, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Γ.Μουζάλας: Κλείνουν οι δομές φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο

φωτο eurokinissi.gr

«Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το ξεχειμώνιασμα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα φιλοξενεί το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων, συγκεκριμένα το 65% του συνόλου και ξεκαθάρισε ότι : «η προσπάθειά μας είναι να φιλοξενούνται περίπου 500 σε κάθε καμπ». Παράλληλα εξήγησε ότι από 26.000 μειώθηκαν σε 9.000 οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Β. Ελλάδα, και είπε ότι μεταξύ των χώρων φιλοξενίας που θα κλείσουν είναι και οι δομές στο Ωραιόκαστρο.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι «Χωρίς βέβαια τη συμφωνία Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που κάνουμε δεν θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει. Θα είχαμε άλλους 100.000 ανθρώπους, που θα έπρεπε να περιθάλψουμε».
Για την περίπτωση που αναιρεθεί η συμφωνία ο υπουργός είπε : «έχουμε σχέδιο σε περίπτωση κατάπεσης της συμφωνίας Τουρκίας -Ευρώπης. Αλλά είναι σαν να έχουμε πόλεμο και να ρωτάτε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης αν πέσει η πρώτη γραμμή στα Ιωάννινα, τι θα κάνουμε, δεν θα σας απαντήσει».
Όσον αφορά τις ΜΚΟ, ο κ. Μουζάλας πως «χωρίς τις ΜΚΟ δεν θα τα βγάζαμε πέρα στην πρώτη φάση», αλλά όσες δεν καταγραφούν στο ανάλογο Μητρώο έως τον Μάρτιο δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν σε κέντρα φιλοξενίας.
Μάλιστα, ο ίδιος αναφερόμενος στην ΕΕ που έχει αναλάβει την μετεγκατάσταση των προσφύγων είπε ότι προχωρά με αργούς ρυθμούς. «Έχουμε 2500 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία τα 700 δικαιούνται άμεση μετεγκατάσταση, αλλά έχουν πάρει μόνο τα 200» επεσήμαινε .
Για την χρηματική βοήθεια που θα δίνεται στους πρόσφυγες ο κ. Μουζάλας είπε : «πρόκειται για παγκόσμια μέθοδο αντιμετώπισης που θα βοηθήσει τους πρόσφυγες αλλά και την κοινωνία. Επειδή άκουσα ότι δεν δίνουμε τα λεφτά σε φτωχούς Έλληνες και τα δίνουμε στους πρόσφυγες, να σας πω ότι τα χρήματα αυτά είναι της Ε.Ε και πρέπει να δοθούν σε αυτούς. Δεν έχω πει πόσα θα είναι, θα υπάρχει ισορροπία, ώστε να μην υπερβαίνουν τα χρήματα που παίρνει μια φτωχή ελληνική οικογένεια».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.