, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ. Γκιλής: «Ο πιο τουριστικός κι… ευλογημένος νομός»

«Στην δύσκολη περίοδο που διανύει η οικονομία θεωρούμε ότι… υπάρχουν ακόμα προοπτικές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις» επισημαίνει στην karfitsa o πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιώργος Γκιλής ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι «μέσα στην κρίση προβάλλονται πάντα δυνατότητες, διότι από την συνεχή πίεση αναζητούνται λύσεις που σε διαφορετικές στιγμές δεν θα μας περνούσαν από το μυαλό». Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ Γκιλής «η ανάκαμψη προϋποθέτει την επανεκκίνηση των υγειών τομέων της παραγωγής, όπως τουρισμός, ενέργεια, αγροτική παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων…».

Από τη Χαλκιδική σε όλο τον κόσμο!

«Στο νομό μας, έχουμε κι άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Τον αγροτικό τομέα» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής. «Η συγκυρία για τα… Χαλκιδικιώτικα προϊόντα στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς οι καταναλωτές ανά τον κόσμο στρέφονται στη μεσογειακή διατροφή. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και μεγάλες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θέλουν να συνεργαστούν με Χαλκιδικιώτες «παραδοσιακούς» παραγωγούς. Σε αυτό βέβαια συντελεί θετικά και η δημιουργία στρατηγικής για προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης»

Ο κ. Γκιλής επισημαίνει στην karfitsa ότι «Έχουμε να προβάλλουμε ιδιαίτερα την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων…[Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής (Prasines Elies Chalkidikis) (ΠΟΠ)], (β) Την καταχώρηση ονομασίας ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής η «Μουντοβίνα» (απόσταγμα μελιού), (γ) Την εγγραφή στον κατάλογο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) της ονομασίας «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής (Agoureleo Chalkidikis)» (δ) την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων το λάδι [Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής (Galano Metaggitsiou Chalkidikis) (ΠΟΠ)].

Νικητής στο μαραθώνιο της ανάπτυξης

Το ήπιο μεσογειακό κλίμα της Χαλκιδικής και η εύφορη γη της, συντελούν ώστε τα προϊόντα να είναι εξαιρετικής ποιότητας και συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη έχουν και τα δασικά προϊόντα (μεταποιητικές επιχειρήσεις ξύλου). Όπως σημειώνει ο κ. Γκιλής ο νομός είναι… ευλογημένος με το Άγιον Όρος και με επισκέπτες απ΄όλον τον πλανήτη για τις ομορφιές του, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται προσπάθειες για μαρίνες, καταδυτικά πάρκα, λιμάνια, κρουαζιερόπλοια, υδατοδρόμια… «Το δε επενδυτικό ενδιαφέρον στη Χαλκιδική εστιάζεται κυρίως για τα οικόπεδα «φιλέτα» της για την κατασκευή ακινήτων που προωθούν τον τουρισμό, κυρίως από διάφορους επενδυτές (Έλληνες και ξένους), ενώ έντονη είναι και η κινητικότητα για την αγορά εξοχικών κατοικιών. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το ενδιαφέρον για ίδρυση μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, καθώς αξιοσημείωτο είναι και το ενδιαφέρον για την ίδρυση σύγχρονων ιατρικών μονάδων που ενισχύουν και τον ιατρικό τουρισμό στο νομό μας. Έχουμε επομένως κάθε λόγο να χαιρόμαστε όταν η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας αναδεικνύεται νικητής στον αγώνα απέναντι στην γραφειοκρατία, την κρατική αδράνεια και την οπισθοδρόμηση» καταλήγει ο κ. Γκιλής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.