυπούν κόκκινο», επομένως οποιαδήποτε μορφή άσκησης σε εξωτερικό χώρο μάς κουράζει περισσότερο.
Η γυμναστική σε υψηλές θερμοκρασίες δεν συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και έγκυοι), όμως ένας υγιής ενήλικας μπορεί να γυμναστεί χωρίς πρόβλημα αρκεί να λάβει κάποια μέτρα προστασίας.
Σύμφωνα με τη Χάνα Μόγιερ και τον Κρις Χάουι από το Πανεπιστήμιο Κίνγκστον της Αγγλίας, η επαρκής προετοιμασία, η ενυδάτωση και η… σύνεση είναι το τρίπτυχο που θα εξασφαλίσει ότι η ζέστη δεν θα προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μετά από αυτή.
Οι βασικές συμβουλές των ειδικών είναι οι εξής:

  1. Προετοιμαστείτε για την πιο ζεστή εποχή του έτους. Ξεκινήστε να γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους πριν οι θερμοκρασίες ανέβουν πολύ, καθώς το σώμα μπορεί να συνηθίσει τη ζέστη αν έχει εκτεθεί συστηματικά σε αυτή. Η περίοδος προσαρμογής διαρκεί έως και 14 ημέρες.
  2. Να καταναλώνετε αρκετά υγρά (νερό, φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αθλητικά ποτά με ηλεκτρολύτες) ώστε ο οργανισμός να παραμένει ενυδατωμένος.
  3. Να αποφεύγετε τη γυμναστική τις ώρες της ημέρας που οι θερμοκρασίες είναι πιο υψηλές (μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.).
  4. Να φοράτε ελαφριά ρούχα κατασκευασμένα από ειδικά υφάσματα που «αναπνέουν» και επιτρέπουν την ευκολότερη εξάτμιση του ιδρώτα.
  5. Μειώστε λίγο την ένταση της γυμναστικής σας για να εξοικονομήσετε δυνάμεις.

Πηγή: The Conversation

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.